Gadget

Asus EEE PC1005 PE: Netbook de 14 ore

08 apr 2010 70 afişări
Din aceeaşi categorie
Asus EEE PC1005 PE: Netbook de 14 ore

Evolutia netbookurilor de la Asus continua cu noul EEEPC1005 PE, care promite o autonomie record de pana la 14 ore. Alti competitori din segment au pariat pe displayuri mai mari de 10 inchi sau pe placi grafice dedicate, pentru a atrage clientii.

In acest caz, cei de la Asus au mers pe aceeasi baterie cu 6 celule, dar care acum promite o autonomie de peste 7 ore. Spre exemplu, intr-o utilizare normala, cu un document Word, wireless pornit si navigare pe internet, autonomia ajunge la cel putin opt ore, adica exact programul unei zile normale de lucru. In cazul unei deplasari spre exemplu, incarcatorul nu este intotdeauna obligatoriu.

Spre deosebire de modelele anterioare din seria EEEPC, datorita modificarii designului bateriei acum 1005 PE este mai subtire si mai usor de transportat. Calitatea materialelor carcasei este este una buna, iar aici trebuie sa subliniem partea superioara care imita fibra de carbon si pe care nu raman urme.

Sub "capota" netbookului regasim procesorul Intel Atom N450, care insa nu pare la fel de puternic ca N280, dar acest lucru inseamna o mai buna autonomie. Diferenta insa o reprezinta utilizarea chipului grafic Intel GMA 3150, in timp ce modelele anterioare dispuneau de grafica Intel GMA 950, reprezentand o tehnologie veche de mai multi ani. Astfel, filmele HD in format 720p pot rula fara probleme. Pe de alta parte, memoria de 1 Gb SDRAM este suficienta insa numai pentru aplicatiile Office nu foarte solicitante si navigarea pe internet. Pentru o utilizare "confortabila" este de recomandat un upgrade la cel putin 2 Gb. La acest capitol trebuie insa luat in calcul ca 1005 PE vine "echipat" cu Windows 7 Starter. Decizia este una de inteles pentru Asus, in conditiile in care XP cu toate ca a ajuns la Service Pack 3 este pana la urma un sistem de operare vechi de noua ani. Dar, chiar si asa, XP si-ar fi facut mult mai bine treaba pe un netbook. Spre exemplu, pentru ca "Seven" sa poata fi utilizat in conditii decente i-am oprit toate elementele grafice si "eyecandy", care l-au facut sa arate ca un Windows 2000.

Tot la capitolul multimedia, trebuie sa subliniem ca netbookul dispune acum de un hard-disk de 250 Gb de 5.400 rpm, in locul celui "clasic" de 160 Gb. Cresterea dimensiunii pare a fi insa mai mult o chestiune de marketing, in conditiile in care practic pe un astfel de computer nu ai avea nevoie mai mult de 40 Gb.

Display-ul a ramas nemodificat fata de modelele anterioare din seria EEEPC. Masoara tot 10,1 inchi si are o rezolutie de 1024x600 pixeli, rezolutie acceptabila pentru un netbook, dar care spre exemplu nu este compatibila cu ultima generatie a PowerDVD.

Alaturi de autonomie, tastatura "chocolate", similara celor de la Apple sau Sony Vaio, este cel de-al doilea punct forte al netbookului. Este ergonomica si confortabila si usor de utilizat chiar si atunci cand se lucreaza la texte lungi.

Conectivitatea lui 1005 PE este similara celorlalte modele EEEPC. Avem un cititor de carduri 4 in 1 care include si SD, trei porturi USB, unul VGA D-Sub 15 si un conector Ethernet pentru retea. Nu avem port Firewire sau iesire HDMI, dar nici nu se simte lipsa acestora.

Netbookul Asus EEE PC1005 PE nu face inca parte din oferta magazinelor IT din Romania, dar pretul acestuia va fi de aproximativ 1.300-1.500 de lei.

Caracteristici tehnice

Ecran: 10,1 inchi cu o rezolutie de 1024x600 pixeli

Procesor: Atom N450 la 1.66 Ghz

Memorie RAM: 1 GB

HDD: 250 GB 5.400 rpm

Placa video: Intel GMA 3150

Retea: Ethernet 10/100, Wireless b/g, Bluetooth

Baterie: Li-Ion, 6 celule

Greutate: 1,5 Kg

SO: Windows 7 Starter

Concluzii

Pro

Contra