Gastronomie

O cafea? Un vin? Un cocktail? Un desert? Indiferent la care dintre aceste întrebări aţi răspuns cu „da“, avem o opţiune. Ba chiar una nouă, care abia îşi aşteaptă pofticioşii să li se dezvăluie

25 oct 2023 200 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

O cafea? Un vin? Un cocktail? Un desert? Indiferent la care dintre aceste întrebări aţi răspuns cu „da“, avem o opţiune. Ba chiar una nouă, care abia îşi aşteaptă pofticioşii să li se dezvăluie. Alegerea vă aparţine. Sau, de ce nu, toate îşi pot găsi locul în program, în funcţie de momentul zilei, de stare ori de companie.

 

Familia Butter

După ce prima cafenea Butter, cea din zona Domenii din Bucureşti, şi-a dovedit deja succesul, Miruna Mihălcescu şi Mihail Şerban au dus brandul într-o altă zonă din Capitală, unde speră să coaguleze o comunitate cel puţin la fel de pasionată de cafegii.

„În momentul în care am organizat un brunch privat, care includea şi partea de bucătărie, pe care noi nu o avem de obicei la Butter Domenii, ne-am dat seama cât de limitat este spaţiul actual. Pe parcurs, au urmat propuneri de workshopuri, lansări de produse, book cluburi, propuneri pe care a trebuit să le refuzăm pentru că nu ne permitea spaţiul. Toate acestea au fost dovada clară că trebuie să ne extindem“, povestesc tinerii antreprenori.

Astfel, au început căutările şi au ajuns pe Calea Dorobanţilor, unde au găsit un spaţiu cu un potenţial imens, spun ei.

„Nu vom schimba numele, va rămâne Butter Dorobanţi, alături de fratele Butter Domenii. Legat de amenajare, am adus spaţiul în acord cu identitatea noastră: simplu, curat, minimalist, loc căruia noi îi dăm viaţă şi loc pe care oaspeţii îl completează.“

Specificul cafenelei din Dorobanţi va fi în acord cu cel din Domenii – cafea de specialitate şi produse ispititoare de patiserie.

„Până acum ne urmăm scopurile stabilite şi încercăm să facem lucrurile într-un mod realist. Ne place să visam, dar trebuie să fim şi obiectivi, şi atenţi în fiecare minut al parcursului nostru de antreprenori. Ce ne dorim cu adevărat este să avem spaţii în cartiere care au o nevoie clară şi unde oamenii nu au unde merge pentru o cafea bună, un croissant cald, o pâine proaspătă sau o vorbă bună“, adaugă fondatorii Butter.

 

După fluturi

Barul specializat în cocktailuri Prinde Fluturi, din zona Pieţei Rosetti din Bucureşti, este cel mai nou proiect al lui Bogdan Şerban, care a ajuns să deschidă acest local după un gând de o singură zi.

„Am făcut multe în ultimii zece ani, dar toate în şi lângă bar. Barmanie, management, vânzări, totul pe partea de lichide. Prinde Fluturi este un cocktail bar care invită la descoperire, care atentează la curaj“, spune Bogdan Şerban.

Conceptul presupune că la fiecare două săptămâni un nou tip de băutură spirtoasă este pus în scenă, în acest timp fiind personaje principale doar două branduri, fiecare câte o săptămână. Băuturile din meniu sunt combinate cu licori ale respectivelor branduri.

„Petrecerea oficială de deschidere a fost pe 24 august 2023. Numele localului are în spate o discuţie mai amplă, care invită fix la numele barului – Prinde fluturi. Un pahar şi o poveste, întrebări şi răspunsuri, căutări şi găsiri.“

Bogdan Şerban îşi doreşte ca localului să-i fie asociată şi imaginea de hub artistic, cu tablouri expuse şi la vânzare, cu muzicieni la început de drum care vor să depăşească graniţele sufrageriei şi pun chitara la treabă în faţa publicului, cu mici obiecte artizanale şi artistice, cu cărţi.

„Eu mi-am publicat primul volum de poezie aici, odată cu deschiderea locului şi lucrarea în continuare se găseşte la vânzare“, mai spune fondatorul Prinde Fluturi Cocktail Bar.

 

Just say „CIZ“

CIZ este una dintre cele mai noi destinaţii pentru pasionaţii de vin şi de brânză din Bucureşti, localul fiind deschis în locul fostei ceainării Chaya. Businessul îi are în spate pe Mihail Fola şi pe doi prieteni de-ai săi, Sergiu şi Bogdan.

Totul a plecat de la dorinţa lui Mihai de a avea propriul restaurant, unde să poată să creeze reţete şi experienţe, aşa cum îşi dorea. Sergiu şi Bogdan ies foarte mult în oraş şi şi-au dorit, la rândul lor, să aducă

într-un singur loc experienţe şi prieteni, iar asta într-o atmosferă liniştită, departe de aglomeraţie şi de zgomot.

„Pasiunea pentru vin şi brânză a creionat meniul CIZ. Am fost atraşi de frumuseţea casei şi a grădinii. Bogdan crede că e ruptă dintr-un peisaj portughez sau poate chiar cubanez. De aici, am putut construi o atmosferă mai exotică pentru Bucureşti. Pasiunea pentru brânzeturi şi faptul că nu am găsit un loc în Bucureşti în care să mâncăm brânză premium ne-au determinat să ne axăm pe acest domeniu, aducând în meniu brânzeturi speciale de la producători români şi francezi, DOP/ DOC, la un preţ rezonabil.“

Mihai Fola este singurul dintre cei trei acţionari care are experienţă în domeniu, fiind manager de restaurant şi bucătar pasionat de mai bine de 17 ani. Sergiu şi Bogdan vin din lumea bancară şi văd CIZ mai mult ca pe un hobby şi un loc ideal pentru a-şi întâlni prietenii după jobul de zi cu zi. Fiecare face ce se pricepe mai bine: bucătărie, contabilitate, marketing şi tot ce mai e necesar.

De la fostul local care a funcţionat acolo unde este astăzi CIZ, antreprenorii au păstrat în meniu ceaiul. Au adăugat însă brânzeturi variate şi vin, şi astfel au creat meniuri de degustare, completând cu tarte, salate şi sendvişuri. Vinurile vin de la crame din România, dar şi din Republica Moldova, Franţa şi Italia.

„Ne dorim pe viitor să avem şi evenimente în care să propunem spre degustare de fondue sau raclette şi vinuri, împreună cu partenerii şi furnizorii noştri. De asemenea, locul atrage oameni pasionaţi, avem deja propuneri de organizare de evenimente sociale, de genul lectură, limbi străine, social debates, ateliere de creaţie. Suntem deschişi şi ne propunem să participăm la toate acestea, pentru a ne aduce contri­buţia la viaţa socială a oraşului şi a zonei – cartierul evreiesc, care nu este cunoscut şi frecventat aşa cum ar merita“, spune Mihai Fola.

 

Cafea şi tentaţii dulci

Miruna Stoiu, antreprenoarea care, în plină pandemie, a pus bazele unei afaceri prin care livrează fructe glasate cu ciocolată belgiană, a completat recent businessul cu o nouă componentă, o cafenea amplasată în zona Aviatorilor, în apropierea parcului Herăstrău, de unde, evident, nu lipsesc fructele înnobilate cu gustul catifelat al ciocolatei.

„Am pornit cu un laborator în vestul Bucureştiului, însă creşterea a fost frumoasă cu fiecare an, drept pentru care am decis că este timpul pentru o locaţie magică, cu o energie aparte. Cei dragi mi-au fost aproape şi m-au încurajat să fac următorul pas, care era un vis al meu încă de acum trei ani – un butic unde să poţi savura o cafea bună, un desert făcut cu multă dragoste şi de unde te poţi încărca cu energie bună“, mărturiseşte Miruna Stoiu.

Şi-a dorit în primul rând un spaţiu instagramabil, iar cafeneaua Jovie Belle chiar asta este. Nu trece zi fără ca cineva să se oprească să facă poze la faţadă şi la intrarea în cafenea. Surpriza este şi mai mare când trecătorii intră şi descoperă lumea magică de la interior.

„Am păstrat de la foştii proprietari o zonă verde aparte, un terariu imens adus din alt colţ de lume. Aşa cum ne spun mulţi clienţi care ne vizitează, nu mai există un loc la fel în tot Bucureştiul, iar asta ne place.“

Acum, Miruna îşi doreşte să ancoreze cât mai bine Jovie Belle în zona în care se află şi în Bucureşti, ea însăşi fiind încă într-un proces de învăţare, în care se familiarizează cu cafeaua de specialitate şi cu modul în care o poate „asorta“ deserturilor artizanale pe care le născoceşte.