Arts & Design

Ele sunt în spatele unora dintre cele mai frumoase proiecte de design interior din România. Care este povestea Annei Chiţan şi a Mariei Farcaş, fondatoarele Annterior Studio?

21 sep 2023 620 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Anna Chiţan şi Maria Farcaş, fondatoarele Annterior Studio, formează acum una dintre cele mai recognoscibile semnături din designul interior local. Soluţiile estetice propuse de Annterior Studio se remarcă printr-un soi de ireverenţă a abordării, prospeţimea ideilor având de multe ori ca punct de plecare obsesia de colecţionar pentru obiecte cu istorie a celor două fondatoare. A match made in heaven.

În ultima perioadă, multe dintre proiectele care atrag atenţia au în comun un lucru, sunt realizate de Annterior Studio. Unul dintre exemplele grăitoare este chiar EUFORIA retreat + spa, proiect deschis la începutul lunii iulie, la mijlocul drumului dintre Eforie Sud şi Eforie Nord, poate una dintre cele mai bune veşti venite de la malul mării în vara aceasta.

Dar Annterior Studio este o poveste care de fapt începe în 2012, prin voinţa Annei Chiţan, căreia în 2016 i s-a alăturat Maria Farcaş.

„O recomandare a unei prietene comune, o cafea de dimineaţă care s-a prelungit în prânz, amorul pentru case cu trecut şi poveste, energii care au făcut clic. Aproape ai putea zice că întâlnirea noastră era inevitabilă: prea multe lucruri în comun, prea multe simpatii şi mai ales antipatii în materie de design şi etica muncii, prea mulţi termeni pe care îi înţelegeam fix la fel“, spun acum Anna Chiţan, fondatoare şi principal interior designer, şi Maria Farcaş, owner şi principal interior designer în cadrul Annterior Studio. Interesant este că niciuna dintre cele două nu a studiat arhitectura sau designul de interior la şcoală, într-un cadru academic şi formal, de unde probabil aceeaşi gândire laterală cu care au pornit proiectele.

„Afinitatea pentru artă, acelaşi respect pentru frumuseţea intrinsecă a materialelor naturale şi interesul absolut pentru spaţiile cu atmosferă, care spun o poveste, ne-au unit. Cireaşa de pe tort? Obsesia de colecţionar pentru obiecte de design şi mobilier moderniste, postmoderne, retro sau antice, cu istorie şi patină, care a şi pus bazele magazinului nostru de piese vintage Heartwood. A match made in heaven.“

Exact lipsa acestei înregimentări academice atrage atenţia asupra proiectelor Annterior Studio. Există în propunerile biroului un curaj bine dozat în fiecare abordare şi acea pasiune vizibilă pentru obiecte speciale şi pentru naturaleţe.

„Poate pentru că nu am parcurs drumul clasic al şcolii către acest domeniu, probabil că avem o doză de ireverenţă în abordarea unui proiect. De multe ori startul e dat de adierea unei atmosfere pe care o urmărim, de o combinaţie de culori dintr-o lucrare de artă, de ecoul poveştii pe care o spune casa, care reverberează şi pe care nu ai cum să-l ignori. Nu pornim niciodată de la un anumit stil, ne plac amalgamurile ale căror constante sunt însă mereu pasiunea noastră pentru materialele naturale, fascinaţia pentru istoria locului şi pentru poveştile cu care vine fiecare spaţiu, rigurozitatea în execuţie si efortul pentru ordine şi claritate.“

Azi, Annterior Studio oferă servicii complete de design, ce presupun elaborarea unui concept, implementarea lui de la faza de şantier, coordonarea achiziţiilor şi a comenzilor, a echipelor şi a şantierului, supervizarea montajelor şi a instalării tuturor elementelor, stylingul de final – cu accent pe lucrările de artă ce încununează orice amenajare. Recent, Annterior a început să ofere servicii de consultanţă pentru clienţii care vor să se ocupe personal de amenajarea spaţiului lor, dar au nevoie de sfaturi, validări ale alegerilor sau, pur şi simplu, de cineva experimentat care să-i ajute pe parcursul procesului.

„De asemenea, un alt tip de serviciu este cel de cumpărare de lucrări de artă, conceput pentru a găsi, curatoria şi achiziţiona piesele perfecte ce nu numai că elevează şi înfrumuseţează un loc, dar mai ales exprimă personalitatea şi gustul clientului şi pot reprezenta o investiţie solidă.“

O altă premieră pentru Annterior Studio a venit chiar vara aceasta, odată cu deschiderea EUFORIA retreat + spa şi cu finalizarea Rezident Tomis Marina, un apart hotel în portul Tomis, Constanţa. „Până la aceste două spaţii publice, toate proiectele noastre au fost amenajări de spaţii rezidenţiale private. Ne-am dat seama că o constantă a acestor spaţii rezidenţiale este că, organic, neprogramat, proiectele care s-au concretizat s-au situat mai mereu în clădiri vechi, în spaţii cu istorie, unde am rezonat instantaneu cu gloria trecutului şi ne-am imaginat cu uşurinţă capitolele prezentului. Cu siguranţă e ceva ce trebuie să urmărim în mod programatic şi ne dorim să fim cunoscute pentru această specializare: fetele de la Annterior, care adoră, renovează, onorează, readuc la viaţă şi glorie case vechi şi frumoase.“

Pentru aceste prime proiecte de clădiri publice, provocarea a fost extrem de interesantă pentru că soluţia trebuia să livreze un răspuns la următoarele întrebări: „Cum să rămânem creative bifând toate cerinţele tehnice, regulile de siguranţă şi reglementările unui spaţiu public, cum să transmitem serenitate, zen şi armonie, dar să acomodăm uşi tehnice de incendiu, aparataje şi detectoare, dimensiuni şi materiale speciale, care câteodată sunt în răspăr cu o idee perfectă la care trebuie să renunţăm, sau materiale şi obiecte superbe, dar nepotrivite pentru exploatarea hotelieră?“.

Dar rămânând fidele crezului lor, cele două partenere ale Annterior Studio au reuşit să se ridice deasupra provocării, dovadă fiind chiar entuziasmul care a marcat deschiderea celor două proprietăţi.

Mai departe, perspectivele sunt tot mai ample, dar această diversitate a proiectelor va fi abordată tot prin cultivarea elementelor care au conturat identitatea Annterior Studio până acum.

„Ne dorim să restaurăm case frumoase şi vechi şi-apoi să plecăm în vacanţe în care să locuim în locuri frumoase şi vechi. Suntem nişte fiinţe foarte predictabile.“