Arts & Design

Gura sobei reinventată

19 dec 2012 364 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Focul a rămas acelaşi, la fel şi frigul de afară. Probabil şi prietenii sunt tot aceleaşi persoane care apreciază cam acelaşi cognac bun şi cer aceleaşi condimente în vinul fiert. Ceva totuşi s-a schimbat în tot acest scenariu. Gura sobei şi tot ce presupune ea tocmai s-a reinventat.

 

Iarna este un moment al apropierii. Esenţa anotimpului invită la conversaţii, la stat în casă. Deşi fundamentele sunt aceleaşi, ambalajul este totuşi diferit când vine vorba de design interor. Gura sobei nu mai este musai gura sobei şi poate fi foarte bine un radiator în formă de agrafă supradimensionată, iar şemineul nu este obligatoriu să fie din cărămidă roşie, ci poate să fie o sferă metalică, desprinsă parcă dintr-un film SF, care nu merge cu lemne, ci cu un tip de combustibil bio. De fapt, nici nu trebuie să fie neapărat un şemineu în adevăratul sens al cuvântului pentru că o mască de şemineu realizată din lemn masiv care adăposteşte multe lumânări poate avea acelaşi efect liniştitor. De exemplu, Gewoon Guus, un studio de design din Eindhoven, a conceput un radiator în formă de cerb, şi nu numai.

"Domestic Animals este o serie de radiatoare în formă de animale care fac legătura cu nişte timpuri când oamenii erau mult mai conştienţi de modul în care tratau căldura. Oamenii chiar obişnuiau să trăiscă împreună cu animalele din gospodărie astfel încât să beneficieze de căldura emanată de ele." Aceasta ar fi explicaţia oficială a celor de la Gewoon Guus în ceea ce priveşte inspiraţia pentru radiatorul cerb. În mod evident italienii nu puteau să nu-şi pună amprenta pe imaginea radiatorului, un tip de "animal" domestic deloc familiarizat până acum cu capriciile designului. Compania Scirocco, specializată în fel şi fel de instrumente de încălzit, a luat o agrafă de hârtie, i-a mărit dimensiunile con­si­derabil, a adăugat ceva meca­nisme şi nişte culori pu­ternice şi a obţinut la final un radiator în formă de agrafă numai bun pentru nopţile de iarnă geroase. Nici Karim Rashid, unul dintre cei mai prolifici de­signeri din generaţia sa, nu a putut sta departe de "mag­ne­tismul" ra­diato­rului, aşa că a imaginat obiecte de încălzit care se asea­mănă cu nişte gră­mezi de pietre plate, după cum arată un articol pu­blicat recent în Financial Times.

Alături de aceste noi specimene de şeminee şi alte surse de căldură, mobilierul nu putea fi decât la fel de avangardist sau cel puţin tradiţional reinventat.

"Unul dintre cele mai noi şi speciale obiecte dispo­nibile la Atelier Anda Roman este un taburet ce oferă parcă un fragment de istorie. Realizat din bucăţi de lemn vechi, de râu, recuperate şi ulterior înglobate printr-o teh­nică specială în sticlă acrilică, obiectul care pare îngheţat, sus­pendă timpul şi redă materialului «captiv» o eternă strălucire. Fiecare piesă în parte este unică", spune Sorana Buzinschi, arhitect în cadrul Atelierului Anda Roman.

La Maison, magazin de mobilă şi decoraţiuni inte­rioare, propune la rândul său o alternativă modernă la clasicele fotolii sau la blana romanţată din faţa focului Una dintre aceste propuneri este colecţia bran­dului cu tradiţie Sou­plina, din care face parte şi chaise longue-ul Entre nous, o piesă cu structură fluidă pe care te poţi odihni ore întregi într-o zi fulguită de iarnă cu o carte bună şi un pahar de vin roşu sec ca umorul cel mai bun.

Dacă avem un scaun potrivit şi o sursă de căldură bună, mai lipsesc două-trei lucruri pentru a completa un cadru de iarnă (reinventat) numai bun de stat la poveşti de pe iPad.

Şi pentru că vorbele nu se dezleagă uşor în miez de ger ci au nevoie de un pahar de cognac vechi sau de un vin fiert, cu mirodenii, toate acestea trebuie să se odihnească pe o masă.

Designerii de mobilă de la Fredrikson Stallard propun astfel o masă ca un buchet de lemne care poate susţine foarte bine bunătăţile pregătite pentru oaspeţii adunaţi în jurul focului.

Iar La Maison găzduieşte colecţia olandezilor de la Eichholtz în viziunea cărora vechiul cufăr de piele a luat atributele unei mese. Transformarea nu putea fi mai nimerită când frigul ne obligă să stăm în casă, iar cufărul este asociat cu ideea de a călători.

La rândul său, bradul de Crăciun nu mai este neaparat un brad, ci poate fi la fel de bine format din mai multe poliţe ieşite ca din zid, împodobite cu fotografii sau fel şi fel de lucruri personale. Designerii de la Intro chiar au imaginat un astfel de brad abstract, făcut din poliţe şi încărcat cu fel şi fel de obiecte în rolul globurilor.

"Cel mai interesant produs pe care îl prezentăm în premieră în România este o gamă de mici poliţe numite Corniches şi create de către Ronan şi Erwan Bouroullec pentru producătorul elveţian Vitra. Designul acestor piese a fost generat din nevoia noastră de a găsi locuri, colţişoare în care să lăsăm repede cheile, mobilul sau, eventual, să expunem un obiect simpatic sau un mic tablou. În plus, s-au căutat nişte linii fluide, organice, ca şi cum poliţa ar «răsări» din perete acolo unde este nevoie de ea", spune Mihai Gurei, concept creative manager în cadrul showroom-ului de design Intro Design Concept.

Din propunerile designerilor pentru un spaţiu destinat în exclusivitate relaxării se pot desprinde însă şi tendinţele pentru noul an.

Materialele naturale, liniile simple, avansul tehnologic combinat cu tehnicile vechilor artizani sau reinventarea vechilor piese de design sunt doar câteva dintre noţiunile de urmărit în design de interior, pentru 2013.