Style

Aţi auzit de draconide? Ploaia de meteori, fenomen unic în viaţă, va avea loc în această noapte deasupra României

08 oct 2011 4082 afişări de Clarice DINU
Din aceeaşi categorie
Fenomen unic în viaţă. Draconidele se vor vedea perfect din România, la începutul lui octombrie

Câte 60 de stele căzătoare pe oră se vor putea vedea în noaptea de sâmbătă spre duminică pe cerul României, când curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate, conform calculelor Organizatiei Mondiale de Meteori. Fenomenul va putea fi văzut din întrega Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, însă România va fi "perfectă pentru observarea acestui eveniment", a declarat Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul IMCCE Paris.

Potrivit informaţiilor furnizate de Observatorul astronomic, Draconidele apar atunci când Terra trece prin acelaşi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner. De obicei, de văd două -trei stele căzătoare pe oră, însă în această seară (dacă nu vor fi nori) numărul acestora ar putea fi de cel puţin una pe minut, pentru că ne vom întâlni cu o parte densă în particule a locului prin care a trecut cometa între 1900 şi 1907.

Evenimentul a mai fost observat şi în 1933, şi în 1946, când Pământul a trecut prin aceeaşi parte a traiectoriei cometei. Potrivit calculelor furnizate de Observatorul Astronomic, între ora 22.00 şi 3 dimineaţa ar trebui să fie văzute mai multe stele căzătoare care par a veni din constelaţia Draco, aflată nu departe de strălucitoarea stea Vega.

Curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele căzătoare" , cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.

"Ca să vă dau un exemplu, toată lumea ştie că în luna august sunt foarte multe stele căzătoare şi toată lumea le poate vedea, fără un mare telescop. E foarte uşor: te duci afară, deschizi ochii şi le vezi. În octombrie, vor fi de două ori sau chiar de şase ori mai multe stele căzătoare decât în august. Este momentul perfect pentru a fi văzute. Dacă vreţi să scăpaţi de oraş, vă duceţi în afară, vă întindeţi sau vă aşezeţi pe un scaun şi le veţi putea vedea. Vă încurajez puternic să mergeţi să le vedeţi", a declarat Jeremie Vauboillon.