Gastronomie

Povestea armagnac-ului spusă de cea mai veche casă: ce este şi prin ce se deosebeşte de cognac

18 nov 2012 4548 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Florence Castarede, proprietara producătorului Armagnac Castarede, vrea să cucerească România, după ce a dus Armagnac-ul în peste 54 de ţări.

“În România cifrele sunt în creştere”, a spus Florence Castarede, prezentă la o degustare de armagnac la magazinul Vinexpert.

Firma pe care o deţine, şi care a fost fondată în 1832, este cel mai vechi producător de armagnac din Franţa, potrivit datelor prezentate de companie.

Familia Castarede este proprietară a două pivniţe vechi de sute de ani, una la Pont de Bordes – Lavardac, pe malul râului Baise şi cea de-a doua la Mauleon d’Armagnac, în regiunea Bas-Armagnac, unde se află şi castelul familiei, Maniban.

Armagnac-ul este cel mai vechi distilat din Franţa, obţinut prin distilarea vinurilor albe din regiunea Gasconia, care a apărut în jurul anilor 1411 – 1441. Numai băutura care provine din această regiune a Franţei poate să folosească denumirea de armagnac.

În Franţa se produc trei tipuri de armagnac, în trei regiuni diferite: Bas-Armagnac (în vest), Tenareze (în centru), Haut – Armagnac.

Armagnac-ul se produce în trei etape diferite: vinificarea (din vinuri albe făcute din struguri cu o bună aciditate şi un conţinut mic de alcool), distilarea (se face iarna, după ce se termină fermentaţiile; aceasta trebuie să se termine înainte de 31 martie a anului următor recoltării), maturarea  (când armagnac-ul este pus în butoaie de stejar de 400 de litri).

Principalele deosebiri dintre armagnac şi cognac este că primul se obţine din struguri albi (cognacul se obţine din struguri roşii) şi este distilat o singură dată (cognacul este distilat de două ori).

Citeşte şi: