Ceasuri & Bijuterii

Ceasuri şi bijuterii de colecţie potrivite pentru sezon. GALERIE FOTO

05 mai 2012 1038 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Orologerie

Upgradarea Datographului

Pentru mai mult de un deceniu Datographul lansat de A.Lange&Sohne a fost considerat cronograful model datorită specificaţiilor tehnice şi cadranului cu design armonios şi lizibil. Modelul lansat anul acesta de compania germană afişează un indicator pentru rezerva de putere care ajunge acum până la 60 de ore, cu 24 de ore în plus faţă de modelul din urmă cu 13 ani, are o carcasă cu diametru 41 mm iar foştii indecşi II, VI si X au fost înlocuiţi cu batoane din aur şi rodiu.

Ceasul Datograph Up/Down conţine şi toate elementele pe care le-a avut predecesorul său, precum un afisaj mare pentru dată, două subcadrane contrastante şi lizibilitate ridicată. Cronograful este uşor de folosit, se porneşte, se opreşte şi se resetează prin simpla apăsare a unui buton, iar mecansimul poate fi admirat prin geamul din cristal de safir de pe spatele carcasei. Fiecare piesă a ceasului a fost lustruită şi finisată manual.


Timp pentru Africa

În 2011 Jean Richard a colaborat pentru colecţia de ceasuri Highlands cu Nick Brandt, un fotograf britanic specializat în portrete de animale, captate în savana africană. Continuând colaborarea, compania orologeră a venit şi în spijinul fundaţiei Big Life, ce prezervă fauna şi ecosistemul Africii, lansând o ediţie specială a colecţiei Highlands în serie limitată de 100 de piese, denumită Highlands Big Life. Ceasul are un bezel rotativ verde ce indică un timp orar secundar. Numeralele de pe cadranul negru au fost acoperite de material fosforescent, iar semnătura Big Life în roşu subliniază sprijinul acordat fundaţiei. Un elefant, simbol inspirat de logo-ul fundaţiei şi de una dintre fotografiile iconice ale lui Nick Brandt, apare pe geamul de safir din spatele carcasei care dezvăluie şi mecansimul automatic JR1000. Culorile folosite pentru ceas şi absenţa reflexiilor îl fac ideal pentru o şedinţă foto în safari.

Lună plină

Carl F Bucherer a adăugat anul acesta liniei Manero un nou model - Manero Moonphase. Ceasul cu carcasă din aur roz prezintă un calendar care arată nu doar data curentă, ziua şi luna, dar şi fazele Lunii. La o simplă privire purtătorul ceasului poate să citească uşor data afişată de indicatorii din centrul cadranului. În timp ce afişajul pentru zilele săptămânii a fost plasat la ora 10, luna în curs poate fi citită la ora 2. Afişajul pentru fazele Lunii este dispus central la ora 6.00.

În pofida complicaţiilor, Carl F Bucherer a pus importanţă deosebită pe citirea lizibilă a timpului, aplicând vopsea Superluminova pe indecşii orari şi indicatori.

În afişajul pentru fazele lunii astrul se vede la rândul său strălucitor pe fundalul negru. Ceasul are diametrul de 38 mm şi grosime de 10,895 mm, dimensiuni clasice pentru modelele manufacturate de top, iar catarama care leagă brăţara din piele de crocodil este realizată din aur de 18 carate.

Complicaţii delicate

Pentru a sărbători 25 de ani de la lansarea Premier, primul ceas Chanel a cărui formă a fost inspirată de geometria faimoasei sticle de parfum No.5 şi a Place Vendome, brandul francez a lansat anul acesta o nouă colecţie ce oferă de data asta şi complicaţii. După ce în 2005 a lansat primul Tourbillon J12, pentru prima oară Chanel introduce un "flying" Tourbillon realizat în colaborare cu Reanaud&Papi - ramura de cercetare şi dezvoltare a companiei Audemars Piguet, o colaborare în premieră pentru ambele companii.

Decorat cu floarea de camelie, floarea preferată a lui Coco Chanel, tourbillonul "zburător" a fost poziţionat discret chiar în inima ceasului. Petalele cameliei îl acoperă delicat şi indică secundele, în timp ce tourbillonul face o rotaţie pe minut, Ceasul este echipat cu o rezervă de putere de 40 de ore, iar cadranul are diametrul de 28,5 mm cu 37 mm, în comparaţie cu mărimile modelului tradiţional, de 19 mm cu 26 de mm. Carcasa, bezelul şi coroana sunt bătute în întregime cu diamante în formă de baghete şi pietre preţioase sau în rubine Mozambique.


Nautic extrem

IWC a lansat ceasul Portuguese Yacht Club Chronograph Edition "Volvo Ocean Race 2011-2012" ca tribut adus realizărilor echipelor participante la cursa de iahting Volvo Ocean Race - o aventură începută anul trecut în Spania, care se va termina vara aceasta în Galway, Irlanda.

Cele 11 echipe vor traversa şase continente şi patru oceane pe o perioadă de şase luni, iar noua piesă orologeră este creată pentru a fi o companie de bază în aventura extremă a acestora. Ceasul e realizat din titaniu şi are precizia instrumentelor nautice.

Este rezistent la apă până la presiune de 6 bari, iar coroana este înşurubată şi are protecţie laterală. Piesa este echipată cu Calibru 89361 manufacturat de IWC, unul dintre cele mai avansate şi robuste mecanisme cronograf, şi dispune de un display analog cu două indicatoare aşezate în dreptul orelor 12 şi 6.

Spatele carcasei este prevăzut cu cristal safir prin care se poate observa mecanismul realizat in house, iar marcarea evenimentului căruia îi este dedicat noul model este accentuată tot pe spatele carcasei prin gravarea "Edition Volvo Ocean Race 2011-2012". Ceasul este bine securizat pe încheietură de o curea neagră din cauciuc prevăzută cu o cataramă deploaiantă.


Jungle Look

Cartier îşi dovedeşte încă o dată măiestria artizanală printr-o colecţie de ceasuri dedicată portretelor de animale. Astfel în colecţia de ceasuri Rotonde de Cartier prind viaţă pe cadran un papagal, un urs Koala sau un tigru realizat prin tehnica email grisaille - o tehnică antică ce-şi datorează numele nuanţelor de gri (din francezul grisaille) şi care foloseşte alb şi negru pentru a reda cât mai fidel designul prin mânile unui gravor.

Pentru realizarea capului de tigru artizanii au acoperit cadranul cu email negru întărit într-un cuptor special şi au pictat în continuare cu Blanc de Limonges ce-şi schimbă structura la fiecare dintre cele 6 până la 8 arderi în cuptor. Artizanii lucrează apoi cu jocuri de lumini şi culori pentru a realiza designul în relief, folosindu-se de o unealtă specială pentru a zgâria albul şi a creea astfel iluzia blănii animalului.

Carcasa şi cadranul sunt realizate din aur alb de 18 carate, iar mecanismul este mecanic automatic cu un Calibru 9601 MC. Pentru realizarea piesei, disponibilă într-o ediţie limitată de 100 de bucăţi, a fost nevoie de 40 de ore de lucru.


Ocolul pământului

Anul acesta Robert Greubel şi Stephen Forsey au adăugat la lista inovaţiilor legate de tourbillon şi o complicaţie GMT pe care au interpretat-o în manieră proprie.

În primul rând Tourbillon GMT aduce o inovaţie în materie de design plasând un glob tridimensional realizat din titaniu, pe cadran, la ora 8. În timp ce globul se roteşte în sens invers acelor de ceasornic (direcţia de rotaţie naturală a Pământului), o dată la 24 de ore, poziţia continentelor poate fi văzută cu ajutorul indicatorului noapte/zi de pe inelul ecuatorial. Perioada de zi dintre orele 18:00 şi 6:00 este indicată prin partea întunecată a inelului din jurul globului, în timp ce perioada din zi este indicată prin partea albă.

Cea din urmă este amplificată de o fereastră integrată ingenios de cei de la Greubel Forsey în carcasă şi care dezvăluie mai mult din emisfera sudică. Aşadar dacă e mijlocul zilei în Anglia, privitorul poate vedea că e începutul prânzului în Geneva sau Roma, în timp ce în Statele Unite soarele de-abia răsare. Astfel privitorul poate vedea perioada din zi în orice parte a lumii. Informaţia intuitivă oferită de jocul globului este completată de un afişaj secundar, poziţionat la ora 10.00, care arată cu precizie timpul în orice oraş desemnat printr-o simplă apăsare a unui buton.

Ceasul are un diametru de 43,5 mm şi o grosime de 16 mm, iar carcasa este realizată din aur alb de 18 carate.


Inovaţie în linii clasice

Rolex a lansat la Basel anul acesta noul modelul Oyster Perpetual SKY-DWELLER, care combină funcţiile practice şi tehno­logia cu liniile clasice ale ceasurilor Rolex. Piesa este destinată globe trotterilor afişând timpul secundar într-o manieră lizibilă şi intuitivă. SKY-DWE­L­LER este echipat cu un calendar anual care ajustează auto­mat data la sfârşitul fiecărei luni cu 30 şi 31 de zile, ajutat de designul patentat de companie şi modul de setare al ceasului prin bezelul rotativ Ring Command. Noul model de la Rolex cuprinde nu mai puţin de 14 patente, dintre care cinci au fost lansate în premieră anul acesta.

Ceasul este dotat cu un calibru nou 9001, un mecanism automatic manufacturat şi dezvoltat de Rolex, certificat ca şi cronometru, cu o rezervă de putere de 72 de ore. Ceasul este disponibil în carcasă cu diametru de 42 de mm, realizată din din aur galben, alb sau roz, de 18 carate.

În tonuri de primăvară

Swarovski a prezentat pentru această primăvară modelul "Octea Chrono", lansat anul trecut, în culori vesele de sezon. Noul ceas păstrează aceeaşi com­binaţie de cristale şi design din modelul pre­cedent. Bezelul rotativ este rea­lizat dintr-o sin­gură bucată de cris­tal şi afişează mi­nutele printr-o gradaţie de nu­anţe fuchsia.

Cadranul dispune de trei afişaje pentru minute, se­cunde şi ze­cimi de se­­cunde, cel pentru secunde fiind înconjurat de un cerc pavat cu cristale.

Ceasul dispune de un mecanism cronograf şi este rezistent la apă până la 50 de metri. Cureaua din cauciuc completează aspectul sport, dar în acelaşi timp elegant al ceasului.


Bijuterii


Voyage voyage

Inspiraţia pentru colecţia de bijuterii L'Ame de Voyage, gândită de designerul Lorenz Baumer pentru Louis Vuitton, a venit astfel: "Am închis ochii şi mi-am imaginat unde mi-ar plăcea să fiu în acest moment, iar imaginile au început să mă invadeze", povesteşte Baumer. Experienţe de neuitat au luat astfel forme exotice de coliere împodobite cu pietre preţioase, ce amintesc de Grădina Edenului sau de pereţii templului Angkor Wat. Alături de acestea, din Cambodgia până în Statele Unite şi Paris, dansul şi muzica l-au inspirat pe designer să sărbătorească senzualitatea cabaretului şi ritmul nebun al charlestonului redat printr-un şirag de diamante.


Grădina de trandafiri

Brandul Salvini a fost lansat de Damiani Group în 1986 pentru a-şi extinde porto­foliul colecţiilor de bijuterii.

Anul acesta, pentru a sărbă­tori pri­mă­vara Salvini a lansat o colecţie de­dicată tran­da­firilor. Rose­garden în­flo­reşte sub greu­tatea pie­trelor preţioase şi a diamantelor, la timp pentru a străluci în lumina soarelui de mai.


Inimi pereche

Frederique Constant a lansat anul acesta în premieră o colecţie de bijuterii inspirată din colecţia de ceasuri icon a brandului, Double Heart Beat.

Linia de bijuterii prezintă de la brăţări şi coliere bătute în diamante până la variaţiuni pe aceeaşi temă pavate cu pietre semipreţioase.

Toate piesele sunt realizate în aceeaşi formă de inimi gemene, care se regăseşte pe cadranul unui ceas Heart Beat şi care dezvăluie mecanismul interior al acestuia.

Buburuze şi alte pietre preţioase

Pippo Perez s-a născut cu doar patru ani în urmă în Florenţa, dar este condusă de bijutieri "connaiseuri", ce provin dintr-o familie cu tradiţie de secole în domeniu. Iar bijuteriile ilustrează întocmai povestea brandului, au un design contemporan însă sunt realizate cu precizie şi tehnică perfecţionată în timp. Nu e de mirare că piesele au ajuns în scurt timp foarte populare, de la buburuze pavate cu pietre preţioase până la capetele de mort stilizate.