Gigantul american MetLife a cumpărat subsidiara locală a britanicilor de la Aviva

Autor: Ciprian Botea 31.01.2012
Americanii de la MetLife, care controlează pe plan local compania Alico (fosta AIG Life), au cumpărat subsidiara locală a Aviva, pusă la vânzare de grupul britanic care a scos în 2010 pieţele de dimensiuni mici din cercul său de interes.


Achiziţia afacerilor locale de asigurări şi pensii private ale Aviva a avut loc prin intermediul Alico România, al treilea jucător din piaţa asigurărilor de viaţă. Ziarul Financiar a scris despre interesul americanilor pentru operaţiunile Aviva încă din luna noiembrie a anului trecut.

"Vrem să creştem pe pieţe cu potenţial ridicat, iar această tranzacţie creează oportunitatea de a oferi unui număr mai mare de clienţi produsele şi serviciile noastre, dar şi de a creşte beneficiile din economii de scală pentru operaţiunile locale deja existente", a declarat Michael Khalaf, preşedintele MetLife pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică de către cei doi asigurători. Totuşi, dacă Aviva ar fi evaluată de 1-1,5 ori din primele subscrise în 2010, respectiv 89 milioane de lei (21 mil. euro), valoarea tranzacţiei ar fi cuprinsă între 20 şi 30 de milioane de euro.

O companie de asigurări este evaluată ca multiplu de prime brute subscrise, cotaţiile ajungând şi la 200% din afaceri în anii de boom. Acestea au mai scăzut însă pe fondul crizei.

Alături de subsidiara din România, MetLife a cumpărat şi operaţiunile de asigurări ale britanicilor din Cehia şi Ungaria. Aviva a anunţat la sfârşitul lui 2010 o nouă strategie care presupune renunţarea la operaţiunile de pe pieţele de mici dimensiuni.

"Suntem mulţumiţi că am convenit vânzarea operaţiunilor din cele trei ţări. Este încă un pas către angajamentul nostru de a ne concentra pe pieţele prioritare", a spus Andrew Moss, directorul executiv al grupului Aviva.

Ziarul Financiar a scris despre interesul americanilor pentru operaţiunile Aviva încă din luna noiembrie a anului trecut. Vezi aici articolul.

Gigantul american MetLife se uită la subsidiara locală a britanicilor de la Aviva

Deşi marile grupuri de asigurări au venit în România încă de la sfârşitul anilor 1990, piaţa asigurărilor de viaţă s-a dezvoltat lent, ajungând în prezent la circa 400 mil. euro, adică 0,3% din Produsul Intern Brut (PIB). Principalii competitori ai Alico pe plan local sunt olandezii de la ING şi grupul austriac Vienna Insurance, prin BCR Asigurări de Viaţă şi Asirom.

Alico a avut în 2010 afaceri de 205 milioane de lei (circa 50 mil. euro), iar odată cu achiziţia Aviva se apropie puternic de poziţia a doua din piaţa asigurărilor de viaţă, ocupată în prezent de BCR Asigurări de Viaţă, cu subscrieri de 307 milioane de lei (72 mil. euro) în 2010.

Directorul general al Alico, Theodor Alexandrescu, care conduce compania din 2005, declara la sfârşitul anului trecut că asigurătorul ţinteşte primul loc din piaţa asigurărilor de viaţă într-un interval de cinci ani, inclusiv prin achiziţii.

Aviva se situa la sfârşitul lui 2010 pe locul cinci în piaţa asigurărilor de viaţă. Britanicii nu au reuşit să se impună pe plan local deşi sunt prezenţi pe piaţă de peste zece ani, perioadă în care au avut în mod constant pierderi. Compania de asigurări este condusă din 2008 de Mihai Popescu, fostul director de marketing al AIG Life (actuala Alico). Americanii au cumpărat şi divizia de pensii a Aviva România, care administrează un fond de pensii private obligatorii cu active de circa 100 de milioane de euro.

Compania de pensii a Alico administrează la rândul său un fond de pensii obligatorii cu active de peste 100 mil. euro. Pe segmentul pensiilor private se creează astfel al treilea jucător.

Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în cursul acestui an, până atunci fiind aşteptate avizele din partea autorităţilor de supravegere a pieţei asigurărilor şi respectiv a sistemului de pensii private. Alico va ajunge, după finalizarea tranzacţiei, la un portofoliu de peste 1,5 milioane de clienţi de asigurări şi pensii private.

Piaţa de asigurări se află în prezent într-un proces de reaşezare după trei ani de criză. Astfel, austriecii de la VIG vor să-şi consolideze afacerile de asigurări generale printr-o fuziune între Omniasig şi BCR Asigurări, în urma căreia va apărea un nou lider pe piaţă. Şi grupul Generali şi-a consolidat anul trecut businessul local printr-o fuziune între Generali Asigurări şi Ardaf.

Francezii de la AXA au intrat în 2010 pe piaţa locală prin achiziţia unei companii de dimensiuni mici (Omniasig Life), iar surse din piaţă spun că nemţii de la Gothaer se pregătesc să facă acelaşi pas. Ei ar fi în negocieri pentru preluarea Platinum, compania de asigurări a fostului şef al Omniasig Constantin Toma.

Americanii de la MetLife au plătit 16 mld. dolari pentru divizia de asigurări de viaţă a American Insurance Group (AIG) în 2010, ajungând astfel să aibă o prezenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est. Asigurătorul are afaceri de circa 1,5 miliarde de dolari în Europa Centrală şi de Est şi peste 8 milioane de clienţi.

MetLife a avut mult timp o prezenţă discretă pe pieţele din afara Statelor Unite, dar după achiziţia Alico divizia internaţională a ajuns să genereze 40% din afacerile grupului.