După Afaceri

Maşini de 10.000 de euro: NOU vs SECOND HAND

30 ian 2014 7665 afişări de Gândul
Din aceeaşi categorie

"Maşină nouă sau second-hand la 10.000 de euro?" - Forumurile din România sunt pline de astfel de întrebări, iar piaţa auto naţională plină de oferte pentru fiecare. O maşină nouă este, pentru cei mai mulţi, o garanţie, iar o maşină second-hand, un risc. Nu se poate şti niciodată cu certitudine dacă un autovehicul nou de 10.000 de euro va avea în primii patru ani de exploatare mai multe probleme decât unul second hand la acelaşi preţ, vândut nou odată la un preţ de 20-25.000 de euro. Este, însă, un lucru recunoscut că durata de viaţa a unui obiect scump este deseori mai mare decât a unuia mai ieftin, dar nou.

Calităţile unui autovehicul nou sunt clare, iar menţinerea lor va depinde în mare măsură de stilul de exploatare al fiecărui şofer.

Pentru fiecare este potrivită o altfel de maşină, nouă sau second-hand, în funcţie de nevoi, iar fiabilitatea şi calitatea ei de a-şi îndeplini sarcinile pentru care a fost aleasă vor fi descoperite de şofer, în timp. Există însă anumiţi indicatori care pot fi urmaţi pentru a ne asigura într-o oarecare măsură că alegerea făcută a fost cea corectă: un constructor recunoscut pentru fiabilitate (indiferent dacă este vorba despre un automobil nou sau mâna a doua), număr mic de kilometri, carnet complet de service şi istoric verificat (second-hand).

Avantajele achiziţionării unui automobil la mâna a doua sunt preţul mai mic şi posibilitatea de a obţine o maşină dintr-o clasă sau gamă altfel inaccesibilă. Dezavantajele sunt diferite în ochii fiecărui cumpărător, unii clienţi fiind dispuşi să treacă cu vederea o vechime de 10-12 ani şi un număr mare de kilometri pentru modelul dorit. De obicei, o maşină veche înseamnă cheltuieli mai mari. În cazul unei astfel de achiziţii, clientul trebuie să fie foarte atent la istoricul maşinii, ţara de provenienţă, dacă s-a respectat intervalul de service, carnetul de service să fie complet, iar maşina să nu prezinte urme de uzură, lovituri sau accidente. Totodată, o verificare tehnică la un service de marcă este obligatorie. Astfel, pot fi dezvăluite eventuale defecţiuni ştiute sau neştiute de vânzător, iar de pe urma acestei verificări are mai mult de câştigat cumpărătorul, pentru că se poate alege cu o reducere în cazul în care se hotărăşte să cumpere maşini în pofida eventualelor daune descoperite.

Maşini noi de 10.000 de euro: opţiuni puţine pentru familişti

10.000 de euro nu sunt mulţi bani pentru a cumpăra o maşină nouă, însă există câteva variante, deşi toate fac parte din clasa mini sau mică.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info