Gadget

O afacere pentru viitor: echipamentele de desalinizare. Comenzile se vor tripla în următorii cinci ani

29 aug 2012 2644 afişări de Bogdan Cojocaru
Din aceeaşi categorie
O afacere pentru viitor: echipamentele de desalinizare. Comenzile se vor tripla în următorii cinci ani

Comenzile pentru echipamente de desalinizare, cu ajutorul cărora se obţine apă potabilă din apă de mare, se vor tripla în următorii cinci ani datorită creşterii cererii şi dezvoltării tehnologiei, alimentând astfel o afacere de 17 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor, scrie Oilprice.com

Compania de consultaţă Global Water Intelligence anticipează că investiţiile în echipamente de desalinizare vor creşte de la cinci miliarde de dolari anul trecut la 8,9 miliarde dolari anul acesta, urmând ca după 2012 trendul să rămână pozitiv la nivel global.

Noile tehnologii folosesc mai puţină energie pentru a crea apă potabilă din apa de mare. Un nou proces, numit osmoză directă, lucrează la presiuni scăzute utilizând mai puţină energie. Această tehnologie ar putea reduce costul desalinizării cu aproximativ 30%. În plus, cererea creşte exponenţial, iar noile companii care intră pe piaţă vor forţa scăderea preţurilor.

Majoritatea uzinelor de desalinizare sunt în Orientul Mijlociu, potrivit Bloomberg, însă sectorul se dezvoltă şi în alte părţi, mai ales în China, unde 30 de unităţi sunt funcţionale şi mai multe în construcţie. În India funcţionează opt uzine de desalinizare. Analiştii consideră că şi sudul SUA va deveni un centru al desalinizării.