Gastronomie

De ce ne tentează friptura, berea sau ciocolata ?

23 sep 2012 710 afişări de Octavian Calei
Din aceeaşi categorie
De ce ne tentează friptura, berea sau ciocolata ?

Cercetătorii încearcă să înţeleagă mecanismele care declanşează pofta irezistibilă de a consuma anumite alimente, în contextul în care lumea se confruntă cu problema răspândirii obezităţii, scrie Wall Street Journal.

Ce ne face să râvnim atât de tare după o prăjitură, o îngheţată, o ciocolată, o bere sau o friptură? Să fie gustul sau plăcerea asociată acestor alimente? Acestea sunt întrebările la care încearcă oamenii de ştiinţă să răspundă.

Studiile realizate au dezvăluit următoarele:

· Pofta de a consuma anumite alimente activează în creier aceleaşi circuite de plăcere ca şi în cazul dependenţilor de droguri sau de alcool
· Aproape oricine a poftit irezistibil după mâncare ocazional, femeile mai mult ca bărbaţii, iar cei tineri au fost mai "ispitiţi" de dulciuri decât cei mai vârstnici
· Într-un studiu, 85% dintre bărbaţi au declarat că a ceda tentaţiei alimentare este satisfăcător, iar 57% dintre femei au declarat acelaşi lucru
· Femeile au raportat o poftă mai mare pentru sare, grăsimi şi combinaţii ciudate de mâncare în timpul sarcinii

Cercetătorii au mai descoperit că poftele alimentare implică un mix de factori culturali, sociali şi psihologici. De exemplu, în timp ce în SUA ciocolata este cel mai râvnit aliment, în Japonia, sushi este cel mai dorit.

Un studiu efectuat anul trecut, care a inclus 98 de femei, la Universitatea din Pennsylvania a arătat că acele fete care au avut în trecut probleme cu greutatea mare şi care au ţinut diete, au avut cele mai multe momente în care au fost "ispitite" de mâncare.

"Acestea par să fie femei care gândesc că nu ar trebui să mănânce ciocolată deloc, dar apoi cedează tentaţiei şi mănâncă una întreagă. Cu cât mai mult încearcă să-şi interzică un lucru, cu atât mai mult îl râvnesc", a spus psihologul Julia Holmes de la Universitatea Albany.

"Este posibil să îţi placă o mâncare fără s-o râvneşti, şi este posibil să râvneşti după o mâncare fără să-ţi placă", spune Marcia Pelchat, psiholog de la Monell Chemical Senses Center. Această ipoteză este confirmată de faptul că deşi mulţi oameni recunosc că popcornul de la cinema nu este atât de bun, totuşi îşi doresc să-l aibe atunci când vizionează filme.

Care este cea mai bună modalitate de a-ţi controla apetitul? Studiile au sugerat că aceasta ar fi acceptarea nevoii şi controlarea ei în loc de a încerca să-ţi spui "n-am voie să consum asta". Poţi consuma moderat alimentul dorit în timpul unei mese sau imediat după. În al doilea rând, imaginarea gustului poate fi de folos. Apoi, distragerea circuitelor senzoriale prin mirosirea, spre exemplu, a mentei. Un alt sfat al specialiştilor este exerciţiul fizic pentru reglarea endorfinelor din organism.

Ştiaţi că?

· Ciocolata este cel mai dorit aliment, conţine substanţe care te binedispun şi te calmează
· Oamenii au poftă de sare atunci când sunt stresaţi
· Alimentele crocante pot alimenta furia
· Sarea şi alcoolul scad capacitatea de a rezista poftelor
· Pofta după o friptură este mai mare decât cea pentru sare, grăsime sau fumat
· Îngheţata activează aceleaşi circuite ale plăcerii din creier ca şi ciocolata.