Style

Cand bursa scade, cumparati aur

05 mar 2009 123 afişări
Din aceeaşi categorie

Cei care s-au tinut departe de bursa si s-au refugiat in singurul activ sigur in vemuri de furtuna financiara, aurul, vad acum cresteri importante. Pretul aurului a ajuns la niveluri record la cotatiile BNR, de peste 100 deComparativ cu vara lui 2007, cand criza financiara s-a facut simtita in SUA, gramul de aur si-a dublat pretul la Bucuresti. In acest timp, Bursa s-a prabusit. Cine ar fi investit 10.000 de lei in titluri ale SIF-urilor ar avea astazi un portofoliu cu o valoare de circa 1.000 de lei. Cresterea pretului aurului a batut randamentele oferite de depozitele bancare. Bancile ofera acum dobanzi care pot ajunge la 15% pe an pentru economiile in lei si 7% pe an pentru cele in euro, dar performantele raman modeste in comparatie cu cele ale plasamentelor in aur.lei pe gram, ceea ce inseamna o crestere de 25% numai de la inceputul acestui an.

Comparativ cu vara lui 2007, cand criza financiara s-a facut simtita in SUA, gramul de aur si-a dublat pretul la Bucuresti. In acest timp, Bursa s-a prabusit. Cine ar fi investit 10.000 de lei in titluri ale SIF-urilor, care se numara printre cele mai lichide actiuni de pe piata, in vara lui 2007, ar avea astazi un portofoliu cu o valoare de circa 1.000 de lei.
Si dobanzile la depozitele bancare, care ajung la 15% pe an la lei si 7% la euro, sunt modeste comparativ cu performanta aurului. Alternativele de a face plasamente in aur sunt insa foarte limitate pe plan local, in conditiile in care nu se poate vorbi de o piata pentru tranzactionarea acestuia. BNR, care are peste 103 tone de aur in rezerva, nu mai deruleaza de mai multi ani operatiuni curente cu populatia.
Totusi, Banca Nationala deruleaza periodic emisiuni numismatice, prin care pune in circulatie monede din aur sau argint. BCR, cea mai mare banca din sistem, cumpara aur de la populatie prin mai multe unitati specializate, dar nu il revinde in regim de retail.
Cei care vor sa parieze pe evolutia pretului aurului pot face tranzactii cu instrumente derivate pe Bursa de la Sibiu, dar interesul pentru acestea este foarte redus.