Arts & Design

Vă vine să credeţi? 100 de milioane de seminţe de floarea-soarelui din porţelan

01 ian 2012 339 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

La sfârşitul lui 2010 artistul chinez Ai Weiwei expunea la Tate Modern, în Londra, 100 de milioane de seminţe de floarea-soarelui realizate din porţelan, un material reprezentativ pentru China. Deşi păreau identice, fiecare sămânţă a fost unică, sculptată şi pictată de mână de către artizani chinezi, în atelierele din Jingdezhen, capitală chineză a porţelanului. Câmpul de seminţe a invitat publicul să reevalueze fenomenul Made in China în cadrul schimbărilor culturale şi economice din ziua de azi şi a ridicat întrebarea, printre altele, despre ce înseamnă să fi individ în societatea contemporană.

Artista japoneză Mizuyo Yama­shita a folosit la rândul său delicateţea porţelanului ca răspuns la depersona­lizarea specifică epocii producţiei în masă şi a creat obiecte fragile şi uşoare pentru a dezvolta în oameni un sentiment de protecţie faţă de acestea. Fiecare dintre bolurile sale unicat capătă forma unei palme, iar imaginile pe care Mizuyo le alege pentru a le decora, precum fluturi sau flori, completează tabloul fragilităţii şi al efemerităţii. Bolurile artistei se găsesc şi în Bucureşti, în magazinul de sticlărie şi ceramică al galeriei de artă contemporană Art Yourself. Tot aici sunt expuse şi obiectele artistului Rob Brandt care se foloseşte de imagini arhicunoscute în societatea contem­porană şi transformă clişee în porţelan.

Un pahar de unică folosinţă strivit sau o cană ca şi cele folosite de deţinuţi în închisoare sunt dezbrăcate de semnificaţiile întipărite în men­talitatea colectivă, devenind simple obiecte de design. Cu semnificaţii se joacă şi colecţia Estetico Quotidiano care redă în porţelan obiecte cotidiene ce în mod normal sunt ignorate sau chiar aruncate la gunoi. O cutie de lapte, un carton de ouă sau o colecţie de cărţi au fost transferate astfel în porţelan alb, pierzându-şi funcţionali­tatea în favoarea artei.

Artistul grec Konstantin Kakanias, cunoscut pentru desenele sale carica­turale, a început să facă farfurii şi să le picteze în urmă cu 14 ani când a fost rugat de câţiva prieteni să le picteze un set de farfurii din porţelan.

Una dintre primele serii artizanale a fost realizată de artist pentru un prieten apropiat, designerul Christian Louboutin. Pentru acesta artistul a pictat scene din viaţa reală a de­signerului - de la celebrele sale modele de pantofi până la showroom-ul său sau barca pe care o deţine, în Egipt. Desenele plasate în centrul farfuriei sunt deseori însoţite de versuri ironice inventate de autor, iar farfuria are de obicei pe margini simboluri greceşti. Farfuriile sale sunt considerate opere de artă, dar sunt şi practice şi numai bune de pus pe masă.

Un alt colecţionar care creşte păsări exotice la ferma sa din Conneticut i-a comandat artistului grec 55 de farfurii pentru aniversarea de 55 de ani a prietenului său. Kakanias a picat de data asta o colecţie de găini extra­vagante inspirate din termenul Poule de luxe care în anumite cercuri euro­pene e utilizat pentru a descrie o femeie întreţinută. Le-a botezat apoi Her divinity, Miss Sublimity şi Duchess of Vulgaria. Farfuriile lui Kakanias nu se găsesc în magazine pentru că ar­tistul nu vrea să producă în serie, ci doar la comandă.

Poveşti despre oameni şi esenţe contemporane spune şi ediţia de por­ţelan lansată de parfumierii de la Hu­miecki&Graef în colaborare cu artistul Wouter Dolk, cunoscut în lumea întreagă pentru desenele sale florale. Astfel pentru fiecare dintre cele opt parfumuri semnate Humiecki&Graef a fost creată o ediţie limitată de 125 de flacoane din porţelan pe care au fost transferate manual desenele lui Dolk. Florile de pe sticle nu sunt alese la întâmplare, ci reprezintă "inima" esen­ţelor.

Parfumul Clemency care spune povestea unei mame orgolioase e reprezentat printr-un crin imperial, cunoscut în tradiţia occidentală şi orientală ca floarea regalităţii, iar Geste este reprezentat în porţelan printr-un fir delicat de caprifoi care simbolizează anduranţă şi hedonism - atribute ce dezvăluie pasiunea unei femei mai în vârstă pentru un bărbat mai tânăr.

Porcelain Edition se găseşte şi în Bucureşti la parfumeria de nişă Createur 5 D'Emotions, iar fiecare sticlă şi cutia în care e vândută poartă un număr de serie scris de mână.