Arts & Design

Weekend perfect cu Joana Grevers: Arta de a trăi frumos

11 mar 2012 697 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Weekend perfect cu Joana Grevers: Arta de a trăi frumos

De obicei, la München încep weekendul cu un brunch prelungit cu fe­tele mele, cu multe dis­cuţii despre studii, cărţi şi viaţă în general. După aceea mă duc într-un muzeu la o expoziţie care mă interesează şi pe care vreau să o văd în linişte. Dacă vremea e frumoasa fac jogging în Englisher Garten, în München sau o plimbare în Herăstrău, dacă sunt în Bucureşti.

În München, la sfârşit de săptămână, uneori obişnuiesc să părăsesc oraşul şi să urc pe munte sau să merg spre lacuri. Unul dintre ele e Chiemsee cu cele două insule mari ale sale - pe o insulă se află un castel menit iniţial să fie replica palatului Versailles, iar pe cealaltă o mânăstire benedictină unde maicile fac cel mai bun liqueur şi marţipan. Lacul Tegernsee şi oraşul medieval care-i poartă numele sunt un alt punct de atracţie din Bavaria pentru mine.

La Bucuresti când nu mă ocup de ga­le­rie sunt în stare să petrec ore întregi la Căr­tu­reşti, uitându-mă la cărţi, cd- uri, jur­nale de arhitectură, iar dacă e vară, po­­posesc apoi la Grădina Verona. Sau mă duc la Mogoşoaia, un loc magic pen­tru mine, unde mergeam în copilărie cu pă­rinţii; am văzut de multe ori în cuhnia palatului expoziţii foarte reuşite, precum cea a sculptorului Aurel Vlad, de anul trecut.

Când plec din Bucureşti mă îndrept îndeosebi vara spre satul Cetate, în Lunca Dunării, unde familia mea avea un conac frumos cu clădiri adiacente de care mă ocup în prezent cu intenţia de a-l transforma, în timp, într-un loc pentru cultură şi artă. Din 2008 organizez acolo ateliere de vară pentru artişti români.

Dacă vremea nu e favorabilă, din când în când prefer să stau în casă şi să mă uit la filme. Am o predilecţie pentru filmele regizorilor Visconti, Bertolucci, Anghelopoulos, Minghella şi o mare simpatie pentru filmul francez con­temporan. De curând am văzut la cinema "Les Intouchables" care mi-a plăcut mult.

Cât despre lecturi, aleg de cele mai multe ori cărţile de artă. Catalogul marii expoziţii de la Berlin, Portraits der Renaissance, care a avut loc la jumătatea anului trecut, are unele eseuri intere­sante, iar fotografiile portretelor sunt de o calitate atât de bună încât aproape că revăd expoziţia. Îmi place să răsfoiesc şi catalogul expoziţiei lui Gerhard Richter care s-a terminat de curând la Tate Modern, Londra.

Recent am fost la Balcic şi acum parcurg cu pasiune o biografie a Reginei Maria. Urmează să citesc viaţa lui Andrew Carnegie, industriaşul american născut în secolul 19, care s-a implicat enorm în culturalizarea societăţii ame­ricane. Când am timp îmi place să mă delectez cu romanele lui Henry James sau Virginia Woolf, printre alţii. Hobby-ul meu cel mai drag rămâne însă arta. Mă plimb cu interes prin cartierul cu galerii din München, în jurul lui Gaert­ner­platz, unde am avut deja două expoziţii cu artişti români reprezentaţi de galeria mea.

Mă duc la vernisaje şi expoziţii şi în alte oraşe, nu pierd nicio bienală de la Veneţia.

Îmi place mult să aranjez expoziţiile în galeria mea din Bucureşti unde avem momentan lucrările artistului Romul Nuţiu, cu titlul Furioso!.

Uneori în weekend merg şi la shopping. Majoritatea lucrurilor pe care le port le găsesc întâmplător, dar dacă am nevoie de ceva special şi sunt la München mă duc pe Maximillianstrasse, sau la magazinul "Loden Frey". La Bucureşti caut designeri tineri, creativi şi nedescoperiţi încă. Şi fetelor mele le place să poarte moda avangardistă din Bucureşti.

Când iau masa, la München, mă duc des la Osteria Italiana din strada Shelling, primul restaurant italian înfiinţat în München, la începutul secolului XX; mâncarea e excelentă şi atmosfera nepretenţioasă. În timpul zilei mă întâlnesc cu prieteni din lumea artei la Vini e Panini în Nordend Strasse, deschis de peste 25 de ani, de Andrea Boscagli din Siena, în simpaticul cartier Schwabing. Pentru gastronomie haute cuisine şi vinuri franţuzeşti unul dintre preferatele mele este Terrine în Amalienpassaje, sora cea mică şi mai simplă a celebrului restaurant Tantris din Johann-Fichte-Str.

La Bucureşti îmi place atât Isoletta din Herastrau, cu peşte bun şi personal simpatic, cât şi La Bonne Bouche din Strada Franceză, cu fripturile gustoase şi vinurile bune. Dacă poftesc la mân­care vegetariană îmi cumpăr budinci de la Violetta's Vintage Kitchen din strada Jean Louis Calderon.

Pentru o escapadă de weekend recomand iubitorilor de arte vizuale şi de artă culinară oraşul Bilbao în Ţara Bască. În frumosul orăşel se poate vizita spectaculosul Muzeu Guggenheim construit de Frank Gehry şi savura atmosfera plăcută a barurilor de Tapas. Amatorii de shopping nu vor fi nici ei dezamăgiti, oraşul e plin de magazine elegante.