Gastronomie

La doi paşi de Parcul Carol din Bucureşti, în această vară, şi-a găsit casa cafeneaua NOI, un loc potrivit şi pentru cei care poftesc la un mic-dejun sau brunch luat în oraş. Care este povestea acestui local?

27 oct 2023 614 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„NOI“ este formula care defineşte, cel mai adesea, clienţii cafenelelor de specialitate, unde o vizită se face aproape de fiecare dată împreună cu cineva. Doar nu degeaba cafeaua este pretextul care leagă conversaţii şi poveşti de atâta amar de vreme. Tot „NOI“ este şi formula care stă în spatele cafenelei cu acelaşi nume, deschisă în luna iulie la doi paşi de Parcul Carol din Bucureşti.

„Proiectul cafenelei NOI a luat naştere din dorinţa de a oferi o experienţă inedită tuturor celor care aleg să ne treacă pragul. NOI împărtă­şeş­te pasiunea noastră pentru cafeaua de specialitate, pentru deliciile culinare sănătoase, dar şi pentru atmosfera cozy, unde oamenii pot alege doar să savureze momente de relaxare“, povestesc Vlad Graţianu şi Aysel Ali.

Povestea lor şi a businessului pe care l-au fondat împreună este una simplă, dar cu impact, aşa cum o descriu ei.

„Mergând spre birou, am văzut acest spaţiu de închiriat şi a fost dragoste la prima vedere. Dorinţa de a avea propria cafenea era deja în mintea noastră de ceva ani.“

Spaţiul se află la un colţ de stradă, pe calea Şerban Vodă, acolo unde, până în mai 2023, a contribuit la formarea unei comunităţi o altă cafenea, TETO.

Din iunie însă, TETO s-a mutat într-o casă nouă, în Cartierul Armenesc, lăsând astfel în urmă un loc gol pentru o nouă poveste care acum se scrie, cea a NOI Coffee Bar.

„Suntem tineri antreprenori. Vlad deţine un business de familie – SiPro, o afacere care are ca domeniu de activitate încă din 1994 fabricarea de bucătării custom-made (personalizate – trad.). Eu am pus acum trei ani bazele unui brand de modă, Ferica & Co., împreună cu bunica mea“, povesteşte Aysel Ali.

Pentru că au în comun nasul fin pentru cafea de specialitate, au hotărât ca împreună să facă ceva în acest scop, mai mult decât să savureze la unison cafelele de dimineaţă sau de la orice altă oră. Cum acest vis a prins contur în familie, alegerea numelui nu a fost deloc dificilă. Planul de business a fost amplu, iar investiţia de debut s-a ridicat la 50.000 de euro.

„Proiectul ne defineşte în totalitate. Ne-am dorit să creionăm un loc unde oamenii să se simtă ca acasă. Am creat spaţiul perfect de lucru pentru oricine are nevoie să evadeze din cotidian. Ne adresăm tuturor categoriilor de oameni, dar cei care ne vizitează sunt în special iubitori de cafea de specialitate şi freelanceri care aleg un spaţiu de lucru friendly (prietenos – trad.).“

Când vine vorba de amenajarea spaţiului şi de cine s-a ocupat de ea, răspunsul vine simplu: „NOI“. Locul preluat de la cafeneaua anterioară a fost gândit şi decorat de la zero, Vlad şi Aysel implicându-se în toate etapele, de la început până la sfârşit. Ce au obţinut este un local într-un stil minimalist cu accente moderne. Atrag în mod special atenţia portretele de pe pereţi şi tapetul din separeu.

„Am urmărit să fie cât mai aerisit şi să fie un spaţiu care să inspire şi să ofere creativitate.“

Dincolo de grija pe care au pus-o în tot proiectul până acum şi de bucuria cu care îşi aşteaptă clienţii, Vlad Graţianu şi Aysel Ali amintesc şi energia colegilor lor din cafenea printre elementele care fac din NOI Coffee Bar un loc special.

„La noi este totdeauna un vibe pozitiv. Colegul nostru Octavian, care este unul dintre cei mai buni barista din Bucureşti, aduce zâmbetele pe buzele celor care ne aleg.“

NOI este un loc potrivit şi pentru cei care poftesc la un mic-dejun sau brunch luat în oraş, dar şi pentru aceia care doar au nevoie de o gustare care să le iasă în cale. Ingredientele folosite în preparatele care însoţesc cafeaua cea de toate zilele vin doar de la producători locali, spun cei doi antreprenori, iar ca o dovadă a sustenabilităţii, plasticul este de regulă evitat, atunci când se poate.

„Pentru noi este important să lucrăm într-un mediu protejat şi să încercăm să ajutăm atât cât putem.“ Tinerii proprietari ai NOI Coffee Bar spun că văd o continuă expansiune a pieţei locale de cafenele, o nişă care s-a dezvoltat mult în ultimii ani, alimentată de o cizelare a gusturilor consumatorilor.

„Cred că oamenii au devenit mult mai atenţi la ceea ce consumă. De aceea, cred cu tărie că în acest moment calitatea este mult mai importantă decât cantitatea“, spune Aysel Ali.

Şi tocmai pentru că piaţa este pe un trend ascendent, iar perspectivele se arată optimiste la orizont, ea şi Vlad au în plan să crească. În viitor, îşi doresc să mai deschidă o cafenea, de această dată într-o altă parte a oraşului. Mai exact, în boemul Cotroceni, loc de refugiu pentru romanticii incurabili. Visurile lor merg chiar şi mai departe.

„Ne gândim să şi francizăm, de ce nu?“, se întreabă retoric fondatorii NOI.


După Afaceri Premium a pornit la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business. Şi toţi spun acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniul cafelei de specialitate, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.