Gastronomie

De ce zâmbeşte Mona Lisa? Misterul a fost elucidat! Are legătură cu La Dolce Vita, puţin Dolce Far Niente şi cu o felie de pizza

29 aug 2023 228 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Pe strada Matei Millo, chiar în centrul Capitalei, din toamna anului trecut a început să miroasă a paste şi a pizza, uneori a creveţi cu usturoi şi a focaccia fierbinte cu ulei de măsline. Iar cum Italia este una dintre cele mai iubite destinaţii de vacanţă, şi AveForchetta, noul bistrou neoitalian din Bucureşti, a devenit o destinaţie în sine pentru cei care ştiu că la vita è bella indiferent de locul în care eşti.

Realizat cu o investiţie de circa 1,1 milioane de euro, alături de biroul de arhitectură PickTwo Studio, restaurantul AveForchetta face parte din grupul gastro Trickshot, prezent cu localuri în mai multe malluri din ţară, inclusiv în Promenada din Bucureşti.

„Conceptul este gândit şi creionat în jurul ADN-ului de gastronomie, design şi lifestyle italienesc, acestea fiind îmbinate cu trendurile moderne ale vieţii urbane, cu spaţiu generos şi terasă deschisă, gata să ofere o experienţă culinară italiană autentică“, spun reprezentanţii AveForchetta, menţionând că restaurantul a fost deschis la finalul lui noiembrie anul trecut.

Din punct de vedere estetic, locul se prezintă ca o oază între betoanele Bucureştiului, prospeţimea promisă de meniu fiind dublată de o varietate de plante care au pus stăpânire pe spaţiul restaurantului. Dar poate cel mai jucăuş element vizual este conturul unei Mona Lisa care ţine în braţe o furculiţă supradimensionată. Propunerea este cât se poate de potrivită ţinând cont de pasiunea stârnită de faimosul tablou al lui Leonardo da Vinci şi de miile de interpretări pe care misteriosul zâmbet al Mona Lisei le-a generat. Poate Mona Lisa abia ce terminase de savurat o porţie de paste cu creveţi, iar privirea ei era dată de plăcerea pură pe care doar mâncarea ţi-o poate da. Gata, misterul s-a rezolvat.

„AveForchetta este un neobistrou mainstream, dar contemporan, un hot-spot culinar, social-urban, neconvenţional, uneori experimental, relaxat, bazat pe sustenabilitate. Există câteva cuvinte-cheie care încapsulează această dogmă: bucătăria neconvenţională, netradiţională, creativă, cu design modern, în care te bucuri de o experienţă cosmopolită, convivială şi relaxată“, mai spun reprezentanţii AveForchetta.

În opinia lor, combinaţia de materiale, texturi, lumini arhitecturale, plante verzi naturale şi mobilier modern face din AveForchetta un loc în care te simţi bine în orice moment al zilei. În total, localul poate găzdui 80 de persoane la interior şi 100 de oaspeţi pe terasă.

„Deşi am deschis recent, înregistrăm aproximativ 18.000 de oaspeţi pe lună.“

Dar de ce vine lumea la AveForchetta? Pentru mâncare, desigur.

„Am luat ce-i mai bun din bucătăria italiană ca să o prezentăm într-o altă lumină: mai modernă, mai nepretenţioasă, mai liniştită şi lipsită de griji. Noi o numim neo. Ave Fochetta este un neobistrou italian, în care vei regăsi gustul Italiei, with a twist.“ Un twist de ingrediente proaspete, sustenabile, preparate atent şi corect gătite, fără grabă. Acel dolce far niente într-o farfurie, pe o terasă urbană, la ceas de asfinţit.

Din meniu fac parte produse autentice italiene cum ar fi măslinele marinate, focaccia şi uleiul de măsline extravirgin. Burratina, sosul pesto, mortadella şi, desigur, mozzarella di bufala sau anghinarele sunt şi ele în secţiunea de antreuri. Creveţii cu usturoi şi vin, rigatoni cu ragu de vită sau risotto se alătură meniului, dar lasă loc pentru dish-uri ceva mai corpolente cum este cazul unor frigărui de miel. Pizza nu avea cum să lipsească şi nici acel tiramisu de final care transformă toată masă într-o experienţă.

„Meniul este unul scurt, dar care oferă o experienţă ce te poartă prin toată Italia, iar ingredientele sunt atent alese şi mare parte sunt importate direct din Cizmă.“

Şi cum cu cât călătoreşti, cu atât îţi vine să călătoreşti mai mult, la fel stau lucrurile şi în cazul mâncării, că doar nu degeaba se spune că pofta vine mâncând.

„Dar nu orice fel de poftă, ci pofta de viaţă. La dolce vita!“ Poftă cu un twist şi poate adevăratul motiv pentru care Mona Lisa zâmbeşte.