Arts & Design

Bucureşti, oraşul culturii - Festivalul Internaţional „George Enescu”

30 aug 2011 647 afişări
Din aceeaşi categorie
 Bucureşti, oraşul culturii - Festivalul Internaţional „George Enescu”

Scurt istoric

Iniţiat în anul 1958, la trei ani de la moartea lui George Enescu, festivalul a fost organizat la iniţiativa dirijorului George Georgescu, în onoarea prietenului său apropiat.

Festivalul trebuia să se desfăşoare la început din trei în trei ani, fiind însoţit de un concurs internaţional în primele cinci ediţii, dar acesta a fost întrerupt ulterior şi reluat cu ediţia din 1991.

Din 2002, prin Hotărârea de Guvern nr. 258 din 13 martie, festivalul a început să fie organizat o dată la doi ani. De-a lungul timpului, ediţiile festivalului s-au concentrat asupra promovării repertoriului teatrului liric şi artei vocale, promovării muzicii enesciene şi a creaţiei româneşti contemporane.

"Evenimentul bienal oferă un program bogat şi divers pe circuitul festivalelor internaţionale, domeniul său de aplicare artistică fiind extins în acest an datorită investiţiei guvernamentale şi alegerii distinctive a repertoriului", spune managerul festivalului Mihai Constantinescu, pe site-ul dedicat evenimentului.

În ediţiile precedente, au participat Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stackholm, dirijată de Sergiu Celibidache, Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli.

Alte personalităţi muzicale mondiale care au participat de-a lungul anilor la Festivalul Internaţional "George Enescu" au fost Joseph Palnciek, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Kurt Masur, Boris Berezovski, Antonio Menses, Jose Van Dam, Lawrence Foster. Ca personalităţi din România se pot enumera Ionel Pantea, Ludovic Spiess, Viorica Cortez,Eugenia Moldoveanu, Elena Simionescu, Radu Lupu, Dan Grigore, Ion Kolenberg.

Ediţia din 2011 a festivalului este desfăşurată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Guvernul României. Directorul artistic este Ioan Holender, director al Operei de Stat din Viena între anii 1992 şi 2010.


Ediţia XX - Recomandări

Şi la ediţia din acest an alegerile sunt destul de dificile - Mariinsky Orchestra dirijată de Valery Gergiev (11 şi 12 septembrie),Saint Martin in the Fields cu pianistul Murray Perahia (10 septembrie), Christian Zacharias şi Lausanne Chamber Orchestra (9 şi 10 sept.), Israel Philharmonic Orchestra dirijată de Zubin Mehta (19 şi 20 sept.), Staatskapelle Berlin dirijată de Daniel Barenboim (13, 14 sept.), pentru ca să enumerăm numai câteva dintre numele mari ale muzicii clasice internaţionale prezente la Bucureşti.

Evenimentele sunt împărţile între Sala Palatului, Atenerul Român, Opera Naţională şi Teatrul Naţional, Sala Radio.

Anul acesta, pe lângă cele cinci serii de concerte cunoscute - Mari orchestre ale lumii, Concertele de la miezul nopţii, Spectacole de operă şi de balet, Muzica secolului XXI/Enescu şi contemporanii săi, Recitaluri şi concerte camerale - s-a adăugat programul World Music. Acesta aduce pe scenele bucureştene prelucrări ale muzicii indiene, japoneze, argentiene, libaneze, marocane - Dhaffer Youssef (23 septembrie), Yasmin Levy (21 septembrie), Rami Khalife (19 septembrie) şi mulţi alţii.

O surpriză este premiera producţiei Wagner la ONB, "Lohengrin" (3, 6 septembrie), diritată de Cristian Mandeal. Invitatele spectacolului sunt soprana americană Emily Mage în rolul Elsei de Brabant şi mezzo-soprana Petra Lang în rolul lui Ortrud.

În rolul lui Lohengrin, producţia de la Bucureşti se pare ca va beneficia de prezenţa uneia dintre cei mai mari voci wagneriene ale timpului nostru, Peter Seiffert, un obişnuit al Festivalului de la Bayreuth.

Pentru cei care nu ajung la Bucureşti în această perioadă sunt susţinute concerte şi în ţară - la Cluj, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Craiova, Iaşi sau Buşteni. Amsterdam Baroque Orchestra urcă pe scena din Sibiu pe 23 septembrie şi pe cea din Timişoara pe 24 septembrie, iar Saint Martin in the Fields pot fi acultaţi şi la Buşteni pe 21 septembrie.

Citeşte mai multe pe timeoutbucuresti.ro

Cu ocazia celei de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte expoziţia "Interferenţe artistice. Muzica şi plastica românească". Cele 47 de lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul MNAR care alcătuiesc expoziţia sunt inspirate tematic sau compoziţional de muzică şi îşi propun să ilustreze raportul şi influenţele recicproce dintre muzică şi artele plastice. Printre autori se numără Arthur Verona, Theodor Pallady, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Marcel Iancu, Alexandru Ciucurencu sau Corneliu Baba.

Citeşte mai multe pe timeoutbucuresti.ro

Bilete şi abonamente

Preţul biletelor pentru Festivalul Internaţional "George Enescu" variază în funcţie de categorie, dar şi de seria de concerte. Astfel, la seriile "Mari Orchestre ale Lumii", "Recitaluri şi concerte camerale" şi "Spectacole de operă şi balet" un bilet la categoria I costă 75 de lei, iar la categoria II 65 de lei. La seria World Music biletele costă 50 de lei la categoria I şi 40 la categoria II. La seria "Muzica sec. XXI" preţul unui bilet este de 7 lei, iar la "Enescu şi contemporanii săi" este de 10 sau 7 lei.

La recitalurile şi concertele organizate în cadrul Concursului Internaţional "George Enescu" accesul este gratuit şi se face în limita locurilor disponibile.

Abomentele sunt făcute în fucţie de seria de concerte. Astfel, cel de tip A, pentru "Marile orchestre ale lumii" costă de la 300 de lei (cat IV) până la 1.000 (cat I). Preţul abonamenului de tip B ("Recitaluri şi concerte camerale") este de 650 de lei (cat I) sau 500 de lei (cat II). La seria "Concertele de la miezul nopţii", abonamentele costă 500 de lei sau 350 de lei, iar la seria "World Music" 350 (cat I) sau 300 de lei(cat II).

Abonamentul de tip E, pentru seria "Enescu şi contemporanii săi" costă 60 de lei sau 40 de lei, în timp ce cel de tip F - "Muzica sec. XXI"- este 100 de lei.

Biletele şi abonamentele se pot cumpăra din reţeaua Eventim: online de pe site-ul www.eventim.ro sau în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas.

Programul festivalului pe timeoutbucuresti.ro