Arts & Design

O insula recomandata tot anul

30 apr 2009 77 afişări
Din aceeaşi categorie
Tenerife e cea mai mare dintre Insulele Canare (ce tin de Spania), situata in largul coastei africane. "Sculptata" de-a lungul timpului de eruptii vulcanice, insula ofera de la plaje abrupte si colturoase pe coasta de nord pana la intinderi cu nisip fin in sud. De asemenea, poti trece de la munti inzapeziti la plajele insorite, situate la doi pasi, si de aici la cei mai inalti zgarie-nori din Spania. Tenerife e cunoscuta ca "Insula eternei primaveri", deoarece se bucura intregul an de temperaturi blande - 22-24 grade Celsius in anotimpul ceva mai rece si 26-28 grade in anotimpul cald. Ideal este ca, datorita alizeului, caldurile nu sunt niciodata toride, chiar daca insula e situata la aceeasi latitudine cu desertul Sahara.
Numeroase hoteluri trec in prezent printr-un proces de transformare de la modest si mediu la clasa lux. Vechile bungalouri au fost inlocuite de vile private, care pot fi inchiriate, si care ofera de la piscina individuala la serviciile unor majordomi super-scoliti - tot ce poate transforma vacanta intr-un vis.
In Gran Hotel Bahia del Duque s-a deschis recent cel mai mare spa de pe insula, in care 50 de terapeuti folosesc plante si roci cu efect terapeutic in tratamentul de tonifiere si regenerare a corpului uman. O atractie sunt impachetarile cu banane, masajul cu pietre fierbinti sau impachetarile cu lavaerde, o argila cu efect exfoliant.
Iar despre ofertele culinare, ce sa mai vorbim: bucatari precum Martin Berasategui, originar din Tara Bascilor, care la el acasa a fost distins cu trei stele Michelin, ii rasfata pe clientii restaurantului "M.B." din "Abama Golf & Spa Resort", in timp ce Carlos Devincenzi ofera in restaurantul Al Fresco al hotelului Botanico din Puerto de la Cruz meniuri deosebit de aromate, cu alimente fierte sau coapte sub vid, ca atare pline de vitamine si fara grasimi.
 
Santa Cruz
Santa Cruz de Tenerife, situata in nord estul insulei, e capitala, cu o populatie de peste 220.000 de locuitori. Unul dintre elementele citadine ce atrag vizual este Auditorio de Tenerife, cladirea in forma unei ambarcatiuni cu panze, construita in 2003 de Santiago Calatrava. Pe langa sala de concerte, cladirea avangardista adaposteste mai multe alte sali de spectacole de opera si teatru. Edificiul a devenit o adevarata emblema a capitalei, fiind una dintre cele mai fotografiate cladiri din lume. Inca si mai nou este complexul cultural T.E.A., care, pe langa muzeul contemporan de arta, cuprinde si "Biblioteca insular Alejandro Cioranescu", numita astfel dupa romanul Alexandru Cioranescu, un renumit om de cultura, care a trait in exil in perioada 1946-1999, fiind si unul din cei mai importanti geografi si istorici ai Insulelor Canare. Cele mai recente constructii monumentale din capitala sunt Torres de Santa Cruz, finalizate in 2008, cei mai inalti zgarie-nori rezidentiali din Canare, si din intreaga Spanie, de altfel.
 
El Teide
Cel mai inalt varf care se inalta din Oceanul Atlantic, cu ai sai 3718 m in inaltime, Muntele Teide, situat in mijlocul insulei, este in acelasi timp cel mai inalt masiv din Spania. Cei care se incumeta sa viziteze acest tinut cu aspect mai degraba selenar, datorita campurilor negre de lava incremenita, pot fie sa parcurga cu piciorul distanta pana in varf sau pot urca cu telecabina pana la inaltimea de 3555 m. Rasplata celor care se avanta pe unul dintre cei mai distructivi dintre vulcani, cum e catalogat din cauza eruptiilor frecvente si a apropierii de zone dens populate, este unica. In zilele senine, de aici poti cuprinde cu privirea intregul arhipelag al Insulelor Canare, pana la coasta Africii. Parcul National El Teide, cu peisajul sau "SF", a fost locul de filmare al multor pelicule de gen, printre care si Ghidul autostopistului galactic.
 
Siam Park
 
Water Park Siam este noua destinatie "must see" din sudul insulei Tenerife. Deschis in septembrie 2008, aqua park-ul Siam, imaginat ca un regal al apelor, cu tematica thailandeza, a devenit, dupa opt ani de lucrari, cel mai mare parc de distractii acvatice din... Europa. Proiectat de un specialist din Bangkok, parcul recreeaza fidel elemente ale culturii si mitologiei thailandeze, de la temple pana la dragoni. Un element distinctiv al parcului este faptul ca toate instalatiile, specifice unui parc acvatic, sunt imbracate intr-o vegetatie luxurianta, tehnica fiind bine camuflata in natura.