Alegeri la BVB: care sunt priorităţile pentru viitorul Consiliu de Administraţie al Bursei

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 06.01.2012
Luni au loc alegeri pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar trei candidaţi se bat pentru funcţia de preşedinte. Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, îl înfruntă pe Stere Farmache, cel care conduce bursa de 16 ani. Ce promit ei şi care ar trebui să fie priorităţile viitorului Consiliu de Administraţie?


Din 2006, de când şi-au împărţit acţiunile bursei, brokerii se bat ca să o conducă. O dată la doi ani se vorbeşte despre ale­geri, se fac strategii, alianţe şi se pro­clamă schimbarea. Cu trei condu­ceri în ultimii cinci ani, bursa e tot la nivelul din 2005. Tranzacţiile medii cu acţiuni în 2011 au fost sub 10 milioane de euro, la fel ca şi în 2005, iar capita­li­zarea BVB la finalul anului este de 16,3 miliarde de euro, faţă de 15,3 mld. euro la finalul lui 2005, deşi între timp s-au listat Erste şi Fondul Pro­prietatea.

Numărul de so­cie­tăţi emitente a crescut de la 64 la 79, dar majoritatea com­pa­ni­ilor noi au venit de pe piaţa RASDAQ, iar singurele listări notabile au fost Trans­elec­trica, Transgaz şi Fon­dul Proprie­tatea, iar din mediul pri­vat doar Teraplast poate fi consi­derat o achiziţie.

În schimb, numărul de conturi active la cumpărare era de aproape 11.000 la finalul lui 2005. În decembrie 2011 au mai rămas 2.600, adică mai puţin de un sfert. Pâlpâie luminile de avarie: bursa nu are investitori, nu are emitenţi noi, nu are anvergură şi credibilitate, nu este o sursă de finan­ţare pentru economie.

Lipsa de anvergură se reflectă cel mai bine în afacerile BVB pe 2011 care sunt în jur de 5 milioane de euro, com­pa­rabile cu ale unui supermarket de cartier. Piaţa totală de brokeraj nu de­păşeşte 15 milioane de euro pe an, iar fără o bursă puternică va rămâne aici.

Fondurile de acţiuni au active de 41 mil. euro, iar cel mai mare fond de ac­ţiuni nu trece de 10 mil. euro, fondurile străine spun că nu au în ce investi mai mult de 50 de milioane de euro pe piaţa românească, iar fondurile de pensii româneşti merg să investească la Viena, Varşovia, Paris şi Frankfurt, pentru că la Bucureşti nu mai au ce cumpăra. În acest timp, investitorii mici îşi închid conturile pentru că s-au săturat să meargă de cinci ori pe an la Fisc ca să-şi de­clare profiturile şi să plătească impozit.

Care este miza alegerilor de la bursă?

Luni, 9 ianuarie, vor fi din nou alegeri. 20 de candidaţi se bat pentru nouă locuri.

De ce sunt importante alegerile de la bursă? Pentru că cei care vor ajunge în Consiliu vor avea în mâini viitorul pieţei de capital din România. În func­ţie de deciziile lor, bursa româneas­că va recupera decalajul faţă de Polo­nia, Cehia şi Ungaria şi va deveni un mo­tor şi o sursă de finanţare pentru eco­no­mie sau va rămâne la nivelul actual, o piaţă marginală, cu câteva mii de investitori, unde o companie privată are dificultăţi să atragă câteva milioane de euro.

Cea mai mare provocare pentru cei care vor veni la conducerea bursei va fi să lase rivalităţile deoparte şi să lucreze împreună pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea pieţei. Până acum acest lucru s-a întâmplat foarte rar. Au existat mereu ciocniri de interese şi disidenţe în Consiliul Bursei: brokerii mari cer reglementări cât mai pu­ţine şi modernizarea rapidă a siste­me­lor de tranzacţionare, brokerii mai mici se opun din cauza costurilor ridi­cate de implementare, unii vor co­mi­sioane mai mici, alţii vor comisioane mai mari ca să crească profiturile bur­sei. Unii au vrut produse structurate, alţii acţiuni străine. Viziunile diferă, iar de multe ori deciziile luate de cei din conducerea bursei s-au bătut cap în cap, cum a fost cazul pieţei OTC.

Esenţiale pentru dezvoltarea pieţei sunt şi relaţia bursei cu Guvernul şi cu CNVM. Conducerea bursei va trebui să-şi asume un rol mai activ în relaţia cu statul, să se lupte mai mult pentru ca ofertele de acţiuni promise de Guvern să se realizeze şi să asigure cele mai bune condiţii pentru derularea acesto­ra, pentru a nu se repeta eşecul Petrom.

Dan Paul şi Lucian Anghel încearcă să-l detroneze pe Farmache din funcţia de preşedinte al BVB

Şi relaţia cu CNVM, autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital, va trebui încălzită, iar cei din con­ducerea bursei va trebui să-i convin­gă pe membrii CNVM cât de impor­tan­te sunt deciziile care trebuie luate.

Nu în ultimul rând, noul Consiliu de Administraţie va trebui să găsească cea mai bună formulă pentru echipa de ma­nage­ment, pentru că sarcina im­ple­men­tării schimbărilor aprobate de CA va cădea asupra directorilor executivi. Bursa are nevoie de manageri cu expe­rienţă, care să-şi asume obiective clare şi să fie lăsaţi să le ducă la îndeplinire.

Demiterea fostului director general Valentin Ionescu în luna noiembrie, pe mo­tiv că acesta nu şi-ar fi îndeplinit cri­teriile de performanţă, a fost apogeul lup­telor din ultimii ani de la conducerea BVB. Decizia a ridicat multe întrebări la acea dată. Nimeni nu a explicat care erau criteriile de performanţă, în ce mă­su­ră au fost ele realizate şi care este respon­sabilitatea Consiliului şi a direc­to­rilor executivi pentru nerealizarea lor. Astfel de episoade nu fac decât să şifo­neze imaginea bursei şi să-i scadă credibilitatea în raporturile cu statul, cu CNVM sau cu investitorii şi emitenţii.

Cine va decide noua conducere?

În urmă cu doi ani, când a fost ales actualul Consiliu de Administraţie, bursa era controlată de firmele de brokeraj, care deţineau circa 85% din acţiuni, iar în Consiliul de Adminis­tra­ţie au ajuns reprezentanţii societăţilor care aveau cele mai multe acţiuni, pre­cum HTI Valori Mobiliare, Broker, Estinvest, IFB Finwest, Prime Tran­sac­tion sau Romcapital. Stere Farmache nu a avut nicio problemă în a obţine man­datul de preşedinte, în condiţiile în care nu avea la acea vreme o opoziţie sufi­cient de puternică.

Între timp, situaţia din acţionariat s-a schimbat. Acţiunile BVB au fost lista­te la mijlocul lui 2010, iar firmele de brokeraj au vândut pachete mari de acţiuni pentru a-şi acoperi pierderile operaţionale şi pentru a rezista pe piaţă, în condiţiile în care prăbuşirea din 2008 a pieţelor le-a lovit puternic afacerile. În schimb, fondurile de investiţii au acu­mulat pachete importante. Franklin Templeton, SIF Moldova sau fondurile austriecilor de la Erste au cumpărat pachete de până la 5% din acţiunile BVB, ING şi alte fonduri de pensii au cumpărat şi ele.

În ultimul an nemulţumirile noilor acţionari în legătură cu modul în care este administrată bursa au crescut. În aprilie 2011 un grup de acţionari a cerut ale­geri la bursă, dar propunerea a fost res­pinsă. În noiembrie unii au cerut din nou alegeri, iar conducerea BVB nu a mai putut trece cu vederea această solicitare.

Pe lista celor care au solicitat alegeri se numără Erste, ING, UniCredit, Intercapital Invest, acţionari care îl susţin pe Lucian Anghel împo­tri­va lui Stere Farmache. Lor li s-ar putea ală­tura şi alte bănci şi fonduri de in­vestiţii, dar şi Franklin Templeton. Pen­tru prima dată de când se află la con­du­cerea bursei, Stere Farmache porneşte cu şansa a doua. Brokerii care l-au sus­ţinut în 2010 pentru un nou mandat nu mai au forţa de atunci, iar unii s-au întors împotriva lui. Partida nu este jucată însă atâta timp cât există acţionari mari precum SIF Moldova, care nu s-a exprimat clar până acum în spatele cărui candidat va pune cele 5% din acţiuni pe care le deţine.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, porneşte ca outsider. Deşi are câţiva susţinători care i-au fost alături şi în bătăliile precedente, el are şi mulţi adversari în piaţă. Un atu al său ar putea fi influenţa politică pe care o are: Dan Paul are apropiaţi în PD-L şi este prieten cu Varujan Vosganian, unul dintre liderii PNL. Cu toate astea, el nu a avut succes în demersul privind elimi­narea raportărilor trimestriale la Fisc, o prevedere a Codului Fiscal care îi nemulţumeşte atât pe investitori, cât şi pe brokeri.

Radu Georgescu, GECAD: S-a schimbat CEO-ul la BVB? Eu am decis să cotez Avangate pe NASDAQ


Cinci provocări pentru viitoarea conducere

Creşterea numărului de investitori locali activi. Numărul de conturi active pe bursă a scăzut de la 11.000 în decembrie 2005 la 2.600 în decembrie 2011. Pentru creşterea numărului de investitori sunt necesare mai multe listări ale unor companii cunoscute (Romgaz, Romtelecom, CEC), completarea gamei de instrumente de investiţii cu acţiuni ale unor companii cunoscute din Europa şi SUA, dar şi a instrumentelor pentru speculaţii şi pentru acoperirea riscului.

Atragerea de investitori străini. Circa 50 de fonduri străine mai investesc în prezent pe bursa de la Bucureşti, faţă de peste 100 în 2006. Pentru atragerea marilor fonduri străine este nevoie de mai multe listări ale unor companii importante, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar şi de simplificarea accesului la piaţă prin implementarea conturilor globale propriu-zise şi reducerea costurilor de tranzacţionare.

Listări noi, atât de la stat, cât şi din sectorul privat. Listările noi sunt esenţiale pentru creşterea atractivităţii pieţei şi a numărului de investitori, atât locali, cât şi străini. Bursa trebuie să susţină ofertele promise pentru acest an de Guvern şi să se implice în promovarea acestora în vederea atragerii mai multor investitori locali. Pe termen lung, însă, ţinta trebuie să fie atragerea pe bursă a unor companii private.

Creşterea credibilităţii bursei. Piaţa de capital trebuie să fie guvernată de reguli clare, iar nerespectarea lor să fie sancţionată prompt. Întărirea relaţiei BVB cu Guvernul şi cu CNVM.

Creşterea lichidiăţii şi a profitului bursei. Pentru acţionarii oricărei companii, scopul final este creşterea profiturilor şi a preţului acţiunilor. În cazul BVB, asta vine din creşterea tranzacţiilor de pe bursă, care este o consecinţă a noilor listări şi a creşterii numărului de investitori.

Care sunt priorităţile candidaţilor la funcţia de preşedinte al BVB

Stere Farmache, preşedintele în funcţie al BVB

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR

Dan Paul, al treilea candidat la preşedinţia BVB, nu a putut fi contactat ieri pentru a prezenta programul său