Gastronomie

Despre oameni, melci şi experimente moleculare

17 dec 2012 373 afişări de Ioana Mitu, Ioana David
Din aceeaşi categorie

Pentru că inspiraţia trece mai întotdeauna şi prin stomac, începutul de an trebuie neapărat stropit cu un sos de trufe negre sau cu ceva azot lichid. Mai ales că în oraş proprietarii de restaurante se întrec în meniuri haute cuisine franţuzeşti amestecate cu ceva experimente moleculare şi reţete locale.

The Artist este printre restaurantele cele mai recent deschise în Capitală, chiar pe strada Nicolae Tonitza din Centrul Vechi. Aici, în spatele bucătăriei se află Paul Openkkamp, care a fost înainte "chef" pe cel mai mare iaht privat din lume, The World. Meniul conceput de el are influenţe din bucătăria moleculară, dar inspiraţia pentru reţete vine întotdeauna din natură şi din ingredientele de sezon alese de bucătar.

Până acum cele mai populare feluri de mâncare de la The Artist sunt "sarmalele" din homar pentru care se folosesc ingredientele tradiţionale pentru "sarmale", dar în care se înlocuieşte carnea tocată cu homar. Preparatul este completat cu ceea ce par a fi cartofi prăjiţi, dar sunt de fapt un preparat din mălai, inspirat din mămăligă. De altfel, Openkkamp foloseşte în bucătăria sa influenţe din bucătăria moleculară, dar este în acelaşi timp pasionat de bucătăria locală pe care o reinterpretează. Tot aici, bucă­tarul a reinterpretat în variantă moleculară medalionul de viţel cu foie gras iar cei care co­mandă şorbet de castravete au parte de finali­zarea preparatului chiar la masă, unde "chef-ul" face un adevărat show, cu azot lichid.

Popular la The Artist este şi "spoon tasting", o prezentare ce oferă clienţilor oportunitatea de a degusta toate preparatele din meniu.

Tot în Centrul Vechi restaurantul Negresco şi-a construit meniul în jurul a două feluri principale: File Mignon Tartuffe (beef tenderloin cu fois gras şi cartofi piure cu trufe) şi Negresco Monk Fish (peşte Calugăr cu garnitură de piure de ţelină cu soffran şi parmezan, baby carrot şi sos alb de capere). Reprezentanţii restaurantului explică faptul că ambele feluri principale sunt preparate prin metoda vacuum, adică sunt trase în unt cu piper şi sare şi apoi sunt inserate în pungă la vid şi pregătite la abur la o temperatură de 85-90 grade Celsius. Meniul este completat de canapele cu icre de Manciuria, mousse pate confit, brânză Chevre sau piept de raţă Magret cu sos Moët şi altele. Iar toate acestea sunt stropite cu şampanie Moët & Chandon şi Billecart-Salmon, în funcţie de gusturi.

Tot pentru răsfăţ gastronomic pledează şi Escargot, restaurantul de pe Strada Toamnei, care se mândreşte cu cele mai bune specialităţi din melci, din Bucureşti. "Există acum în gastronomie un curent numit în franţuzeşte bistronomie, o combinaţie între simplitatea şi savoarea mâncă­rurilor de bistro şi rafinamentul gastronomic. Aici cântăresc foarte mult calitatea ingredientelor şi nu în ultimul rând grija pentru felul în care sunt gătite. În acelaşi timp bucătăria modernă, pe care o promovăm şi noi, combină puţin din tradiţionalul haute cuisine franţuzesc, cu experimente mole­culare, bucătărie vegană şi reţete locale", spun reprezentanţii restaurantului.

În meniul Escargot găseşti întotdeauna reţete proprii de melci (escargots miam miam), dar şi caracatiţă caramelizată şi piure de linte, sau muşchiuleţ de berbecuţ cu sote de gogonele şi piure de usturoi. Cel mai nou succes al restau­rantului este crema de ţelină cu roquefort şi cozi de raci, iar la desert: creme brulee cu levănţică. De la mijlocul lui decembrie restaurantul a introdus în meniu şi câteva specialităţi pentru cei pasionaţi de bucătăria raw.