După Afaceri

Ideea care ar putea salva Bucurestiul de la un cutremur devastator

10 apr 2014 1766 afişări
Din aceeaşi categorie

Deşi în mod normal cutremurele de care se interesează Playboy se petrec în dormitor (sau pe masa din bucătărie, sau în jacuzzi, sau... aţi prins ideea), de data asta ne-a atras atenţia o ştire mult mai de impact. La propriu! O soluţie prin care undele seismice ar putea fi deviate departe de zonele intens populate.

Într-un fel, ideea seamănă cu perdelele forestiere care ţin la distanţă zăpada pe timpul iernii. Sau praful - vara. Nu este cazul României. Aici, aceste perdele de protecţie există doar pe hârtie şi în bugetele primăriilor, ale CNADNR-ului sau ale consiliilor judeţene.

Francezii însă au făcut un pas important spre ceea ce ar putea deveni prima soluţie de protecţie împotriva cutremurelor. Cercetătorii conduşi de Sebastien Guenneau de la Universitatea Aix-Marseille şi de la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice (CNRS) au anunţat rezultate promiţătoare cu o simplă reţea de puţuri subţiri (0,32 m diametru) cu adâncimea de 5 metri. Acestea reflectă cele mai distructive unde seismice, cele de suprafaţă (cunoscute şi sub numele de unde Rayleigh) şi le fac să se anuleze între ele.

Citiţi mai multe detalii aici.