Gastronomie

Aventura gourmet in Toscana

29 oct 2009 341 afişări
Din aceeaşi categorie

Turistii plictisiti sa alerge dintr-un muzeu in altul sau de la o atractie turistica la alta sunt tot mai des atrasi de calatoriile tematice, unde obiectivul sa fie escaladarea unui munte sau degustarea unui vin special. Si pentru ca mancarea a devenit unul dintre subiectele preferate ale pasionatilor de dolce vita, calatoriile gourmet sunt la mare cautare.

Una dintre destinatiile cele mai populare este Toscana, o Mecca gourmet din centrul Italiei unde milioane de turisti vin in fiecare an sa guste mancarurile de o simplitate aristocrata. Toscana este una dintre cele mai mari regiuni din Italia si include o linie de coasta la Mediterana, Insula Elba (faimoasa inchisoare a lui Napoleon) si in afara vaii Amo majoritatea reliefului este deluros. Peisajul pare desprins din vederi, accesorizat cu maslini si pini, vile si gradini, orase medievale fortificate sau manastiri stinghere. Cele mai importante orase sunt Florenta, Pisa si Siena, iar regiunea a atras personalitati faimoase, precum Byron, Keats si Shelley.

"Particularitatea Toscanei este ca a dus la perfectiune mancarea simpla. Franta, de exemplu, este faimoasa pentru gastronomia sofisticata, pentru felurile de mancare elaborate, la care bucatarii lucreaza si cateva zile. In Toscana orice mananci, de la bruschete la paste cu mistret sau scoici, bissteca alla fiorentina sau inghetata, iti da senzatia de perfectiune. Nimic sofisticat, dar practic perfect", spune Laurentiu Ispir, director de investitii la Oresa Ventures.  Ispir povesteste ca a facut un tur aproape complet al zonei (Florenta, Siena, Montalcino, Montepulciano, toata zona Chianti) si spune ca a ales Toscana pentru cultura, peisaje, orasele superbe, mancare si Brunello di Montalcino. "E adevarat, am stat mai mult prin crame decat prin muzee, dar acolo si vinul tot din cultura face parte."

Nu degeaba se spune ca bucataria italiana a influentat gastronomia franceza, iar afirmatiile sunt sustinute chiar de fapte istorice. Caterina de Medici, membra a uneia dintre cele mai faimoase familii florentine, este cea care a inspirat o noua era in gastronomia franceza. In momentul in care a devenit sotia lui Henric al II-lea si regina Frantei, a adus bucatari italieni la curte. Noile tehnici culinare, sosurile si dulciurile au revolutionat dineurile regalitatii franceze si au lansat noi curente in gastronomia franceza.

Si Julie Iacobescu, proprietara concept store-ului The Mews se declara fascinata de simplitatea bucatariei locale. Familia sa detine de 20 de ani o casa de vacanta intr-un orasel de pe dealurile din apropiere de Forte dei Marmi, iar Iacobescu spune ca vara aceasta a petrecut zece zile acolo. "Cele mai bune sunt mancarurile simple - checca (focaccia cu mozzarella, rosii proaspete si busuioc), pizza cu smochine si prosciutto, pizza cu pere si gorgonzola si linguini cu flori de dovlecei si creveti."

Exact simplitatea a facut diferenta in cazul bucatariei toscane si a transformat gastronomia locala intr-o vedeta internationala. La mare pret este uleiul de masline, folosit in orice preparat, iar mancarurile au la baza in special carne si legume proaspete. Painea toscana apare in foarte multe preparate, pastele sunt pregatite cu sosuri si carne si nu lipseste pizza. Carnea toscana, si in special vita din regiunea Val di Chiana, este folosita pentru pregatirea fripturii florentine la gratar aromata cu ierburi, iar carnea de porc este pregatita in special la cuptor. Gustul tipic al bucatariei toscane este dat si de branzeturile locale, dintre care cea mai faimoasa este Lardo di Colonnata.

"Toscanii au un cult pentru gatit, se pot opri in mijlocul strazii pentru a discuta doua ore despre cum sa gateasca mai bine nu stiu ce tip de paste. O alta explicatie pentru perfectiunea gastronomiei ar putea fi ingredientele: ulei de masline (de calitate), usturoi si vin in aproape tot ce gatesc."

Julie Iacobescu spune ca cea mai buna este mancarea de sezon, cu ingrediente proaspete. In perioada vacantei sale in Toscana erau "in voga" rosiile, fructele de mare, smochinele, perele, florile de dovlecei si capsunele salbatice. "Localnicii mananca totul in cantitati mici si combina rar proteinele si carbohidratii", povesteste proprietara The Mews.

Alaturi de mancare, vinurile sunt cele care au adus faima regiunii. Pe fiecare deal este amenajata o vie, iar localnicii au transformat domeniile viticole in atractii turistice. "Am vizitat sase sau sapte domenii mai ales in Montalcino, zona Brunello. Vinul este excelent, dar marketingul este chiar mai bun. Italienii, ca si francezii, au inteles ca marketingul si denumirea de origine controlata fac de fapt diferenta intre un vin excelent de 20 de euro sticla si un vin excelent de 100 de euro sticla", isi aminteste Laurentiu Ispir.

In Toscana sunt produse cateva soiuri faimoase de vinuri italiene, precum Chianti, Brunello di Montalcino, Moscatello di Montalcino, Vernaccia, Aleatico sau vinul dulce pentru desert, Vin Santo.

"Localnicii traiesc pentru turism. Chiar daca mergi la un restaurant de familie sau la o ferma mai mica, tot nu reusesti sa scapi de senzatia ca parca si iarba creste pentru turisti. Daca ar fi sa spun ce nu mi-a placut in Toscana, asta ar fi primul lucru. Dar mi-ar placea sa il vad in Romania", conchide Ispir.