Arts & Design

Ultimele zile ale Ceauşeştilor, la Berlin

28 iun 2010 54 afişări
Din aceeaşi categorie
Ultimele zile ale Ceauşeştilor, la Berlin

Pe 30 iunie va avea loc avanpremiera filmului documentar "Ultimele zile ale Ceauşeştilor" la sediul din Villa Walther al Institutului Cultural Român de la Berlin. Filmul care va fi proiectat începând cu orele 19.30 are la bază controversata piesă de teatru cu acelaşi nume.

Imaginile condamnării şi executării cuplului Ceauşescu în prima zi de de Crăciun a anului 1989 s-au întipărit în subconştientul mai multor generaţii de telespectatori. Acest moment din istorie a fost adus pe scena teatrului de către International Institute of Political Murder/Institutul Internaţional de Crimă Politică (IIPM) cu ajutorul a 16 actori români. Piesa care a fost jucată în acelaşi format şi în România, apoi în Germania şi Elveţia a stârnit controverse prin realismul "reconstituirii".
Pe baza unor documente autentice audio şi vizuale, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări de la faţa locului, au fost puse în scenă, în decoruri reconstruite autentic, judecarea şi executarea cuplului Ceauşescu.
Pe lângă ecoul în presa internaţională, piesa "Ultimele zile ale Ceauşeştilor" a avut ca urmare şi un proces intentat organizatorilor de către ultimul fiu în viaţă al cuplului. Totuşi, iniţiativa IIPM a devenit primul pas al societăţii româneşti de a se confrunta şi a prelucra un moment important al istoriei recente. Totodată, a deschis o largă discuţie despre libertatea în artă şi modul de tratare a istoriei.

Premiera oficială a filmului documentar "Ultimele zile ale Ceauşeştilor" va avea loc în luna iulie, în cadrul Festivalului d'Avignon din Franţa.