Horaţiu Berdilă, CEO Romsys: Toată lumea raportează cifre de afaceri, dar nimeni nu se uită de unde vine sustenabilitatea

Autori: Gabriel Razi , Andreea Neferu 14.06.2012

"Vedem că top 100 companii e dominat de energie, banking, retail şI telefonie. Unul dintre factorii care să stimuleze o creştere sustenabilă de 1-2% a economiei trebuie să plece din zona exporturilor. Trebuie să ne uităm câte dintre cele 100 de companii activează în zona exporturilor. Undeva la 18% este o medie aproximativă", afirmă Horaţiu Berdilă, CEO Romsys, la conferinţa "Cei mai importanţi jucători din economie", organizată joi de Ziarul Financiar.

Principalele declaraţii ale lui Horaţiu Berdilă:

►Durerea principală a IT-iştilor în general este o problemă care ne afectează pe noi toţi: integrarea bazelor de date din tot ce înseamnă sector public. Când se va întâmpla asta, va exista un mare plus pentru toată lumea.

►Partea de research&development (R&D), acel 0,8% în zona corporate, este o cifră luată de la INS, dar pot să vă spun că în IT&C, cel puţin 20% din turnover-ul care există în companiile care practică servicii se duce către R&D, numai că această cifră este mascată în diferite proiecte.

►Toată lumea raportează cifre de afaceri, cât de mari sunt jucătorii, dar nimeni nu se uită de unde vine sustenabilitatea.

►Substanţa vie, care înseamnă valoare adăugată, contează.

►Guvernul să meargă către câţiva cai câştigători. Nişarea pe anumite companii nu este o prostie. Noi nu vom reuşi să facem de toate pentru toţi: dacă energia, bankingul, telecomul sunt de succes, bazate pe un mass market de 20 de milioane de oameni, hai să-i sprijinim.

►Agricultura e unul dintre caii câştigători, în mod sigur. S-a dovedit şI anul trecut, când a împins creşterea PIB-ului.