Style

Câţi români au peste 100.000 de euro în conturi şi la ce "trucuri" apelează pentru a-şi creşte averile?

22 dec 2015 12831 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Contul individual de investiţii este asemenea unei costum făcut la comandă de un croitor cu renume, care îţi vine ca turnat, pentru că a fost cusut de un profesionist în branşă, după propriile tale gusturi şi mărimi. Accesul în croitorie este însă limitat. Doar clienţii cu cel puţin 100.000 de lei la dispoziţie, în căutare de randamente mai mari decât tot mai irelevanta dobândă la depozit, îi pot convinge pe administratori să le „croiască“ un cont individual de investiţii.

Aşa cum croitorul lucrează cu small, medium sau large, administratorul de conturi individuale de investiţii „croieşte" şi investeşte în funcţie de profilul de risc al investitorului: scăzut, mediu sau ridicat.

Totul este măsurat, personalizat şi, în final, livrat.

În România, există peste 22.700 de persoane fizice cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro, iar miza pentru administratorii de conturi este să îi câştige pe aceştia drept clienţi. De fapt acesta este şi cercul restrâns de beneficiari ai administrării personalizate de averi.

Piaţa locală de conturi individuale administrate de managerii de fonduri a ajuns la active de 187 milioane de lei în prezent. Principalii clienţi sunt românii cu averi mari: antreprenori, executivi de multinaţionale sau persoane private care dispun de lichidităţi mari ca urmare a vânzării unei proprietăţi sau afaceri.

Cel mai mare jucător de pe această piaţă este Certinvest, administrator independent de fonduri, cu active de 72 milioane de lei de la un număr de peste 208 clienţi, preponderent persoane fizice. Al doilea clasat este Raiffeisen Asset Management cu active de 56 milioane de lei provenite în principal de la clienţi instituţionali. Al treilea clasat este Erste Asset Management ce gestionează conturi de 55 milioane de lei.

Conturile individuale permit clientului să stabilească cu administratorul personal o ţintă de randament, o strategie de investiţii şi să îşi asume riscuri mai mari. Însă mare parte din clienţii de portofolii individuale sunt persoane cu apetit redus pentru risc, astfel că investiţiile sunt făcute în instrumente cu venit fix (obligaţiuni, fonduri de obligaţiuni).

Randamentele conturilor individuale depind însă de un număr de factori, dintre care evoluţia pieţei bursiere sau a celei de instrumente cu venit fix. În plus, personalizarea politicii de plasament şi flexibiliatea mult mai ridicată în raport cu fondurile de investiţi influenţează decisv randamentul final al contului.

Cei cu averi mari preferă să retragă lunar pentru traiul zilnic o sumă din câştigul obţinut din investirea activelor, alegând să-şi conserve principalul.

Spre deosebire de produsele de masă aşa cum sunt fondurile mutuale sau depozitul bancar, astfel de conturi sunt taxate cu comisioane mai mari, de cele mai multe ori alături de comisionul de administrare fiind perceput şi un comision pentru câştig, dacă randamentul atinge ţinta stabilită alături de client.

Care este însă diferenţa dintre serviciile personalizate oferite de administratorii de conturi şi cele oferite de serviciile de private banking ale instituţiilor de credit? Răspunsul este important în special pentru cei care ţintesc un randament pentru averea lor şi sunt preocupaţi şi de altceva decât conservarea averii. Administratorii de conturi, autorizaţi să funcţioneze ca administratori de investiţii, dispun de specialiştii necesari pentru a face investiţii fiind mai dispuşi să ofere clientului şi altceva decât un depozit bancar bonificat mai bine decât media. În timp ce bancherii sunt mai înclinaţi să ofere clienţilor produse cu risc scăzut decât să le construiască un portofoliu personalizat care să conţină un mix de active - acţiuni, obligaţiuni sau valute. O tendinţă care a luat o tot mai mare amploare în ultimul an este ca clienţii de private banking să investească în fondurile de investiţii internaţionale distribuite de bancă, acestea fiind oferite ca soluţie la dobânzile mici ale depozitelor bancare.