Arts & Design

La poarta dintre apus si rasarit

24 nov 2009 157 afişări
Din aceeaşi categorie

Reputatia Malaieziei de tara linistita ii poate face pe unii sa creada ca este plictisitoare. Nimic mai gresit. E adevarat ca nimeni nu face niciodata zgomot, ca dezastrele naturale par sa aiba loc doar peste granita, iar populatia multi-etnica se intelege minunat, dar tocmai aceste "ciudatenii" fac din Malaiezia o destinatie incitanta, cu plantatii de ceai, cu recife de corali printre care se poate face snorkeling in arhipelagul Seribuat, cu safari printre elefanti in Taman Negara, cu masivul Kinabalu sau cu vizite mistice la Sarawak si Sabah.

"Am aterizat in Kuala Lumpur, pe un aeroport imens, foarte frumos, cu multe trenuri care te duc la diferite terminale. Ce m-a frapat a fost faptul ca, atat in Malaiezia, cat si in Singapore ambele aeroporturi erau impanzite de afise pe care scria ca posesia de substante stupefiante este pedepsita cu condamnarea la moarte", povesteste Madalina Ivascu, proprietara francizei Demmers Teehaus in Bucuresti.

"De la aeroport pana la hotel am facut o ora si jumatate. Insa a meritat drumul, pentru ca hotelul era pozitionat intre unul dintre cele mai mari parcuri din Malaiezia si Petronas Twin Towers". Petronas Towers sunt proprietatea companiei nationale petroliere si au fost initial proiectate pentru a fi cele mai inalte din lume (record depasit intre timp, dar cladirile raman incredibil de spectaculoase). De altfel, Kuala Lumpur este un oras al zgarie-norilor. "M-am simtit ca intr-un desen animat din "The Jetsons". Cand am fost intr-unul dintre parcurile etajate am ramas surprinsa sa vad ca au scari rulante care te duceau absolut unde voiai. In plus, o cladire cu 23 de etaje de la ei cred ca are statutul unui bloc de 4 etaje de la noi", povesteste Ivascu. Urmatoarea vizita a fost la gradina botanica, unde locurile "perfecte pentru pozat" au fost marcate pentru vizitatori. "Exista o parte a gradinii destinata orhideelor. Au peste 800 de tipuri diferite. Cea mai mare sera este amenjata special pentru plantele carnivore. Am fost sa vizitam si un parc pentru pasari. Cel mai haios era atunci cand veneau maimutele si furau fructele din custile papagalilor. Este un intreg joc de panda. Unele veneau sa distraga atentia, in timp ce altele furau. Apoi toate sareau pe liane si cu ajutorul acestora in copaci la puii lor".

Un alt obiectiv turistic, poate ceva mai neobisnuit, sunt cartierele luxoase din capitala Malaieziei. Aici casele tapetate cu flori arata ca niste imense gradini verticale. Centrele comerciale sunt la tot pasul, iar linistea aproape ca iti tiuie in urechi.

Multe dintre cele mai interesante restaurante si cluburi se afla la ultimele etaje ale cladirilor sau chiar pe acoperis. Iar panorama este incredibila - "o combinatie foarte ciudata de cladiri inalte din sticla si autostrazi si plante in orice mic locsor, inclusiv in cladirile de birouri unde sunt terase amenajate pentru plante".

Din Kuala Lumpur pana in Singapore se fac doar 60 de minute cu avionul. "Si aici totul este ca scos din cutie, fara praf si urma de pata. Cat priveste arhitectura - si ei au cladiri inalte din sticla, dar aici se vede mai bine ca a fost colonie britanica pentru ca au multe elemente de design englezesc in structurile podurilor, cabinele telefonice si o mare parte dintre institutiile culturale".

Singapore este o destinatie turistica foarte populara - aproximativ 7,8 milioane de turisti in 2006, iar in 2007 numarul a depasit 10 milioane. Drumul Orhideelor se afla in cartierul centrelor comerciale si al bazarurilor si este unul dintre cele mai aglomerate bulevarde. Iar de cand Guvernul a decis sa legalizeze jocurile de noroc si sa construiasca aici doua cazinouri, turismul a inflorit si mai mult. Calatoriile gastronomice au fost si ele promovate foarte mult in Singapore. Mai mult, exista si un festival anual al bucatariei traditionale care are loc vara, in iulie.

"Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am vizitat acolo a fost catedrala Saint Andrew, reconstruita dupa ce, cu ceva vreme in urma, a fost distrusa de un fulger", povesteste Ivascu. Din 1990 Guvernul s-a straduit sa promoveze Singapore ca fiind un important centru cultural si artistic si sa transforme tara intr-o "poarta care leaga Rasaritul de Apus". Apogeul acestor eforturi a fost constructia centrului artistic Esplanade inaugurat in decembrie 2002. Daca Esplanade face din Singapore un stat cosmopolit, cladirile vechi il mentin cald si misterios deopotriva. Cele mai multe lacase de cult, construite in perioada coloniala, sunt si acum pastrate cu sfintenie - Biserica Sf. Grigore, templul Sri Mariamman, moscheea Masjid Jamae.

Apoi, cel putin la fel de interesante sunt inovatiile. "Este incredibil ca au facut un intreg teren de fotbal pe apa si ca acum construiesc unul dintre cele mai mari cazinouri pe apa", spune Ivascu. "E uimitor cum, pentru ca nu au o tara foarte mare, au sapat in mare si au luat pamant astfel incat sa-si poata largi teritoriul. Si au si tehnologia necesara sa construiasca totul pe apa".

Ceea ce face Singapore sa fie atat de interesant ramane insa cultura sa atat de amestecata. Este poate singurul loc din lume in care puteti vedea pe strada doua chinezoaice care merg impreuna, una purtand sarong si cealalta o costumatie araba. Obiceiurile si traditiile din China, Malaiezia, India si comunitatile arabe s-au combinat pentru a da identitate statului Singapore. Si bucatariei sale. "Am mancat unele dintre cele mai bune mancaruri posibile. Sunt adeptii fructelor de mare preparate in toate felurile. Cel mai des le intalnesti insa combinate cu ulei si usturoi. Mancarea este servita pe farfurii mari acoperite de o frunza de palmier cat toata farfuria. Am fost intr-o piata unde erau peste 100 de tarabe. Aici iti alegeai orice voiai, iar ei iti pregateau pe loc", povesteste Ivascu.

"Daca te plimbi pe strazile cu restaurante vezi ca absolut toate au acvarii cu crabi legati. Vin sa te ia de pe strada sa iti alegi crabul pe care vrei sa il mananci". Puiul Hainanese cu orez (fel traditional chinez), satay-ul din Indonezia (un fel de frigarui de pui), fructele de mare servite pe frunze de palmier cu chili sau sambal (un amestec picant de condimente), toate sunt mancaruri pe care trebuie sa le gustati odata ajunsi in Singapore, fie ca sunteti in Chinatown sau Little India.

"Am fost intr-o plimbare cu double decker-ul si am trecut prin Chinatown. Este imens. Intri intr-o lume total diferita. Oamenii trag de tine sa iti arate lucruri si placerea lor este sa se targuiasca. Ai impresia ca daca le oferi banii pe care ii cer sunt aproape nemultumiti ca targul s-a incheiat asa de repede". Iar intr-una dintre nopti am mers la night safari, cu trenul printre animale, intr-un parc-rezervatie naturala de peste 40 de hectare care adaposteste 1.000 de specii de animale nocturne dintre care 100 sunt pe cale de disparitie. "Dupa safari am mers la cina in Financial District unde este plin de baruri. Aici am vazut vestitul Merlion, care este simbolul Singapore. Are peste 9 metri si cantareste in jur de 40 de tone. Este numit "the lion city" si arata ca o creatura cu cap de leu si corp de om."

Daca v-ati planificat o vacanta exotica in Singapore sau Malaiezia si nu stiti la ce sa va asteptati dupa calatoria de aproximativ 16 ore, cu siguranta veti avea o surpriza placuta. Ambele destinatii sunt fascinante prin caracterul lor multicultural, asa ca vacanta va fi intr-adevar deosebita. Iar ca posesori ai unui card premium MasterCard® aici va veti simti ca acasa, deoarece nu lipsesc ofertele speciale pentru turisti. In primul rând, posesorii de carduri MasterCard® beneficiaza de preturi avantajoase la cazare intr-o serie de hoteluri si discounturi de pâna la 15% din nota de plata sau vouchere cadou in numeroase restaurante. In plus, doamnele se pot rasfata in saloanele de infrumusetare, bucurându-se in acelasi timp de reduceri atragatoare. Si nu in ultimul rând, daca doriti sa faceti o calatorie cu autobuzul pentru a intra in atmosfera orasului, veti descoperi ca in Singapore se poate plati comod si rapid in reteaua de transport public datorita cardurilor contactless PayPass, iar daca sunteti posesorul unui astfel de dispozitiv de plata, aveti ocazia sa-l testati aici.