Arts & Design

Biroul de arhitectură Cumulus, cunoscut pentru că a realizat mai multe proiecte locale majore, printre care şi hotelul Marmorosch, are un frate mai mic, Cirrus. Cu ce vine nou acesta?

19 iun 2023 430 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Fast/Rapid prototyping. Servicii de vizualizare de arhitectură. Elaborarea conceptului în arhitectură. Aceştia sunt termenii care definesc modelul de business al biroului de arhitectură Cirrus. Dar ce înseamnă ei şi prin ce se remarcă acest concept?

„Ideea pentru înfiinţarea unui birou axat pe elaborarea conceptului în arhitectură şi pe servicii de vizualizare de arhitectură a apărut undeva în 2020. Am pornit la drum cu gândul de a oferi în piaţă un serviciu nou, care să ajute la realizarea unor concepte mai rapide. Ne place să numim acest lucru fast prototyping“, spune Andrei Cumpănăşoiu, fondatorul biroului de arhitectură Cirrus.

Ce înseamnă acest lucru şi ce presupune acest proces?

„Construim un brief unde izolăm elementele generatoare principale, definim strategia şi ce dorim să obţinem de la concept.“

Este un mod de lucru mai agil, care aduce rezultate bune mult mai rapid, adaugă arhitectul.

El este implicat în businessul Cirrus alături de Cumulus, unul dintre cele mai cunoscute birouri de arhitectură de pe plan local, care are în portofoliu proiecte din mai multe zone ale pieţei imobiliare, precum hoteluri, clădiri de birouri, ansambluri rezidenţiale, dar şi proiecte publice.

„Cirrus a fost fondat cu ajutorul biroului Cumulus Arhictecture, care este fratele mai mare şi care a văzut oportunitatea în sprijinirea unui astfel de demers. Iar omul din spatele Cirrus sunt eu“, spune Andrei.

În acest proiect, Cumulus este acţionar, la fel şi Andrei Cumpănăşoiu. Totuşi, Cirrus este un actor care acţionează independent, deşi colaborează cu fratele său mai mare, cele două businessuri cu nume de nori având activităţi complementare.

„Abordăm designul prin înţelegerea şi alinierea la nevoile stakeholderilor. Încercăm să înţelegem cui i se adresează proiectul şi cum o să funcţioneze el.“

Până acum, Cirrus a lucrat la o serie de proiecte din zona HoReCa, dar şi la unele de rezidenţial şi la câteva conversii. „Unele o să reprezinte nişte premiere când vor ajunge la maturitate.“

Ultimul proiect finalizat vine din zona rezidenţială, este unul relativ mare ca scară, de aproximativ 150.000 mp, amplasat în judeţul Constanţa.

„În cadrul acestuia am avut un rol de elaborare şi coordonare a etapei de concept, am realizat studii de capacitate, dar şi design exterior, vizualizare.“

Acum, biroul de arhitectură lucrează la un proiect la o scară mai mică, dar care este foarte interesant din punctul de vedere al designului, spune Andrei. Este vorba despre un concept din zona HoReCa amplasat în judeţul Braşov. „În cazul unui astfel de ansamblu, principala provocare este de a-i oferi o reprezentare care să ilustreze cât mai bine atmosfera locului.“

Momentan, biroul de arhitectură Cirrus are contracte doar pe plan intern, dar lucrează să îşi extindă baza de clienţi şi dincolo de graniţă. „Se vede în piaţă nevoia de a lucra cu designeri, în mod special în etapa de concept, care este cea mai dinamică şi care aduce cea mai mare valoare adăugată.“

Compania colaborează cu o reţea de artişti vizuali, arhitecţi şi designeri cu experienţe şi calităţi diferite, cu experienţă de lucru atât în proiecte complexe, cât şi în competiţiile de arhitectură.

„Operăm mai degrabă în stilul staff on demand (colaborări – n.red.), pentru a acoperi mai bine nevoile clientului şi pentru a conecta expertiza care trebuie la proiectul care trebuie. Acest lucru ne ajută să fim agili şi să abordăm o gamă largă de provocări.“

Fondatorul Cirrus afirmă că biroul are două modus operandi, în funcţie de motivul pentru care clientul apelează la serviciile firmei.

„Dacă sunt solicitate serviciile de vizualizare – statice sau animaţie –, setăm direcţia şi atmosfera pe care vrem să le obţinem şi ajutăm clientul să îşi definească viziunea.“

Modul de lucru presupune, pe scurt, procesarea ideilor printr-o suită de programe de modelare şi postprocesare. În schimb, dacă un client vine şi are nevoie de un concept de arhitectură sau de un studiu, procesul este mai lung. „El presupune crearea unui brief de concept unde să izolăm principalele obiective şi caracteristici ale proiectului, dar identificând care este scopul final al acestuia.“

Cirrus realizează acest proces utilizând şi platforme de machine learning şi inteligenţă artificială, pentru a identifica pe cât de rapid e posibil elementele care urmează a fi construite.

„Ne-am poziţionat într-o zonă unde targetăm mai degrabă clienţi cu nevoi de design medium şi high end. Un alt target important îl prezintă concursurile de arhitectură.“

Workflow-ul companiei se pretează pentru proiecte la scară mică, dar şi la scară mare, indiferent de zonă şi de specific.

„În ceea ce priveşte stilul de vizualizare, încercăm să abordăm un stil mai atmosferic, mai conceptual, nu hiperrealist, cum fac destule companii din piaţă.“

În opinia lui Andrei, cea mai importantă caracteristică a spaţiului realizat de Cirrus este să le dea utilizatorilor ocazia să creeze experienţe, trăiri şi amintiri.

El adaugă că rolul arhitecturii s-a modificat considerabil în ultimii ani şi pare că urmează o revoluţie şi o schimbare de paradigmă, pe fondul dezvoltării softurilor de inteligenţă artificială şi al progresului tehnologic în general.

„Cred că rolul fundamental (al arhitecturii – n. red.) este acela de a oferi un mediu propice dezvol­tării unei societăţi.“

În ceea ce priveşte Bucureştiul şi arhitectura sa, el afirmă că sunt multe puncte unde oraşul are nevoie de îmbunătăţiri. Dacă ar fi să aleagă doar două, ar opta pentru realizarea unui plan integrat de mobilitate urbană şi pentru normalizarea spaţiului oraşului pentru oameni, nu pentru maşini. „E nevoie de o strategie pe termen lung pentru o dezvoltare optimă a oraşului şi pentru crearea mai multor poli de interes.“

Urbea sa preferată din punct de vedere arhitectural este Valencia, datorită spaţiului public foarte bine dezvoltat şi coezivităţii din punct de vedere estetic. Iar clădirea ideală? „O cabană mică, din lemn, în pădure.“