Gadget

Asus 1201N - noua generatie

04 feb 2010 95 afişări
Din aceeaşi categorie
Asus 1201N - noua generatie

Am convingerea ca nu va mai este deloc strain conceptul de netbook. Este acel mini-laptop ieftin si cu un coeficient ridicat de portabilitate, adica mic si destul de usor, dar cu aptitudini tehnice bune doar pentru accesarea internetului, pentru comunicarea prin mesagerie instanta sau pentru alte programe care nu ar solicita resurse hardware importante.

Dar nu a fost nevoie decat de o scanteie pentru a ne schimba iar conceptia despre ele. Cei de la nVidia au dezvoltat o tehnologie noua, numita ION, cu dimensiuni reduse care pot fi incorporate usor in carcasele mici ale netbook-urilor sau nettop-urilor, dar cu puterea de procesare grafica necesara rularii aplicatiilor multimedia High Definition, chiar si la rezolutii full HD in 1080p.

Cei de la Asus ne-au dat netbook-ul si, tot ei, cu ajutorul celor de la nVidia si prin modelul 1201N, sunt printre primii care il upgradeaza, il fac mai bun pentru a ne oferi o mai completa experienta in utilizare. Putem spune ca, in acest fel, netbook-urile sparg barierele, ies din granitele in care erau incadrate si, pe langa strictul necesar, ne pot oferi si aroma multimedia HD careia ii simteam lipsa la vechea generatie.

Este un portabil cu un aspect simplu, elegant, in special datorita culorii predominante a carcasei: negrul lucios. Am observat si o crestere a calitatii finisajelor fata de modelele mai vechi si mai mici cu care am lucrat, atat la imbinari, cat si in micile detalii constructive. Majoritatea netbook-urilor cu ecran de 10 inchi, datorita dimensiunilor prea mici, nu sunt prea confortabil de utilizat. Au o tastatura prea mica pentru scrierea rapida si o rezolutie nepotrivita chiar si pentru paginile de internet.

La Asus-ul 1201N nu mai este cazul. In primul rand ca avem la dispozitie un ecran LED de 12,1 inchi, cu o rezolutie de 1.366 x 768 de pixeli, destul de mare pentru vizualizarea in conditii excelente. Este clar, luminos, culorile afisate sunt viu colorate, iar unghiul de vizualizare este destul de larg. Urmeaza tastatura, un plus categoric, care pe langa designul modern, are taste destul de mari si optim distantate, fapt care favorizeaza scrierea relaxata si confortabila. Si chiar daca ecranul si tastatura au crescut, pot spune ca este destul de subtire, aproape 33 mm, si nu foarte greu, 1,46 kg, fiind usor de purtat si manevrat. Functionarea nu iese din limitele pe care le poate oferi ieftinul procesor Atom, unul modest si care nu ar putea face cu succes solicitarilor mai intense la care ar fi supus de o vizualizare sau prelucrare video High Definition, momente in care ION-ul, prin chipsetul GeForce 9400, preia greul procesarii si il lasa sa aiba grija doar de ce este in stare: word-uri, excel-uri sau navigatul pe internet.

Remarc si faptul ca avem o memorie RAM de 2 GB, optiune pe placul acelora care au nevoie de mai multe programe deschise simultan. La acest model s-a renuntat la atotprezentul HDD de 160 GB si s-a optat pentru unul mai generos, de 250 GB. As fi vrut sa avem posibilitatea inlocuirii lui cu unul SSD fara sa periclitam garantia. Bateria cu 6 celule mi-a oferit o autonomie de functionare decenta, avand la dispozitie aproape 3 ore si jumatate de lucru cu luminozitatea ecranului setata la maxim si cu wireless-ul activ. Nici la partea de conectica nu sta rau deloc. Avem 3 porturi USB, unul HDMI out precum si extrem de utilul cititor de carduri SDHC. Ca si sistem de operare vine preinstalat cu Windows-ul 7 Home Premium. Acesta a functionat corect, fara blocari sau delay-uri cu toate programele pe care le utilizez frecvent: Ms Office, Firefox, Irfan Viewer, Yahoo! Messenger.

"S-a descurcat la fel de bine si cu fisierele video HD, in toate formatele comune utilizate acum si la rezolutii full HD, rulate cu aproape orice program, Windows Media Player, VLC sau Total Media Theatre 3 cu SIM HD.

Este un portabil util atat pentru indeplinirea sarcinilor profesionale atunci cand suntem departe de birou, pentru informarea de care am avea nevoie sau pentru citirea si editarea diverselor documente, cat si in vacante sau in timpul liber pentru vizualizarea sau chiar prelucrarea minima a videoclipurilor filmate cu camerele video AVCHD sau a fotografiilor.

Asus-ul 1201N, alaturi de nVidia ION, sunt un echipament si o tehnologie care vor revolutiona inca o data piata computerelor destinate marii mase a consumatorilor, oferindu-le acum mai multe facilitati la aceleasi preturi rezonabile.

Pretul va fi in jurul a 1.950 de lei cu TVA inclusa.

www.imidoresc.ro

Caracteristici tehnice

Procesor: Atom Dual-Core 330

Placa video: GeForce 9400

Ecran: LED 12,1 inchi cu o rezolutie de 1.366 x 768 de pixeli

Memorie RAM: 2 GB

HDD: 250 GB

Conectivitate: Wireless N, Ethernet

Dimensiuni: 297 x 208 x 33 mm

Greutate: 1,46 kg

SO: Windows 7 Home Premium

Concluzii

Pro

Contra