Arts & Design

Cultură urbană de... vară

05 aug 2010 29 afişări
Din aceeaşi categorie

"Toată lumea cu piciorul pe skate, degetul pe cap, spiţele la umăr şi urechea către beat." Aşa au început povestea organizatorii Street Heroes, primul festival internaţional de cultură urbană din Bucureşti care va avea loc în perioada 12-14 august în noul skatepark din parcul Tineretului, considerat cel mai dotat din sud-estul Europei.

Vor fi 48 de echipe şi 24 de rideri care se vor bate pentru titlul de "erou urban". Asta în cazul în care se califică în semifinalele concursu rilor de street dance, skateboarding, bmx şi freestyle tricks.

Există opţiuni şi pentru urbanii care nu vor să câştige neapărat un concurs. Festivalul se laudă cu nume importante din lumea muzicii electronice, cum ar fi Dj Hype & Mc Daddy Earl, Borgore şi Gojira. Abonamentul pentru trei zile costă 80 de lei.

Tot în parc se întâmplă şi Bucureşti - Cartier de Vară, a doua ediţie a evenimentului organizat de ArCuB. Parcurile Naţional, Titanii, Copilului, Crângaşi şi Moghioroş iau locul sălilor de teatru şi vara aceasta în perioada 24 iulie-5 septembrie.

Piesele de teatru, concertele, spectacolele de dans şi manifestările de cultură urbană vor avea loc în zilele de sâmbătă şi duminică, la orele 10 dimineaţa şi 8 seara. Vizitatorii amatori de teatru au de ales între comedia dell'arte, momente de magie, piese pentru copii sau spectacole clasice interpretate de artişti cunoscuţi de la teatrele Bulandra, Nottara, Comedie, Metropolis, Masca, Evreiesc şi altele. Dacă weekendul trecut evenimentul s-a bucurat de 1.000 de vizitatori în parcul Titanii (unde au performat elevii Şcolii de Artă Bucureşti), în weekendul care urmează organizatorii aşteaptă şi mai mulţi vizitatori la piesa "Comedii şi Iluzii", pregătită de Teatrul de Comedie (sâmbătă, ora 20.00).

Uranus 144 (fost e-Uranus) este urmă toarea propunere de culturalizare urbană pe timp de vară caniculară.

Mai întâi pentru că este un cinematograf în aer liber şi apoi pentru că are o terasă cu şezlonguri şi nisip ca să vă uşureze (sau adâncească) dorul de mare.

Situat aproape de centru (între Casa Poporului şi piaţa de flori George Coşbuc), Uranus 144 este un spaţiu în care bucureştenii se pot bucura de proiecţii sub clar de lună cu filme româneşti sau străine (vedete la festivaluri ca TIFF, de exemplu) şi de evenimente speciale, cum ar fi concerte, piese de teatru, spectacole de stand-up comedy şi târguri urbane cu haine vintage, accesorii, cărţi sau gastronomie. Proiecţiile vor ţine până la sfârşitul lunii august, în fiecare seară după ora 19.30. Weekendul acesta puteţi vedea filmul "Shutter Island" (2010, cu Leonardo di Caprio, în regia lui Martin Scorsese) sâmbătă seara şi "Concertul" (România-Franţa-Italia, 2009) duminică seara. Preţul unui bilet este de 10 lei.