Gastronomie

Ufuk Tandoğan, CEO al Garanti BBVA România, despre cina ideală: „În trecut, pentru această întrebare mi-aş fi luat timp să trec în revistă câţiva dintre autorii sau artiştii mei preferaţi, lideri care m-au inspirat sau laureaţi ai premiilor Nobel. Acum..."

10 iul 2020 1767 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ufuk Tandoğan a venit în România acum circa opt ani pentru a prelua conducerea Garanti BBVA România, bancă în cadrul căreia astăzi deţine poziţia de CEO. De altfel, întreaga carieră şi-a construit-o în mediul bancar, cea mai lungă perioadă petrecând-o acasă, în Turcia, o ţară cunoscută nu doar drept un paradis pentru turiştii aflaţi în căutare de plaje paradisiace şi de oraşe încărcate de istorie, ci şi ca o destinaţie care a ridicat gastronomia şi ospitalitatea la rang de artă. CEO-ul Garanti BBVA România confirmă importanţa meselor în familie şi alături de cei dragi, ocazii despre care spune că de multe ori nu sunt apreciate la adevărata lor valoare.

„La o primă vedere, gătitul acasă poate părea uşor redundant, dar, de fapt, este o ocazie de a te conecta cu cei dragi şi apropiaţi, de a petrece timp pe care, de multe ori, nu îl apreciem la justa valoare“, spune executivul. De altfel, dacă ar putea să ia cina cu oricine din lumea largă, Ufuk Tandoğan ar alege tot prietenii pe care nu i-a mai văzut şi nu i-a mai avut invitaţi la masă de multă vreme.

„În trecut, pentru această întrebare în particular (dacă ar putea să ia cina, acasă, alături de alte cinci persoane din lume, pe cine ar alege? - n. red.), mi-aş fi luat timp să trec în revistă câţiva dintre autorii sau artiştii mei preferaţi, lideri care m-au inspirat sau laureaţi ai premiilor Nobel, care au schimbat lumea; personalităţi care m-ar îmbogăţi la nivel spiritual şi cultural, oameni pe care mi-ar plăcea să îi întâlnesc şi cu care ar fi un privilegiu să discut, în orice conjunctură.“

Cu toate acestea, într-o vreme în care distanţarea socială a fost statu-quo-ul ultimelor luni şi a avut un impact în vieţile tuturor, el îşi dă seama că ceea ce îi lipseşte cu adevărat este cina cu prietenii. În perioade de reflecţie, prietenii şi familia sunt cei care te ancorează şi îţi oferă un sentiment de stabilitate, adaugă CEO-ul Garanti BBVA România. „În prezent, nu mă pot gândi la altcineva cu care aş prefera să-mi petrec serile. Dacă ar fi să aleg o lecţie importantă pe care am învăţat-o în timp, aceea este că nu încetezi niciodată să îi descoperi pe cei dragi, că valorile pe care ţi le insuflă îţi dau energie şi puteri nebănuite, mai ales în perioade dificile. Îmi lipsesc discuţiile simple cu cercul meu de prieteni apropiaţi.“

Şi, având o companie atât de selectă, ce ar vrea să gătească sau să comande pentru invitaţii săi Ufuk Tandoğan? Ar opta pentru o cină simplă, gătită acasă, cu familia şi prietenii, fiecare aducându-şi contribuţia.

„Cred că a găti pentru cei dragi este unul dintre cele mai personale şi profunde moduri de a împărtăşi şi a te bucura de compania celuilalt.“

Recunoaşte că este un mare fan al bucătăriei mediteraneene însă, aşa că alege cu plăcere peşte şi fructe de mare de cel puţin două ori pe săptămână. Şi cum o masă bună este de regulă însoţită de un pahar de vin bun, Ufuk Tandoğan optează pentru un vin românesc.

„Locuiesc în România de opt ani. Sunt multe lucruri pe care le-am descoperit în acest interval de timp, unul dintre acestea fiind vinurile. Există câteva zone viticole foarte bune şi îmi este greu să numesc doar câteva (...).“ Iar pentru a completa acest tablou, l-am întrebat pe executiv unde ar avea loc această cină ideală, iar alegerea sa este simplă, acasă. De ce?

„Acasă, pentru mine, este sanctuarul unde mă pot relaxa, citi o carte bună, unde mă pot bucura în linişte de un pahar de vin, alături de familie. Acasă este un mix de căldură, de lucruri mici şi foarte personale, proximitatea oamenilor dragi - tot ceea ce este unic şi face pe oricine să se simtă cea mai norocoasă persoană din lume, indiferent de posesiuni şi griji.“

 

Iar pentru că orice masă delicioasă este însoţită de un pahar de vin ales pe sprânceană, partenerul nostru la această cină este Crama Ceptura, din zona viticolă Dealu Mare, una dintre cele mai cunoscute din România.