Gastronomie

(P) Bucătăria franţuzească la ea acasă

05 iun 2013 905 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

De doi ani şi jumătate, bistroul Epoque aduce bucătăria franţuzească în România, fiind un loc frecventat constant de membri ai corpului diplomatic, expaţi sau oameni de afaceri din comunitatea franceză. Restaurantul este aşezat discret, în spatele parcului Cişmigiu, iar din meniu nu lipsesc supa tradiţională de ceapă sau supa-cremă de dovleac, dovada că meniul nu se abate de la tipicul franţuzesc.

Meniul a purtat semnătura lui Guy Martin, un bucătar de două stele Michelin, apoi a bucătarului şef Eddy Seys, iar acum restaurantul este în tratative cu un nou chef vedetă.

„Cei care vin aici au reuşit să depăşească ideea preconcepută că bucătăria franţuzească înseamnă o chestie mică într-o farfurie mare, care arată bine, dar te lasă să  pleci flămând. Noi am decis să importăm modelul din sudul Franţei, care este capitala internaţională a gastronomiei şi unde mesele sunt îndestulătoare şi  gustoase“, spune Diana Popescu, proprietar şi CEO al hotelului Epoque. De fapt Epoque Hotel, unitatea de cinci stele de tip boutique, este o afacere de familie, la care Diana Popescu, 35 de ani, s-a alăturat la începutul anului, după o experienţă în domeniul bancar. În ultimii ani a fost director regional la Banca Românească, perioadă în care a avut expunere la multe afaceri, astfel că nu i-a fost greu să facă trecerea într-un business din domeniul ospitalităţii.

Mărturiseşte că dacă ar fi fost întrebată acum doi an ce bucătărie preferă, răspunsul nu ar fi fost cea franţuzească, dar că bucătarii Epoque au convins-o că Franţa îşi merită numele de regina bucătăriilor.

Supa-cremă de dovleac cu ravioli de dovleac, terrine din foie gras tasat cu gem şi smochine, o fantezie de gusturi pentru necunoscători, file de cod sălbatic cu crustă de caise uscate, piure de cartofi dulci, sos de vanilie şi fructul pasiunii, şi bineînţeles supă de ceapă nu vor lipsi din meniul Epoque chiar dacă de la 1 iunie se pregăteşte schimbarea acestuia cu un nou meniu de vară. Tot la ordinea zilei vor rămâne şi celebrele macarons, pregătite după o reţetă proprie.

Deşi la prima vedere schimbarea meniului ar putea să pară un lucru simplu, în realitate pentru această operaţiune se alocă în general zile întregi, începând cu alegerea ingredientelor până la instruirea angajaţilor.

„Cum se schimbă sezonul se schimbă şi ingredientele şi în afară de câteva feluri preferate de clienţi pe care e posibil să le menţinem mai mult pe parcursul unui an, întotdeauna venim cu lucruri noi. Consumatorii, în special expaţii şi managerii  de top, şi-au mutat

aten­ţia către zona de produse cât mai bio şi astfel încercăm şi noi să păstrăm această linie apelând la producători locali. Cineva a cerut odată să încerce chiar şi mâncare de urzici, deşi nu era în meniu“,  spune Diana Popescu.

Pe partea de pregătire a meselor la Epoque lucrează 12 oameni, alţi 10 la restaurant pentru servire la care se adaugă un ma­nager de food & beverage. Deşi veniturile generate de restaurant (peste 500.000 de euro anul trecut) sunt mai reduse comparativ cu cele ale hotelului, numărul de angajaţi este acelaşi. Diana Popescu explică faptul că în felul acesta nu sunt abateri de la standardul impus la niveul bistroului.

 „Deja s-a creat un mix sănătos de clienţi. Nu depindem doar de oaspeţii cazaţi. Şi ei la rândul lor au momente când preferă să mănânce în bistrou, dar ponderea cea mai importantă o au clienţii din afară“.

Expaţii aduc peste jumătate din încasările restaurantului, iar cel mai bine se vede acest lucru în perioade precum începutul sau finalul de an.

Şi pentru că nicio masă nu ar fi completă fără un vin bun, lista de vinuri la Epoque conţine, pe lângă cele tipic franţuzeşti, şi cramele româneşti, soiuri speciale din  Chile, Africa de Sud sau Australia.