Arts & Design

O primăvara citrică

03 mai 2011 230 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Dacă s-ar fi auzit cum au explodat mugurii în parc la început de aprilie, toată lumea ar fi surzit de atâta zgomot. Noroc că primăvara nu se aude, ci se vede şi se simte în aer, prin culori şi arome care au trâmbiţat pe propria limbă venirea sezonului de îmbobociri.

Aromele calde care acoperă pe timp de iarnă pielea în tămâie şi nucşoară trebuie înlocuite cu note citrice, exotice şi fresh. O dată cu venirea primăverii, parfumeriile de nişă şi-au împrospătat colecţiile.

"Găseşte un lămâi , culege-i fructul încălzit de soare, strânge-l puţin pentru a-i elibera esenţa din coajă, închide ochii şi inspiră profund" - te îndeamnă parfumul Acqua Viva de la Profumum Roma, care se găseşte în buticul Createur 5 D'emotions. Esenţa captează autentic "viaţa" unei lămâi proaspete, care nu a fost culeasă încă din copac şi care priveşte spre Mediterană, înconjurată de copaci cypress şi de arome de cedru. Aerul e aromat, cerul e albastru şi viaţa e frumoasă... În Aqua Viva se găsesc lămâi Amalfi faimoase pentru aroma lor intensă şi pentru savoare.

La Createur se găseşte şi starul citricelor - Orange Star. Parfumul copleşeşte cu arome energice de clementine, mandarine, lămâiţă dar domoleşte apoi cu note note de ambră, vanilie, patchouli. Orange Star emană un optimism sclipitor păstrând în acelaşi timp un echilibru între citrice şi baza caldă şi luminoasă. Un parfum unisex, între paradis şi pământ unde se găsesc flori de portocal acoperite de praf de violete şi puţin praf de lemn.

Tot radiant, după cum îi spune şi numele, e Eau Radieuse de la Humiecki&Graef, un parfum futurist care pe piele dă senzaţia de răcoare. Parfumul conţine lămâie şi mentă ce dau prospeţime, şi accente de rubarbă complementare notelor citrice. Dedesubtul lor rămâne o bază moale şi dulce datorată cojii subtile de banană, un verde calm şi o aromă condimentată de ceai emanată de lemnul de bambus. Aceste note mai tăcute oferă căldură aromei dar lasă loc de afirmare citricelor radiante şi mentei care dă energie.

Madison prropune o primăvară în stil italian, cu arome adunate din istoria poporului şi din ingrediente care pârguiesc în soarele sicilian de mii de ani. Palermo de la Byredo are note de vârf ce emană bergamotă siciliană cultivată de fenicieni, o inimă din mosc şi trandafir şi o bază din flori de ambră şi mosc. În urma parfumului rămân doar apă, artă, arhitectură şi spirit latin.

Italia e evocată puţin mai jucăuş şi de Bond No 9 care se găseşte tot la Madison. "Little Italy" este faimoasa gelata gustoasă transformată în parfum cu arome de fructe exotice şi zemoase. Notele parfumului amintesc de citrice ca mandarină, grapefruit, clementină.

Rămânând pe teritoriul Italiei, Madison prezintă şi parfumul lui Annick Goutal - Eau dÕHadrien. Parfumul e realizat după inspiraţia unei grădini cu fructe pârguite în soarele italian însă Goutal a adăugat şi aroma copacului cypress, o notă de bază care aminteşte de grădinile şi de peisajele toscane. Parfumul e inspirat de cartea "Memoirs of Hadrien" scrisă de Marguerite Yourcenar, o interpretare originală a vieţii împăratului. Parfumul creat în 1981 este unisex şi abundă de note citrice ca mandarine verzi, lămâi , grapefruit şi ylang-ylang.

Şi, cum din linia parfumurilor fresh nu putea lipsi un parfum britanic , Elysee Maison Concept propune St. Clement by Heeley Ð o colonie tradiţională transpusă într-un decor clasic englezesc, contemporan şi proaspăt. Portocale, lămâi, note de bergamotă şi neroli se îmbină cu ceai Earl Grey şi vetiver. Tot british şi fresh e şi Extract of Limes by PenhaligonÕs care abundă de note citrice în combinaţie cu bergamotă şi neroli.

În aceeaşi linie solară intră şi Lemon Sorbet de la Etro care mixează portocală, bergamotă şi lămâie, peste care adie mireasmaÊrevigorantă a Mediteranei. E o alegere bună pentru un iz tonic si plin de energie.