Arts & Design

HP Pavilion DM3 - Premium de Buget

28 oct 2010 35 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie
HP Pavilion DM3 - Premium de Buget

Piaţa notebook-urilor este în continuă expansiune, chiar şi pe fondul acestei crize economice globale. Se comercializează mai multe laptopuri decât desktopuri. Avantajele unui astfel de echipament sunt determinate în principal de libertatea de mişcare oferită, apoi de configuraţiile puternice şi preţurile în continuă scădere. Mai mult, există astăzi în comerţul online şi offline laptopuri pentru toate buzunarele, pentru toate nevoile şi pe toate gusturile, chiar şi în România.

Modelul Pavilion DM3 de la HP este o spectaculoasă apariţie portabilă cu ecran de 13.3 inchi care prezintă două atuuri incontestabile: un design premium şi un preţ convenabil.

Aspectul general este cel al unui echipament elegant, stilat, dedicat în special zonelor de business, unde este necesară o prezenţă "scenică" pe măsură. Această impresie este conferită în principal de aluminiul ornamentat cu motive curbe şi fluide, prezent atât pe capac, în zona de reazem a palmelor sau în cea pe care este aşezată tastatura. Şi, pentru un efect vizual total, premium, ramele laterale sunt cromate.

Metalul care îi înnobilează aspectul îi aduce şi un plus de greutate, fiind cam cu 150-200 de grame mai greu decât media clasei sale. Personal, prefer cele două sute de grame în plus, numai pentru siguranţa unei rezistenţe superioare a construcţiei. Este un echipament solid, robust, care poate rezista cu succes la tăvăleala zilnică, de acasă la birou şi înapoi. Are o configuraţie care permite lucrul şi funcţionarea corectă şi fluentă în aproape toate programele uzuale de care aţi putea avea nevoie. Office, navigare pe internet, mesagerie instant, sunt activităţi comune pe care le poate desfăşura fără efort, la un grad mediu de complexitate. Din păcate, calitatea construcţiei nu este desăvârşită cu un procesor mai puternic, chiar şi de la AMD. Dar preţul de comercializare sub media clasei justifică alegerea unui procesor ieftin care, până la urmă, poate mulţumi un utilizator mediu.

AMD-ul Athlon II Neo la 1.3 Ghz din dotare îşi atinge limitele la rularea formatelor video High Definition, în special la cele în rezoluţii 1080p, momente în care, solicitat fiind la maximum, nu poate face faţă. Cele la rezoluţii de 720p sunt un pic mai prietenoase cu el. Chiar dacă beneficiază de o placă grafică ATI dedicată, unele aplicaţii s-ar putea să funcţioneze mai greu sau chiar deloc.

La capitolul autonomie are performanţe medii în ciuda faptului că procesorul nu consumă prea multă energie. Am avut parte de aproape 3 ore de utilizare, cu conexiunea wireless activă, timp în care am prestat activităţi tipice de office sau am navigat pe internet. Utilă este şi prezenţa la pachet a unei unităţi optice externe, device fără de care unii dintre voi nu-şi pot desfăşura activităţile zilnice.

Tastatura, de tip chiclet, poate fi utilizată confortabil, fără efort, în timpul redactării textelor. În schimb, m-a deranjat faptul că cele mai importante comenzi (F1, F2,..., F12) sunt active numai împreună cu tasta Fn. Un dezavantaj major pentru cei care utilizează frecvent tasta F5 (Refresh) sau altele la fel de importante.

Ecranul LED afişează imagini luminoase, natural colorate, la o rezoluţie maximă de 1366x768 pixeli. La capitolul conectică remarc faptul că au rămas un pic în urma competiţiei, în special din cauza lipsei unui port USB 3.0. Dar au 4 conectori USB 2.0, Ethernet Gigabit şi Wi-Fi de tip N.

Notebook-ul HP Pavilion DM3 este un echipament care, în general, lasă o impresie plăcută. În mare parte datorită aspectului şi calităţii deosebite a finisajelor. Chiar dacă are o configuraţie de top, utilizarea unui procesor subdimensionat îi restrânge oarecum posibila sferă de influenţă, fiind un echipament orientat mai mult către lucru sau studiu şi mai puţin către divertismentul complet, cel High Definition. Motivele care ar pune în echilibru balanţa sunt preţul de numai 664 euro plus unitatea optică inclusă la pachet.

www.imidoresc.ro