După Afaceri

Reportaj din "Gura de Rai" a Braşovului

06 sep 2014 2009 afişări
Din aceeaşi categorie

Versurile de început din Mioriţa lui Vasile Alecsandri - "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" - se potrivesc de minune acestui ţinut de poveste… Puţină lume ştie de existenţa satului turistic Şirnea, din judeţul Braşov, chiar dacă numărul pensiunilor este în creştere. Poate că, totuşi, lumea află - într-un fel sau altul - de acest "colţ de Rai". Printre ei mă aflu şi eu!

Un bun prieten mi-a arătat, în timp ce ne aflam cu maşina pe DN73, un drum care cobora, şerpuind, într-o vale... şi un indicator pe care scria, simplu, Şirnea. Nu părea să fie nimic interesant după acele dealuri, care nu ofereau o imagine spectaculoasă. Drumul era destul de prost şi părea părăsit. Sincer, nici nu credeam că e o zonă locuită.

Dar acolo a crescut el, alături de bunicii săi, copilărie marcată de obiceiurile locului. Trezitul cu noaptea în cap, mersul cu vaca la păscut, fânul cosit şi mirosul de iarbă tăiată proaspăt, dar mai ales răsăriturile văzute la munte, nu la mare...

Mi-a promis că vom merge, într-o zi, pe urmele copilăriei sale şi că ceea ce o sa văd acolo mă va marca pe viaţă! Şi mare dreptate a avut...

Şirnea face parte din comuna Fundata, alături de satele Fundata şi Fundăţica. Atestata documentar în anul 1729, localitatea este amplasată la poalele Munţilor Piatra Craiului (2.244m), la o altitudine de 1360 m, iar masivul Bucegi întregeşte peisajul de vis al zonei. Una izolată, dar spectaculoasă, unde turiştii se îndrăgostesc pe loc de natură şi frumos!

E o veche aşezare de păstori, care a scăpat de colectivizare, oamenii de aici crescând oi şi vaci, bazându-se foarte mult pe produsele lactate şi asigurând fanul atât de necesar pentru hrana animalelor.

Începând cu data de 16 iulie 1973, satul Şirnea, alături de alte 13 localităţi, se declară, experimental, sat de interes turistic denumit "sat turistic".

GALERIE FOTO si mai multe detalii aici