Gastronomie

Cu cine ar lua cina Omer Susli, proprietarul Homelux, dacă ar putea să aibă alături pe oricine din lume? „Aş pregăti o specialitate turcească, mai exact cotlete de berbecuţ cu pilaf de bulgur, salată cu sos de rodii şi, desigur, baclavale la desert.“

06 iul 2020 5871 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Omer Susli devenea un nume important în România în februarie 2014, când a preluat retailerul de bricolaj Praktiker de la foştii săi proprietari nemţi. L-a dezvoltat, a extins reţeaua, a consolidat brandul, iar în 2017 a făcut un exit de câteva zeci de milioane de euro. Acesta este, de altfel, tiparul comportamentului său în business şi admite chiar el că nu este genul de om de afaceri care să se îndrăgostească de companiile pe care le dezvoltă. Oricând poate vinde orice are în portofoliu.

A şi făcut asta, şi nu o dată. Aşa se face că magazinele Praktiker şi-au găsit un alt proprietar, iar Omer Susli a creat de la zero o altă reţea de magazine - Homelux. Afacerile lui sunt distribuite însă în mai multe domenii, de la construcţii la imobiliare, industrie, transport sau turism, ceea ce îl face pe antreprenorul turc un businessman multilateral dezvoltat.

După Afaceri Premium l-a provocat însă pe Omer Susli la un altfel de deal. Nu despre o tranzacţie este vorba, ci despre o invitaţie. Pe cine ar invita la cină într-o seară de pandemie?

„Pe prietena noastră, actriţa Catrinel Dumitrescu. Mi-e dor de un spectacol de teatru românesc. Chiar dacă nu vorbesc perfect limba română şi nu o înţeleg în toate nuanţele ei, la teatru mi-e drag să merg întotdeauna“, mărturiseşte Omer Susli.

Teatrele şi instituţiile de cultură în general au făcut tot ce le-a stat în putinţă în ultimele aproape trei luni ca să compenseze lacătele puse pe uşile lor, astfel că spectacolele s-au mutat pe scene online, iar scaunele din săli au fost înlocuite de fotoliile confortabile din sufragerie. Adevăratul privilegiu este însă să aduci teatrul la tine acasă, aşa cum îşi imaginează Omer Susli. La cină.

„Cred că este o perioadă foarte dificilă pentru actori, deoarece nu pot interacţiona cu publicul lor. Catrinel ar putea să redea singură un pic din mirajul spectacolului de teatru, doar a făcut-o de atâtea ori, în spectacole precum «Doi pe o bancă», unde a jucat cu regretatul Emil Hossu, de care ne este foarte dor.“

O cină alături de Catrinel Dumitrescu nu poate trece însă nemarcată într-un mod deosebit, crede Omer Susli, astfel că meniul pe care l-a gândit este unul savuros. Şi autentic pentru originea turcă a omului de afaceri.

„Pentru cină, aş pregăti o specialitate turcească, mai exact cotlete de berbecuţ cu pilaf de bulgur, salată cu sos de rodii şi, desigur, baclavale la desert.“

Totul trebuie însă încununat cu un strop de alcool care să facă minţile să zboare măcar pentru câteva clipe de la tensiunea ultimelor luni pandemice. Iar băutura nu este nici ea lipsită de semnificaţie.

„Vinul preferat al soţiei mele este vinul Negru de Purcari şi în mod special cel din 2013. Aceasta pentru că noi iubim vinurile româneşti şi moldoveneşti mai ales şi avem încredere în Victor Bostan, prietenul nostru care produce la Purcari vinuri foarte bune“, spune Omer Susli.

Cu un strop din atmosfera de teatru la cină, cu un meniu care îi aduce aminte de acasă şi un vin care dă o nouă dimensiune serilor cu iz de pandemie, Omer Susli face astfel încă un exit, dar ceva mai deosebit decât cele cu care a fost obişnuit până acum. Exit din starea de alertă.

Iar pentru că orice masă delicioasă este însoţită de un pahar de vin ales pe sprânceană, partenerul nostru la această cină este Crama Ceptura, din zona viticolă Dealu Mare, una dintre cele mai cunoscute din România.