După Afaceri

Cum arată Casa Timiş, un conac cu aproape 100 de ani de istorie, renovat recent de una dintre cele mai puternice familii de antreprenori locali. Se află la mai puţin de o oră de Bucureşti, dar care pare totuşi la ani-lumină distanţă de agitaţia din metropolă. GALERIE FOTO

11 ian 2021 4731 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar

Unii dintre cei mai cunoscuţi antreprenori ai lumii şi-au legat numele nu doar de businessurile care i-au consacrat, ci şi de câte un domeniu viticol în care au investit în primul rând din pasiune şi din dragostea pentru licorile lui Bacchus, iar mai apoi din raţiuni financiare. Pentru că se ştie, acest domeniu este unul în care perspectivele profitului sunt îndepărtate, motiv pentru care afacerea este transmisă de multe ori din generaţie în generaţie. Tot din pasiune şi din dragostea pentru frumos şi Radu şi Cristina Timiş, fondatorii grupului Cris-Tim, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din România, au făcut acum doi ani un pariu similar. Ei au cumpărat ceea ce acum se numeşte Casa Timiş, un conac aflat la mai puţin de o oră de Bucureşti, dar care pare totuşi la ani-lumină distanţă de agitaţia din metropolă. La conacul înconjurat de vie e linişte şi pace, dar dacă asculţi cu atenţie poţi să afli povestea locului.

„Cu rădăcini la început de secol al XX-lea, conacul s-a născut în 1925 şi a renăscut de două ori: o dată în 2015 şi a doua oară în 2018, când a devenit proprietatea familiei noastre şi a primit numele Casa Timiş“, povesteşte chiar Cristina Timiş, cea care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect şi cea care în continuare administrează businessul.

Construit de un discipol al arhitectului Ion Mincu, conacul este o emblemă reprezentativă a curentului neoromânesc.

Povestea locului nu este însă una atât de simplă, istoria fiind tumultoasă, dar cu final fericit. Această casă boierească a fost naţionalizată până în anii ’90 şi distrusă aproape în totalitate, trecând în 2015 printr-o amplă renovare sub îndrumarea arhitecţilor Călin Hoinărescu şi Elena Costache, arhitecţi români, restauratori de renume, ce au realizat aici o lucrare de referinţă prin care au redat autenticitatea şi nobleţea casei.

„Din păcate nu există date despre familia care a deţinut acest conac iniţial şi nu ştim mai mult despre istoria acestei bijuterii arhitectonice, dar ştim cu siguranţă că noi vom scrie istorie în ospitalitatea românească şi Casa Timiş va deveni o mândrie şi o comoară naţională“, mai spune Cristina Timiş.

Proprietatea, devenită Casa Timiş în 2018, a împlinit o mare dorinţă a familiei de antreprenori, de a oferi proiectului de vinificaţie început în 2003, un spaţiu unde să pună în valoare vinurile pe care le produce. Şi, în acest sens, Radu şi Cristina Timiş căutau de câţiva ani un teren frumos unde să construiască chiar ei un conac.

„Descoperirea acestui loc a fost pentru noi toţi o mare bucurie, eu personal apreciind faptul că locul şi conacul ne-au găsit pe noi. Am perceput totul ca un dar divin.“

Cristina Timiş spune că nu doar că a dat numele familiei proprietăţii - un semn că e un proiect de suflet, pe termen lung - ci şi l-a asumat în totalitate, de la amenajarea peisagistică, la decor interior şi exterior, la angajarea şi formarea întregii echipe şi transmiterea valorilor şi a filozofiei Casei Timiş. Ea lucrează în continuare zilnic în strânsă legătură cu toate departamentele.

Proiectul a plecat de la o investiţie iniţială de 1,5 milioane de euro însă, în acest moment, suma totală depăşeşte 8 milioane de euro.

„Vorbim de un proiect cu o amplă viziune de viitor ce îşi propune să devină un resort vini-viticol emblematic pentru Drumul Vinului din Dealu Mare, cu facilităţi de cazare integrate în natură, cramă tehnologică proprie şi ample servicii de agrement.“

Odată cu achiziţia  conacului, familia Timiş a preluat şi 5 hectare de vie, aceasta fiind suprafaţa de teren iniţială.

„Toţi membrii familiei noastre au îndrăgit spontan acest loc şi pentru că viaţă noastră ca antreprenori am construit-o în jurul unor viziuni măreţe, am văzut aici prezent şi viitor.“

În decurs de doi ani familia Timiş a achiziţionat o suprafaţă de 140 ha, din care deja a recondiţionat vii mature şi a plantat soiuri noi de viţă-de-vie pe o suprafaţă de 50 de ha, cărora a alăturat o livadă de 5 ha, şi ea, o bucurie a sufletului, după cum spune chiar Cristina Timiş.

„Astăzi, după doar doi ani, vorbim deja de domeniul Casa Timiş, un tărâm care îţi oferă serenitate, un peisaj special decorat cu podgorii cu vită-de-vie, conectare cu natura, suprafeţe imense de teren modelate de noi în sinestezie cu formele de relief ale locului. Tot ce am dezvoltat am făcut cu respect faţă de secularul conac, pe care l-am păstrat ca «perla coroanei».“

Conacul cu aproape un secol de istorie şi tradiţii în spate pune la dispoziţia oaspeţilor 10 camere, dintre care trei apartamente, trei camere duble şi patru twin, ce transmit căldură şi sentimentul de „acasă“, stare pe care proprietarii doresc să o simtă toţi cei care le trec pragul, fie că vin să viziteze, să se cazeze sau să ia masa.

Domeniul Casa Timiş găzduieşte şi două restaurante. În incinta co-nacului se găseşte restaurantul Casa Timiş cu specific românesc reinterpretat care le oferă tuturor clienţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de gustul autentic românesc ridicat la rang de artă.

Un al doilea restaurant este Veranda dintre vii, cu specific mediteranean. Locul este realizat în totalitate din sticlă, cu acoperiş şi pereţi rabatabili. Acesta a fost gândit ca un spaţiu care dizolvă pragul dintre exterior şi interior şi trezeşte în fiecare emoţia conectării cu natura.

Ambele localuri poartă semnătura gastronomică a lui Chef Nico Lontras şi Chef Johnny Şuşală care creionează preparate care subliniază atât ingredientele proaspete oferite de fiecare sezon, produse în ferma proprie, cât şi dăruirea artizanilor locali din zona Dealu Mare, cunoscută ca patria vinului roşu deoarece soarele mângâie boabele strugurilor cu 14 zile în plus faţă de restul ţării. Astfel, strugurele are mai mult timp pentru a se aroma şi a crea poveşti dezvăluite degustătorului în fiecare pahar.

„Fiecare preparat din meniul celor două restaurante reprezintă o capodoperă pictată în culorile creativităţii gastronomice, reunind tonurile anotimpurilor şi roadele pe care natura ni le oferă.“

Meniul se schimbă de două ori pe an, însă sunt păstrate preparatele preferate ale oaspeţilor. Aceste schimbări au ca scop asortarea creaţiilor culinare cu sezonul.

„Toate acestea sunt desăvârşite de tehnici tradiţionale, metode laborioase de gătire şi complimentate de vinurile Casa Timiş ce au menirea să însoţească graţios fiecare preparat.“

Cristina Timiş spune că restaurantul Veranda dintre vii, sala de conferinţe şi evenimente Noblesse, platforma exterioară de cununii şi evenimente, parcul, aleile pavate şi luminate care străbat amfiteatrul de vii ce înconjoară conacul - proiect pe care îl descrie ca fiind unic în lume - sunt cele mai importante realizări dezvoltate într-un timp foarte scurt, de doar un an şi jumătate.

Planurile de dezvoltare nu se opresc însă aici.

„În această toamnă am demarat primul proiect de cazare tip căsuţe, perfect integrat în natură şi cu respect faţă de ea, iar planurile pe termen scurt vizează dezvoltarea capacităţii de cazare.“ Acestui proiect i se va mai alătura o suprafaţă generoasă de parc, grădini, alei, zonă de lectură şi meditaţie, zonă de petreceri outdoor, lacuri - dintre care unul de păstrăv -, dar şi o facilitate de dimensiuni medii de spa şi o sală de sport.

„Pe termen scurt şi mediu ne dorim şi dezvoltarea brandului de vin Casa Timiş şi construirea unei crame tehnologice şi de vizitare-degustare, în apropierea proprietăţii.“

Pentru următorii trei ani antreprenorii au în plan construirea unui hotel cu multiple facilităţi, atât de leisure, cât şi de business, iar pe termen lung vor să dezvolte un întreg domeniu de agrement.

„Toate acestea vor putea deveni realitate datorită suprafeţei de 140 de hectare pe care am achiziţionat-o în aceşti ultimi doi ani, care reprezintă zona privată a conacului, a restaurantelor şi, desigur, a viitorului resort.“

Familia Timiş este proprietara unui domeniu de viţă-de-vie din 2003 şi produce vin din 2013. Cristina Timiş spune însă că în 2018, în momentul în care a văzut locul unde se află astăzi Casa Timiş, a fost dragoste la prima vedere.

„Casa Timiş se află la doar 80 de kilometri de Bucureşti, motiv pentru care toţi cei care doresc să se deconecteze de urban pot alege să petreacă stări memorabile în inima naturii şi pot face asta fără a pierde nesfârşite ore în trafic.“

Accesul pe domeniu este facil, prima parte a călătoriei realizându-se pe autostradă, iar ultimii 20 de kilometri, pe un drum foarte bun.

„Poziţia geografică e unică. Amplasarea Casei Timiş e nu numai în mijlocul unui amfiteatru de vii, ci şi pe paralela 45, pe care se află şi zone celebre din lume precum Bordeaux şi Toscana. Acest lucru oferă un microclimat unic în România şi un terroir pe care noi l-am apreciat şi l-am fructificat, pe care îl punem în valoare cu mult rafinament pentru bucuria oaspeţilor noştri.“

Cristina Timiş spune că atât ea, cât şi ceilalţi membri ai familiei creează întotdeauna inspiraţi de natură şi cu respect faţă de ea şi desigur faţă de stilul neo-românesc ce străbate întregul domeniu, stil pe care l-au inclus în toate proiectele realizate şi pe care le au în plan.

„Un exemplu este sala de conferinţe Noblesse, cu o impresionantă boisierie, coloane şi capiteluri, realizate manual. Acestea le reproduc pe cele autentice din arhitectura conacului, aspect pe care l-am avut în vedere pentru a exprima coeziunea elementelor realizate şi conectarea lor la stilul originar, neo-românesc.“

Un alt exemplu este Barul Englezesc pe care Casa Timiş îl va inaugura în luna decembrie, acesta urmând a avea un interior din lemn masiv de stejar în care au fost integrate, de asemenea, elemente din stilul neo-românesc.

„Sunt elemente pe care vrem să le purtăm cu noi şi să le integrăm în fiecare nou proiect de construcţii, ca pe o extensie simbolică a conacului, din dorinţa de a regăsi în noile ansambluri o picătură din emoţia arhitecturală pe care o trezeşte conacul.“

Amprenta Cristinei Timiş se simte la tot pasul, iar ea spune că are ceva experienţă în acest sens, dat fiind că este decoratorul tuturor caselor familiei, dar şi al spaţiilor de birouri - acolo unde i-a permis timpul. Tot ea a creionat şi designul Clinicii Eliade, pe care o conduce şi care este creaţia sa în totalitate.  „Am în fiecare celulă a fiinţei mele conceptul de perfecţiune şi impecabilitate, de aceea orice achiziţie o fac personal şi urmăresc tot în cel mai mic detaliu. Un întrerupător sau un coş de gunoi vreau să ştiu unde se pun, iar atunci când nu sunt la faţa locului, fac modificări pe poze.“

La conac, ca de altfel în orice proiect pe care l-a coordonat, şi-a pus amprenta pe tot ce a impresionat-o de-a lungul timpului. Tot ce a creat este o manifestare a ceea ce a văzut mai frumos şi mai impresionant prin toate locurile în care a călătorit.

„Nu am urmat nici o şcoală, nici măcar un curs, dar sunt pasionată din adolescenţă de design, mi-am cumpărat toată viaţa reviste din toată lumea şi de fiecare dată când îmi plăcea ceva rupeam foaia zicând «asta voi avea şi eu la un moment dat».“

Spune că poate să creeze imaginea unui întreg spaţiu plecând de la lămpile care îi plac sau numai de la o piesă de mobilier, în jurul cărora creionează întregul ansamblu.

„Îmi place mult să improvizez şi să creez spontan. La Casa Timiş decorurile, designul, mobilierul, vesela, toate sunt rezultatul perspectivei şi inspiraţiei personale.“

Nu abordează un singur stil şi nici nu are pretenţia că le cunoaşte foarte bine, dar afirmă că are darul nativ şi cultivat, desigur, de a reuşi să îmbine într-un mod aparte stiluri foarte diferite.

„Diferenţa majoră la Casa Timiş este că acest spaţiu este destinat publicului şi sigur că asumarea atâtor aspecte a necesitat un mare curaj, pentru că una e să-ţi aranjezi casa, şi alta e când totul e destinat celor care te aleg şi îţi trec pragul. Eu m-am ocupat de partea de design, decoruri, obiecte de servire, restul experienţei multisenzoriale pe care o trăiesc la noi oaspeţii fiind meritul întregii echipe Casa Timiş, de la bucătari, ospătari, la recepţie, personal curăţenie şi grădinari“, conchide antreprenoarea.