Arts & Design

Gradina cu filme

20 aug 2009 87 afişări
Din aceeaşi categorie

Domeniul Palatului Ghika, monument istoric din sudul lacului Plumbuita, si-a redeschis oficial portile anul acesta si incearca sa stabileasca un nou standard. Pe terasa unde se proiecteaza filme, doamnele primesc saluri pentru serile mai racoroase sau evantaie pentru cele toride... Domnitorii care au construit palatul ar fi probabil incantati de gest.

De fapt, doar gradinile de 10.000 mp, un fel de lounge urias cu vedere la lac sunt deschise publicului. Cei tentati de interiorul palatului in stil neo-clasic trebuie sa stie ca e rezervat membrilor unui club privat.

Organizatorii proiectului Palatului Ghika vorbesc despre investitie doar in termeni de ani: aproape 4, pentru „reconsolidarea, restaurarea si modernizarea utilitatilor aferente si pentru recrearea atmosferei nobile".

La cinematograful in aer liber se proiecteaza filme vechi, uneori se canta jazz (in fiecare miercuri), alteori se danseaza (vinerea).

Pe terasa acoperita se servesc croissant et chocolat, aperitive frantuzesti, sorbet, frappé si crême brulée, iar pentru copii sunt amenajate locuri de joaca supravegheate. Cand se intampla ca muzica evenimentelor organizate in gradina sa interfereze cu proiectiile, terasa pune la dispozitie si casti.

Pe domeniu a fost la inceput casa banului Dumitrache Ghica, apoi a marelui vistiernic Ghika. Tot aici, Caragea Voda

l-a primit pe ambasadorul de Buhara, iar in 1821 a fost locul de intalnire dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti. Palatul Ghika in forma actuala a fost terminat in 1833, la initiativa domnitorului Grigorie Dimitrie Ghica, ca resedinta de vara.

Alt loc scos din anonimat e Parcul Bazilescu (fostul parc Nicolae Balcescu), din Bucurestii Noi. Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a organizat aici in aceasta vara proiectii de film, dupa ce in 2004 Primaria sectorului 1 a investit aproximativ un milion de euro pentru amenajarea parcului. Din pacate, Teatrul de Vara e in continua degradare, cu toate filmele de box office (Fast & Furious 4) sau de arta (Gommora) proiectate aici. Gradina Capitol, vestita in Bucurestiul interbelic, a fost solidara recent cu monumentele uitate.

Imagini cu palatele vechi din Transilvania, Banat, Crisana, Maramures au fost proiectate sau expuse aici, datorita unor studenti la arhitectura.

Resedinte nobiliare din Carpati precum Castelul Contelui de Mercy din Carani sau Castelul Lonyai din Mediesul Aurit s-au reunit printre ruinele gradinii cu aer trendy. In Gradina Capitol urmeaza sa se desfasoare MMIX, adica o serie de evenimente legate de filme, carte, muzica si proiecte de cultura urbana. Cinematograful acoperit, copacii, aleea pietruita, fantana si balconul contribuie la atmosfera romantica si inspira si la petreceri sau lectii de dans „tango din cand in cand.

Gradina din apropierea Teatrului Mic a fost construita in 1912, in 2006 a fost readusa la viata de Teatrul Fara Frontiere, pentru o piesa neconventionala, iar in 2007 asociatia Zona Autonoma Temporara a organizat aici diverse evenimente.