Gastronomie

Pariaţi pe vin

14 iun 2010 29 afişări
Din aceeaşi categorie

Vinuri care nici nu au fost încă îmbuteliate sunt cumpărate în cantităţi imense de investitorii dispuşi să plătească sume exorbitante pariind pe recolte la care vor avea acces peste câţiva ani.

Investitorii caută variante tot mai inedite pentru a-şi satisface apetitul pentru risc, iar vinul este unul dintre domeniile care trezeşte mai nou pasiuni. Astfel încât futures-urile pe vin sunt la mare căutare şi, în ciuda crizei, tot mai mulţi sunt dispuşi să plătească şi o mie de euro pentru o sticlă de vin la care vor avea acces peste patru ani, scrie Bloomberg.
De exemplu, Chris Adams, preşedintele retailerului Sherry-Lehmann Wine&Spirits din New York, a achiziţionat nu mai puţin de 50 de sticle după ce a primit o ofertă pe mail.
Ediţia vintage 2009 a Bordeaux este una dintre preferatele investitorilor, iar numărul de futures achiziţionate a crescut săptămâna trecută, după ce producătorii au dat publicităţii preţurile vinurilor care se află încă în butoaie.
"Deja am vândut toată producţia de La Fleur-Petrus la 135 de dolari pe sticlă", spune Adams.
Numele mari sunt încă în expectativă, ceea ce a dezvoltat speculaţiile că preţurile vor fi mai mari ca niciodată. Până acum, cele mai multe branduri sunt cu 5% până la 70% mai scumpe decât futures-urile vândute în 2005. Iar promisiunile de măsuri de austeritate ale autorităţilor europene nu i-au îndepărtat pe cumpărători. Comerciantul britanic Berry Bros&Rudd a primit de nouă ori mai multe comenzi decât pentru producţia din 2005, iar comenzile pentru Château du Tertre, care se vinde la 264 de lire sterline cutia, au blocat sistemul computerizat timp de 10 minute. "Am vândut 700 de sticle într-o oră, iar 3.500 de sticle de Château Batailley (264 de lire sterline) s-au vândut în patru zile", spune Staples.
Despre 2009 se spune că va fi producţia vintage a secolului şi că cei care vor achiziţiona acum vor avea motiv de sărbătoare atunci când vor primi vinul în 2012. Dar scenariul aprecierii preţurilor nu este garantat, plus că mai există şi riscul de depreciere a monedei. Există şi posibilitatea ca producătorul să nu poată livra în doi ani, iar ideea de future pe piaţa vinului atrage şi speculatori care încasează şi apoi fug cu banii. Specialiştii estimează că piaţa va deveni agitată spre sfârşitul lunii, când începe Fête du Vin (Sărbătoarea vinului) la Bordeaux (24-27 iunie).