După Afaceri

Iulian Zamfirov, country manager pentru România al producătorului de băuturi Diageo, a descoperit kiteboardingul acum opt ani, într-o perioadă în care simţea că are nevoie de un boost în viaţă. Ce rol a ajuns să joace această pasiune pentru el?

11 dec 2023 246 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Drumul lui Iulian Zamfirov în lumea corporaţiilor a început pe când avea 21 de ani. S-a angajat la Heineken România ca on-trade sales representative şi a rămas acolo vreme de 11 ani, timp în care a avut diferite roluri – de la manager zonal la channel manager. A urmat o perioadă în care a cochetat cu antreprenoriatul şi consultanţa, iar în 2019 a devenit parte din Diageo, producătorul unor băuturi ca Johnnie Walker, J&B, Smirnoff şi Baileys, unde are rolul de country manager pentru România. Iulian Zamfirov cochetează în continuare, însă acum nu cu antreprenoriatul, ci cu două mari pasiuni – kiteboardingul şi rolul de DJ.

Kiteboardingul l-a descoperit acum opt ani, într-o perioadă în care simţea că are nevoie de un boost în viaţă, deşi atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional era într-un moment de împlinire. Ceva însă lipsea.

„Eram în linie cu planul şi ambiţia pe care le aveam pentru acel moment al vieţii, dar simţeam că lipseşte ceva din viaţa mea. Locuiam în Constanţa şi mi-a atras atenţia această disciplină prin originalitate şi noutate“, povesteşte Iulian Zamfirov.

Concret, kiteboardingul este un sport de apă care combină navigarea şi zborul cu parapanta cu o coordonare foarte bună a mişcărilor pentru a controla direcţia zmeului în bătaia vântului. Kiteboardingul se face folosind o placă similară cu cea de wakeboarding, „schi“ nautic practicat cu o placă precum cea de snowboarding. Asemănător este şi kitesurfingul, dar acolo se foloseşte o placă similară cu cea de surf.

Pentru pasiunea lui, Iulian Zamfirov spune că reuşeşte să-şi facă loc în program tocmai pentru că îi aduce o satisfacţie aparte.

„Mi-am propus să am minimum 30 de zile de kiteboarding în fiecare an, iar cel mai des merg la Marea Neagră la WEGO Kite Spot, unde sunt condiţii foarte bune. În afara ţării, merg în concedii alegând destinaţii în care poţi să faci şi kiteboarding, dar poţi să şi vizitezi. E un caz fericit, pentru că aceste destinaţii sunt de obicei spectaculos de frumoase şi inedite.“

De altfel, kiteboardingul i-a dat ocazia să trăiască experienţe inegalabile, duse la intensitate maximă. În urmă cu cinci ani, de pildă, împreună cu doi prieteni, şi-a propus să parcurgă cu kite-ul o distanţă de 50 de kilometri pentru a ajunge de pe continent pe insula Gokceada din Turcia. A fost extrem de riscant şi spune că nu ar recomanda nimănui să repete aventura fără o barcă de salvare.

„În acelaşi timp, îmi vin în minte destinaţiile minunate pe care le-am vizitat în căutarea vântului şi aici aş enumera Boracay (Filipine), Cabarete (Republica Dominicană) şi Mui Ne (Vietnam), locuri minunate în care aş reveni cu drag.“

Pentru astfel de momente ca niciun altul, Iulian Zamfirov mărturiseşte că dorinţa lui cea mai mare este să se poată bucura toată viaţa de această pasiune şi de versatilitatea ei. Desigur însă, are şi unele ambiţii mai concrete când vine vorba de visuri.

„Pe termen scurt, mă gândesc la anumite trucuri, dar cred că important este să am capacitatea să mă bucur de fiecare ieşire pe apă, şi nu doar atunci când mi-a ieşit un truc nou.“

Pasiunea pentru kiteboarding implică nu doar o dedicare enormă şi un apetit ridicat pentru risc, ci şi un buget deloc subţire, dar nu cu mult mai mare decât cel pentru alte sporturi mai comune, cum ar fi schiatul şi snowboardingul.

„Bugetul poate varia destul de mult în funcţie de câte zmee îţi cumperi, cât de des le schimbi şi cât călătoreşti. Când vorbim de pregătire, este foarte important să demontez un mit care spune că îţi trebuie condiţie fizică foarte bună şi forţă. Nu este adevărat, deoarece nu bara de direcţie, cea pe care o ţine riderul, reprezintă puterea, ci doar direcţionarea acesteia.“

În plus, în ultimii ani echipamentele s-au îmbunătăţit foarte mult, au devenit mai prietenoase cu utilizatorii, iar asta a făcut cu atât mai accesibil acest sport. Pregătirea fizică este necesară pentru cei care vor să facă performanţă sau să practice sărituri extreme. În rest, spune Iulian Zamfirov, oricine, indiferent de numărul de ani sau de kilograme, se poate bucura de kiteboarding.

„Recomand fără nicio ezitare celor care-şi doresc să practice acest sport să înveţe de la un instructor acreditat.“

Pasiunea pentru acest sport este cel mai bun instrument de deconectare pe care Iulian Zamfirov îl foloseşte când are nevoie de un moment de respiro de la job şi business. Kiteboardingul îi echilibrează viaţa, spune el, şi îl ajută să dea mai mult randament.

„Ţinând cont că practicarea acestei pasiuni ţine de vânt, evident că sunt momente de FOMO (fear of missing out – engl.), momente în care aleg să prioritizez businessul. Dar consider că aceste momente nu fac altceva decât să mă facă să le apreciez şi mai mult pe cele în care programul îmi permite practicarea acestui sport.“

Iar pe lângă business şi kiteboarding, Iulian Zamfirov mai lasă loc şi pentru o altă plăcere deloc vinovată - cea pentru muzică.

„Acest hobby are o poveste interesantă. Muzica vibra în mine de mic copil. Când eram în clasa a unsprezecea, chiar am făcut o piesă, dar fiind acele vremuri puţin mai conservatoare, am decis ca examenul de bacalaureat şi facultatea să fie în atenţia mea, muzica rămânând în plan secund, undeva în fundal.“

În urmă cu doi ani, o prietenă a lui Iulian a organizat o petrecere în comunitatea de kiteboarding, ocazie cu care l-a împins de la spate să pună muzică. Reacţiile au fost pozitive, iar acel moment a fost declicul care i-a reamintit de acest vis din adolescenţă. De această dată, şi-a propus să-l urmeze.

„Am făcut cursuri cu un DJ cunoscut din România, mi-am cumpărat nişte echipamente de bază pentru a exersa acasă şi

iată-mă aici!“

„Aici“ înseamnă în punctul în care pune ocazional muzică pe plajă, preferând în general genuri precum funky, disco, afro, organic house. Postează pe reţelele de socializare de fiecare dată când pune muzică şi îşi doreşte ca cel puţin o dată pe lună să aibă parte de public şi cât se poate de des să mixeze pentru prieteni.

„Am o colecţie adunată de-a lungul timpului, mai ales că acum trăim vremuri în care muzica şi informaţia ne sunt la îndemână. Urmăresc câţiva DJ care mă inspiră şi care se apropie de gustul meu, precum Folamour, Monsieur Van Pratt, Dimitri from Paris, de la care mă inspir şi, în acelaşi timp, la care descopăr piese din anii ’70-’80 care sună extraordinar chiar şi azi, cu puţină editare.“

Muzica rămâne pentru Iulian Zamfirov o modalitate de relaxare, fiind ataşat de stiluri care îi dau mai degrabă o stare pozitivă.

S-ar vedea formându-şi o profesie în vreunul din domeniile care i-au stârnit atâta pasiune?

„Pentru a face carieră în kiteboarding, sunt deja senior, campionii mondiali au între 17 şi 25 de ani.“

Dar muzica nu are vârstă, aşa că este deschis la o carieră de DJ. În definitiv, atâta timp cât o face cu pasiune, de ce nu s-ar îndeplini şi acest vis?