Arts & Design

50 de mii de cafele pe zi

29 oct 2009 1183 afişări
Din aceeaşi categorie
50 de mii de cafele pe zi

Dar piata este in crestere, iar romanii au inceput sa aprecieze miscelele (combinatii de cafea) si aromele de boabe din Marea Caraibelor, au inceput sa inteleaga ce inseamna un espresso gustos, adica preparat din "cel putin 6 arome de cafele culese de pe trei continente diferite, dupa cum spune Mihai Florescu (foto), proprietarul afacerii Leonard Caffe.

"Cariera mea de cafegiu a inceput cand s-a terminat cea a lui Gheorghe Florescu (autorul cartii "Confesiunile unui cafegiu"), in urma cu aproape 20 de ani", povesteste Mihai Florescu (nicio legatura de rudenie cu autorul mai sus mentionat).

Plecat in Italia inca din perioada comunismului, Florescu s-a intors in tara la inceputul anilor '90 - "M-am gandit la cafea pentru ca familia sotiei mele de origine italiana, Petroncini, este lider mondial in cuptoare de cafea. Ea se juca de mica cu boabe de cafea si a adus si in familia noastra aceasta pasiune".

La inceputul anilor '90, cafeaua espresso era prea putin cunoscuta in Romania, iar Mihai Florescu impreuna cu alti trei asociati au hotarat sa puna, in Timisoara, bazele primei prajitorii cu tehnologie italiana sub numele de Caffe Mic (marca inregistrata), cu o investitie de aproximativ 7.000 de euro.

In anul 1996 afacerea se muta in Bucuresti si avea sa capete, doi ani mai tarziu, numele de Leonard Caffe. Iar din 2000, Florescu este proprietar unic al brandului. Singur la carma companiei, omul de afaceri a inceput prin a construi o fabrica in judetul Ilfov, comuna Cornetu, cu o investitie initiala de 720.000 de euro.

Fabrica din Cornetu este si un adevarat muzeu de antichitati - piese de mobilier vechi, uniforme ce au prins razboaiele mondiale, rasnite de la inceput de secol 20 si portelanuri adunate de prin toate colturile lumii. In acelasi timp cu pasiunea pentru cafea, Florescu a dezvoltat, in urma cu aproape 9 ani si o pasiune pentru antichitati. "Una e sa bei cafeaua de pe o masa de plastic si altceva este sa insotesti aroma cafelei cu aroma veche a unor piese de mobilier din secolul al 18-lea".

La parterul fabricii a fost amenajata si "prajitoria" unde se aduc sacii de cafea verde cultivata pe pamanturi salbatice din El Salvador, Nicaragua sau Kenya. Iar cei ce viziteaza fabrica pot lua parte si la procesul de realizare a cafelei pentru comert. Semintele verzi se introduc in masina de prajit (care costa 200.000 de euro) la temperaturi diferite, in functie de tipul de cafea introdusa pentru prajire- arabica sau robusta iar apoi are loc o "decojire" si separarea plevei rezultate, de boabele de cafea.

"Sunt fanul cafelelor din Caraibe (Guatemala, Nicaragua, San Domingo). Am baut cafea in Jamaica, in Marea Caraibelor, acolo sunt cele mai sanatoase cafele arabice. Culturile in aceste parti sunt spontane, cresc salbatice alaturi de migdale, ananas, bananieri si fura din aromele lor, iar cele crescute la mare altitudine, pe sol vulcanic (Kenya, Isla Margarita din Venezuela) sunt cele mai curate si acide cafele si cele mai placute la gust, cu un grad redus de cofeina", spune Florescu.

Tot la parterul fabricii se creeaza si amestecurile de cafea, retetele fiind insa dezvoltate intr-un laborator separat.

De altfel, miscelele (amestecuri de diverse soiuri de cafele) diferentiaza Leonard Caffe de alte branduri. "Cred ca sunt printre putinii din Europa care prajesc 20-25 de tipuri de cafea, multi nu fac mai mult de 5-6 tipuri de cafea pentru ca e vorba de o expunere de capital foarte mare". Florescu spune ca cei doi saci de cafea pe care-i cumpara in fiecare luna din San Domingo se vand de zece ori mai greu decat cafeaua din Columbia sau din Indonezia pentru ca nu exista inca foarte multi cunoscatori rafinati in Romania care fac diferenta dintre cafelele caraibiene si cele comune.

"Dupa parerea mea, o cafea buna espresso trebuie sa contina nu mai mult de 30% cafea robusta si sa aiba un amestec de cel putin 6 tipuri de cafea - 2 robusta, 4 arabice", spune Florescu si da ca exemplu - "poti combina o cafea din insulele Java cu una din Camerun. In general incerc sa combin trei continente - America Latina cu Africa fac un melanj de arome foarte reusit".

La mansarda fabricii Florescu a inceput constructia unui club al cafengiilor pe un spatiu de 250 de metri patrati si cu o investitie de 100.000 de euro. "Mansarda va deveni un loc dedicat cunoscatorilor si pasionatilor de cafea, va fi amenajata doar cu mobila veche si aparate speciale pentru toate tipurile de degustari, de la cafea espresso la cafea preparata turceste, in nisip", spune proprietarul Leonard Caffe. Tot la capitolul planuri de viitor sta si exportul de cafea in Italia - "pentru inceput doar 500 de kilograme in partea de nord a Italiei pentru sectorul HoReCa in orase precum statiunea turistica Cortina d'Ampezzo". Compania care detine Leonard Caffe, Global Trade, numara doar 12 angajati. Dar asta nu-l impiedica pe Florescu sa prevada pentru 2009 o crestere a cifrei de afaceri de la 950.000 de euro la 1.250.000 de euro urmand ca, in 2010, aceasta sa fie 2 milioane de euro. Pana la urma "se beau 50.000 de cesti de cafea Leonard pe zi", sustine Florescu. "Deocamdata suntem mai cunoscuti in nord, incepand de la Brasov pana in Cluj, iar cei mai populari suntem in Targu Mures unde suntem prezenti in aproximativ 60 de baruri si restaurante", explica Florescu. Din cifra de afaceri a companiei Global Trade, 15% reprezinta totusi vanzarea aparatelor de cafea printre care si masini espresso cu "pastile" (cialde - productie proprie). Iar pentru distribuitorii sai Mihai Florescu are chiar si rasnite retro... pentru design.

Recent omul de afaceri a mai inregistrat un brand: Avedis Cafeaua-Bucurestenilor, care a starnit controverse cu privire la legatura numelui Avedis din "Confesiunile unui cafegiu".