Gastronomie

Strada connaisseurilor din Centrul Vechi

14 apr 2011 291 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Cu atât de multe opţiuni de divertisment pe bulevardele prin­ci­pale ale Centrului Vechi, pe Covaci se abat mai mult aventurierii şi curioşii, mai ales de când strada arată de parcă ar fi fost brăzdată dintr-un cap în altul de un excavator lacom. Aici nu erau, până de curând, decât barul "Nişte domni şi fiii", câteva magazine prăfuite de antichităţi şi spaţii lăsate în paragină. Apoi s-a deschis Bruno Wine Bar şi lumea a început să redescopere şi această parte părăsită a Centrului Vechi. Bruno se laudă în continuare cu aproape 100 de vinuri din 21 de soiuri, de pe 4 continente, din 12 ţări - adică un Shiraz din Africa de Sud, un Viognier din Argentina, un Carmenere din Chile, un Tannat din Uruguay, un Beaujolais din Franţa, o Mustoasă sau o Crâmpoşie din România...

Acum vizavi de Bruno se află localul 100 de beri cu un meniu generos de... beri, care face concurenţă meniului de vinuri de la vecinul Bruno. 100 de beri are două camere spaţioase, prima amenajată ca un pub englezesc unde se poate bea bere la bar, iar cea de-a doua în stilul berăriilor germane cu mese şi băncuţe lungi de brad care să poată cuprinde cât mai mulţi metri de bere. Lângă băutură clienţii pot comanda şi sandwichuri calde, cartofi prăjiti şi cârnăciori, aşa cum la Bruno poţi asorta vinul la platouri de brânzeturi sau mezeluri tradiţionale.

Tot pe Covaci, la numărul 3, s-a deschis săptămâna aceasta şi LaSpaţiu Lounge, un local inedit fără firmă care atrage însă privirile prin intrarea vopsită în culori exotice. Cur­cubeul de nu­anţe continuă până în interior unde des­coperi un spaţiu prie­tenos, cocktailuri impro­vi­zate şi muzică bună. În weekend, la răsăritul zorilor, când restul barurilor din Centrul Vechi îşi trag obloanele, aici continuă petrecerea, afterhours până după prânz.

Tot în lounge-ul cu aspect jamaican şi atmosferă underground vor avea loc, pe lângă petreceri tematice, şi piese de teatru care vor fi anunţate pe Facebook.

Iar la căpătul străzii, dinspre Şepcari, s-a deschis de câteva luni Cafe Thomas Antique, o cafenea amenajată într-un magazin de antichităţi ce se întinde pe trei etaje ale unei case impresionante. La capătul primelor scări de lemn care parcă duc într-un pod părăsit descoperi trei camere pline cu obiecte valoroase care-ţi aparţin pentru o oră sau două, cât savurezi o ciocolată caldă belgiană cu frişcă, un ceai cu rom sau o bere.

Amatorii se pot bucura de ceva de băut stând pe un jilţ regal, la o masă din lemn masiv pe care stă un sfeşnic patinat de vreme, în timp ce admiră un candelabru vechi de o sută de ani, cufere arti­zanale, vaze asia­tice, sca­une cu forme ciu­date şi tot felul de alte obiecte teleportate în prezent.

Ca să mergi la baie aici trebuie să urci până la man­sardă, dar dru­mul merită făcut pentru că dezvăluie alte obiecte inedite şi amenajări surprinzătoare.

Pe acelaşi principiu creativ "nimic nu se pierde, totul se transformă", Atelier Mecanic, vizavi de Thomas, a preluat plăcuţe şi piese de la utilaje din uzinele comuniste şi le-a amenajat într-un spaţiu trendy care a devenit rapid preferatul populaţiei "cool" a capitalei.

Toate obiectele industriale de aici sunt reciclate şi "îmblânzite" ca să nu mai pară atât de "meca­nice", ci mai degrabă artizanale.

De tavan stă "agăţată" o instalaţie industrială impunătoare, în loc de candelabru, iar mesele sunt aşezate pe rulmenţi şi motoare bineînţeles, nefuncţionale. Tot Atelierul e vopsit într-o nuanţă de albastru vintage care aminteşte de alte timpuri, în vreme ce plăcuţele de pe pereţi poartă fel de fel de atenţionări practice într-o uzină, libere de interpretare în bar.

Şi baia păstrează aceeaşi temă-deasupra chiu­vetei e o plăcuţă pe care scrie Pompa 1, iar pe perete stau agăţate halate de protecţie, în caz că...verşi băutura pe tine.

De luni până duminică Atelierul Mecanic e vizitat de tot felul de oameni coloraţi, aceiaşi pe care îi găseşti miercuri şi joi la supă, la Ota sau vineri în club Control. E interesant de urmărit dacă Atelierul se va goli când va veni vara şi se vor deschide terasele sau dacă îşi va mări numărul de mese de afară.

Pe stradă mai sunt deschise încă vreo două baruri pe ângă cele menţionate mai sus, însă pentru că sunt mai tot timpul goale, ne aşteptăm că vor fi înlocuite curând de unele care să se ridice la noul statut "cool" al străzii Covaci.