Gastronomie

Cu cine ar cina Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama, în această seară, dacă ar putea avea alături pe orcine? Elon Musk, Umberto Eco sau Constantin Dulcan. „Ar fi la modă acum Bill Gates ca să vedem ce face cu vaccinul“

07 iul 2020 3996 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Pentru Cătălin Mahu, proprietarul reţelei de restaurante La Mama, mâncarea are două roluri principale. În primul rând este vorba de acela de a-i hrăni pe oameni. Acesta e de altfel şi rolul cel mai evident, ce are în spate o nevoie. Al doilea însă, pe care antreprenorul îl consideră la fel de important, dacă nu chiar mai, este acela de a aduce oamenii împreună. Pentru că, pentru Cătălin Mahu, masa este un motiv de socializare, este un moment în care îţi hrăneşti nu doar trupul, ci şi sufletul.

În contextul acesta, în care de altfel întreaga existenţă se poate contura în jurul mâncării, cu cine şi-ar dori omul de afaceri să împăr­tăşească aceste momente? Cu persoane apropiate, dragi şi cu oameni de la care ar avea ce învăţa.

„Principalul rol al restaurantelor este acela de a aduce oamenii împreună. Mâncarea creează experienţe, oferă bucurie, hrăneşte suflete şi conştiinţe“, spune antreprenorul care se află în domeniu de mai bine de două decenii.

De altfel, tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care s-a orientat către antreprenoriat şi către industria restaurantelor, dezvoltând reţeaua La Mama, una dintre cele mai cunoscute de pe plan local.

„Atunci când cunoşti o persoană nouă, o inviţi la masă. Atunci când vrei să închei un deal, te întâlneşti cu persoana respectivă la prânz sau la cină. La fel e şi în familie când vrei să îi ai alături pe cei dragi. Totul se învârte în jurul mesei.“

În perioada aceasta, marcată de izolare la domiciliu şi de distanţare socială, oamenii au început să gătească mai mult sau chiar există şi aceia care îşi încearcă pentru prima dată talentele în bucătărie.

„Am chiar o prietenă care a gătit în aceste săptămâni pentru prima dată sarmale. Au ieşit foarte gustoase de altfel. Ce mi s-a părut extraordinar însă e că a vrut să le împartă cu mine.“ Pentru că în final, acesta e rolul mâncării, de a-i aduce pe oameni împreună.

Cătălin Mahu nu se consideră un chef iscusit, dar spune că are noroc să îi iasă bine tot ce încearcă în bucătărie.

„Eu cred că sunt avantajat de faptul că înţeleg tehnologia din restaurante, că ştiu de la noi din bucătăriile La Mama cum se combină bine ingredientele, aşa că nu mai fac altceva decât să-mi las imaginaţia să zburde. Mereu când am vrut să încerc ceva, mi-a ieşit.“

În această seară (într-o seară de miercuri de la finalul lunii mai, când a avut loc discuţia), Cătălin Mahu urma să aibă în vizită o serie de prieteni cărora le va găti ceea ce el numeşte cel mai bun sandvici din lume. Acesta se numeşte Cubanos şi se prepară cu ceafă de porc. „Prima dată l-am văzut într-un film american simplu, The Chef, o peliculă ce descrie evoluţia unui bucătar. Mi-a plăcut ce punea personajul principal într-un sandvici, aşa că am vrut să-l încerc şi eu. Acum un an şi jumătate l-am pregătit pentru copilul meu care nu se mai putea opri din mâncat. El a spus că e cel mai bun sandvici din lume.“

Antreprenorul e convins că toţi prietenii săi se vor linge pe degete când îl vor gusta. Pentru toţi va fi prima dată când îl încearcă, cel puţin în varianta pregătită de Cătălin Mahu. „Până la urmă e doar un amărât de sandvici, dar poate crea atâta bucurie. Aş putea vorbi la nesfârşit despre rolul mâncării, nu degeaba minţi luminate au afirmat «spune-mi ce mănâncă o persoană ca să îţi zic cine este».“

Dat fiind că urmează să ia masa cu prietenii şi are deja creionată o cină în minte, dacă ar fi să facă un exerciţiu de ima­ginaţie şi să poată chema acasă pe oricine, pentru cine ar opta?

„Ar fi la modă acum Bill Gates ca să vedem ce face cu vaccinul“, glumeşte antreprenorul. Altfel, ar vrea să fie alături de oameni care ar transforma masa într-o experienţă. Un exemplu ar fi Elon Musk, dar nu ar spune nu nici dacă ar fi vorba de un actor celebru, un scriitor sau un om de ştiinţă. „Eu aş fi doar spectator. Aş tăcea şi mi-aş lua energie de la ei.“ I-ar fi plăcut să stea la masă cu Umberto Eco. Spune că ar fi stat oricât să-l asculte, însă scriitorul s-a stins acum câţiva ani. I-ar plăcea şi o discuţie cu Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, dar şi autor, cunoscut pentru cartea „Inteli­genţa materiei“.

„Pentru o astfel de cină aş găti o reţetă furată de la un prieten şi anume tocană de fructe de mare. E greu să te mai opreşti din mâncat. Marele avantaj este că nu cade greu. Iar de asortat, aş merge întotdeauna pe un vin. Tocana la origini e puţin picantă, aşa că nu ar merge cu vin, dar aş adapta-o pentru a o alătura unui rose aromat. Fructele de mare cer un vin aromat.“ Altfel, i-ar plăcea să-l aibă oaspete la masă şi pe analistul Iancu Guda, pe care nu l-a cunoscut până acum personal. Îl consideră un economist de la care orice om de afaceri are ce învăţa în orice vreme, nu doar în timp de pandemie. Este un economist care poate trage concluzii pertinente, reale, crede Cătălin Mahu. „Altfel, nu am nicio dorinţă de a sta la masă cu oameni politici. Există oameni valoroşi între ei, însă eu m-am ţinut mereu departe de politică. În ceea ce-l priveşte pe Elon Musk, oricât îl apreciez, cred că-l pot vedea şi la un Ted Talk. Aşa că, chiar şi în imaginaţie dacă ar fi să aleg cu cine să iau cina aş opta pentru prie­tenii şi oamenii apropiaţi pentru că mereu cu ei împăr­tăşeşti ce e mai bun.“

Iar pentru că orice masă delicioasă este însoţită de un pahar de vin ales pe sprânceană, partenerul nostru la această cină este Crama Ceptura, din zona viticolă Dealu Mare, una dintre cele mai cunoscute din România.