Gică Popescu: Sper să-mi recuperez investiţia în hotelul Courtyard Marriott în zece ani de la deschiderea lui

Autor: Mirabela Tiron 30.04.2012

Fostul fotbalist Gică Popescu, 45 de ani, ale cărui câştiguri din fotbal au fost estimate între 10 şi 20 mil. dolari, spune că până la sfâr­şitul lunii mai va demara lu­cră­rile de construcţie la hote­lul de patru stele pe un teren cumpărat în 2007 în apro­piere de Primăria Sectorului 1 din Capitală.

 

Proiectul hotelului a fost anunţat în urmă cu patru ani, însă în urmă cu o săptă­mâ­nă a fost semnat contractul cu lanţul hote­lier inter­na­ţional Marriott, care a apro­bat începe­rea dez­voltării acestui hotel sub brandul Courtyard Marriott.

 

"Acum semnalele din piaţă sunt mai bu­ne. Pot spune că «soba» este deja călduţă, după ce în 2009 şi 2010 a fost congelată. Este nevoie de timp până când soba va deveni fier­binte şi sper ca atunci când vom deschide ho­telul, prin 2014, să ajungă la acest nivel", spune el într-un inter­viu acordat ZF.

 

De-a lungul carierei în fotbal, Gică Po­pescu a jucat la FC Universitatea Craiova, la Steaua, Galatasaray, dar şi la FC Barcelona, unde a fost şi căpitanul echipei. După ce a re­nunţat la fotbal, a intrat în afaceri imobi­lia­re, mai întâi în Spania şi ulterior în ţară, unde a achiziţionat mai mul­te terenuri.

 

La finalul săptămânii trecute a semnat cu Marriott International un con­tract prin ca­re va începe să con­struiască la Bucureşti un hotel sub brandul Courtyard Mar­riott. Uni­tatea hotelieră, care va fi clasi­fi­cată la pa­tru stele, va avea 146 de camere şi pa­tru săli de conferinţă. El va investi prin in­ter­mediul fir­mei Gică Popescu Hotels circa 20 de mil. euro în dezvoltarea aces­tui proiect, primul dez­vol­tat de compa­nie în par­teneriat cu Marriott.

 

Printre foştii fotbalişti care mai au afa­ceri în industria hotelieră se numără Gheor­ghe Hagi, care deţine un hotel pe piaţa ro­mâ­nească (Iaki din Mamaia), dar şi Adrian Ilie, care are hotelul Ruia din Poiana Braşov.

 

"În fotbal am început prin a juca la juniori şi apoi la seniori la echipele de fotbal din Calafat, Craiova şi abia ulterior am ajuns la FC Barcelona. Acum petrec foarte mult timp cu afacerile. Programul meu începe la opt dimineaţa şi cel mai devreme se termină la şapte seara. De multe ori însă stau şi până la miezul nopţii cu proiectele. Cred că în business joc la FC Craiova, dar nu îmi doresc să ajung la FC Barcelona."

 

El menţionează că nu vrea să ajun­gă în business în echipa "FC Barcelona" pen­tru că atunci nu ar mai putea petrece timp cu fa­milia lui. "Aloc prea mult timp pentru business, m-am sacrificat în fotbal, iar acum vreau să petrec mai mult timp cu familia mea."

 

Deşi are în plan mai multe proiecte de afa­ceri, fostul fotbalist, care conduce hol­din­gul Gică Popescu, format din mai multe fir­me, spune că în ultimii zece ani începând cu iu­nie până în octombrie îşi petrece fiecare weekend în Delta Dunării (la Sulina). Doar în august merge în străinătate, în Palma de Mallorca, unde are o casă.
 

 
 

Încerc să găsesc parteneri foarte buni

 

"Negocierile cu lanţul Marriott au durat 14-16 luni. Am intrat în legătură cu cei de la Marriott prin intermediul unui avocat de-al meu din Spania. În business încerc să îmi găsesc parteneri foarte buni. Cred că «garan­ţia» mea pentru acest hotel este prezenţa lanţului Marriott", spune el.

 

Popescu menţionează că a fost nevoie de acest contract pentru ca "puzzle-ul" aces­tui pro­iect să se aşeze. El a obţinut şi auto­ri­zaţia de construcţie, iar în prezent poartă ne­go­cieri cu o bancă pentru contractarea unui cre­dit. Prin acest parteneriat între lan­ţul Marriott şi compania Gică Popescu Ho­tels s-a primit acordul de construcţie şi dez­voltare a primului hotel din România ce va opera sub brandul Courtyard Marriott.

 

Fostul fotbalist a cumpărat terenul de 4.000 de metri pătraţi pe care va fi dezvoltat hotelul încă din 2007. Primul pas concret pe care l-a făcut în vederea construirii unui ho­tel de patru stele în Capitală, anunţat încă din 2008, a fost înfiinţarea firmei Gică Popescu Hotels în 2011.
 

 
 

Sursele de finanţare sunt greu de atras

 

Întrebat de ZF de ce a durat atât de mult să demareze acest proiect, Gică Popescu a spus că în 2009-2010 nimeni nu discuta de business.

 

"Abia în 2011 a început să se schimbe puţin situaţia. Nu a fost o perioadă încuraja­toa­re. Sursele de finanţare sunt greu de atras, dar acum piaţa dă semnale mai bune."

 

Gică Popescu aşteaptă să îşi recupereze in­vestiţia în zece ani de la deschiderea hote­lu­lui, business pe care ar dori să îl ducă mai de­parte copiii lui. El precizează că poate du­pă 5-6 ani va fi o perioadă bună de exit, însă nu intenţionează acest lucru. Tariful pe noap­te la hotelul de patru stele va varia între 140 de euro şi 160 de euro, potrivit lui.

 

Popescu mai are în proprietate hotelul Amfiteatru din Calafat, care a fost închis câteva luni în 2010 din cauza pierderilor înregistrate. Hotelul a fost închiriat de către firma Agroanpocultura.

 

Întrebat de ZF de ce a ales să investeas­că într-un hotel de patru stele, în condiţiile în care în Bucureşti sunt 4.500 de camere în unităţi de patru stele, omul de afaceri a spus că mizează pe faptul că nu sunt multe ca­me­re afiliate la lanţuri internţionale.

 

"Hotelul va fi sub lupa Marriott. În pe­rioa­da următoare nu va mai fi afiliat alt hotel la acest brand - Courtyard, potrivit unei clau­ze din contractul nostru", a mai spus el.

 

Lanţul hotelier internaţional Marriott, care deţine în portofoliu nume precum Ritz-Carlton, JW Marriot sau Bvlgari Hotel & Resorts, este prezent deja pe piaţa locală de mai bine de un deceniu cu hotelul de cinci stele JW Marriott Bucharest Grand Hotel din Capitală.

 

Fostul fotbalist Gică Popescu are mai mai multe afaceri în domeniul imobiliar. El a construit împreună cu partenerii de afaceri Marius Roateş şi George Şaguna un complex comercial Doldora în zona cartierului Rahova din Capitală. Cei trei au anunţat recent că vor continua investiţia în Rahova prin construirea unui ansamblu rezidenţial cu 400 de apartamente.

Urmăriţi un interviu video cu Gică Popescu pe www.zf.ro la rubrica ZF TV.