Gadget

Invenţia care ar putea revoluţiona transportul aerian

01 dec 2012 7133 afişări de Octavian Calei
Din aceeaşi categorie

Cercetătorii britanici au prezentat săptămâna aceasta un motor care ar putea revoluţiona transportul aerian, facilitând transportul în orice zonă de pe glob în doar câteva ore, scrie Daily Mail.

"Motorul Sabre poate revoluţiona vieţile noastre în secolul 21 în acelaşi mod în care a făcut-o motorul inventat de Henri Coandă la începutul secolului 20", a declarat Alan Bond, omul care a coordonat proiectul.

Dezvoltatorii susţin că motorul este capabil să propulseze un aparat de zbor cu pasageri la bord de la Londra la Sydney în mai puţin de 5 ore, la viteze de aproape 6.400 kmh.

Motorul a fost lăudat ca fiind cea mai mare descoperire din industria transportului aerian, după inventarea motoarelor cu reacţie. Săptămâna aceasta proiectul a primit aprobarea formală din partea Agenţiei Spaţiale Europene.

Designul revoluţionar proiectat de inginerii de la compania Reaction Engines din Oxfordshire, Marea Britanie, permite răcirea aerului încins de la 1.000 de grade Celsius la -150 de grade Celsius într-o sutime de secundă. Acest lucru îi permite motorului să funcţioneze în siguranţă la capacitate mult mai mare decât în mod normal, fără riscul de supraîncălzire şi de dezintegrare.

Motorul rachetă aspirat, denumit "Sabre", foloseşte hidrogenul pe post de combustibil şi funcţionează aspirând oxigen din aer. În afara atmosferei, motorul operează cu rezervele de oxigen montate la bordul navei.

"Sabre" ar putea fi montat pe noua generaţie Mach 5 de aparate de zbor pentru pasageri, denumită Lapcat. În timp ce un şasiu normal de avion poate zbura până la altitudinea de aproape 10.000 de metri, Lapcat poate călători la 28.000 de metri înălţime, cu viteze de aproape 6.500 kmh.

Cabina pasagerilor va fi presurizată, astfel încât cei 300 de pasageri vor avea aceleaşi condiţii precum acelea oferite de un avion obişnuit, însă din cauza presiunii atmosferice, aparatul de zbor nu va avea geamuri.

Motorul ar putea fi folosit şi pe un nou tip de rachetă spaţială, Skylon. Aceasta poate atinge viteze mai mari decât Lapcat, avionul destinat pasagerilor, accelerând până la 6.750 kmh sau de cinci ori peste viteza sunetului. Odată ieşită din atmosfera terestră, ar putea accelera la Mach 25 (30.600 kmh) pentru a ajunge pe orbită.

Dacă dezvoltatorii reuşesc să obţină finanţare în valoare de 250 de milioane de lire sterline (300 mil. euro) pentru a produce o versiune mai mică a motorului, în următorii 10 ani, avionul rachetă Lapcat ar putea ajunge pe pistele aeroporturilor.

Piaţa globală a călătoriilor spaţiale se ridică la 185 de miliarde de lire sterline pe an (228 mld. euro), potrivit Daily Mail.