Style

Cum trăieşte cel mai celebru designer de pantofi din lume

02 nov 2012 979 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Opt mii de perechi de pantofi din colecţii realizate pe parcursul a 20 de ani de activitate, de către Christian Louboutin, stau aşezaţi milităreşte pe rafturile casei designerului, din regiunea Vendée, Franţa. Arhiva de pantofi, organizată de Louboutin în primăvara acestui an este luminată de faruri aduse din Canalul Suez (cumpărate din pieţele de antichităţI din Paris şi Cairo) şi e străjuită de coloane siriene cumpărate la o licitaţie, de doi stâlpi ce amintesc de totemuri aztece, cumpărate din Mexico City şi de o pereche de coloane baroce. Ca toate lucrurile din casa designerului şI aceste piese de mobilier au fost cumpărate din impuls.

Christian Louboutin călătoreşte constant iar din explorările sale prin lume adună comori antice, printre care canapele egiptene, scaune englezeşti, pene din Amazon şI măşti africane, nimicuri braziliene de la jumătatea secolului trecut, gresie din Damasc, etc. Toate acestea sunt strânse într-un depozit din Paris pe care designerul îl vizitează constant şI de unde alege cele mai potrivite piese atunci când îşI reamenajează una dintre cele cinci case pe care le are în Portugalia, Paris, Egipt, Los Angeles şI în regiunea Vendée.

Alături de cele câteva mii de perechi de pantofi din arhiva designerului mai stau panouri cu plante din propria sa grădină presate de un artizan local, iar pereţii camerei care adăposteşte colecţiile de pantofi sunt decoraţI cu fotografii. Printre acestea - o serie de nuduri care poartă pantofi Louboutin, suprinse chiar de David Lynch. Pe viitor designerul vrea să angajeze un curator care să aibă grijă de pantofi şI să facă disponibilă colecţia pentru studenţI, cercetători în domeniu şI publicul larg. "Mai am spaţiu pentru încă 14.000 de perechi de pantofi, ceea ce înseamnă că va trebui să produc încă o sută de perechi pe sezon timp de zece ani de aici încolo. Apoi voi mai cumpăra spaţiu sau mă voi retrage din business", spune designerul pentru WSJ. Magazine

Louboutin, care acum are 48 de ani, a ştiut încă de mic că vrea să devină designer de pantofi. La vârsta de 16 ani a renunţat la şcoală, a călătorit în India şI în Egipt şI apoi a început să aplice pentru joburi la diverite case de couture, ajungând în cele din urmă la Charles Jourdan care realiza pantofii pentru Dior. În 1988 Louboutin l-a întâlnit pe legendarul designer de pantofi Roger Vivier, pe care l-a ajutat să organizeze o retrospectivă la Muzeul de Arte Decorative din Paris. După această colaborare Louboutin şi-a lansat propria companie, în 1992 a închiriat spaţiul pentru primul magazin iar la scurt timp după aceasta a ajuns pe harta modei internaţionale după ce un ziarist aflat în magazin a auzit-o pe prinţesa Caroline de Monaco lăudând pantofii designerului.

De atunci brandul Louboutin a devenit o coporaţie globală cu peste 55 de magazine world wide iar designerul a încălţat o mulţime de celebrităţi, de la Jennifer Lopez şi Sarah Jessica Parker, până la Dita Von Teese care poartă pe scenă doar Louboutins şI Victoria Beckham care a încălţat o pereche de Loubutins la nunta lui Kate Middleton cu prinţul William. Despre scriitoarea Danielle Steel se spune că are 6000 de perechi de pantofi , cumpărându-şi câte 80 odata.

Pentru creaţiile sale Christian Louboutin îşi ia inspiraţia din orice, de la eşarfe din India, sandale din macrame realizate hand made în Africa, arhitectura lui Oscar Niemeyer sau picturile lui Lucio Fontana. Inspiraţia pentru faimoşii săi pantofi cu decolteu i-a venit dintr-o poză care-o înfăţişa pe prinţesa Diana dansând cu John Travolta. "Prinţesa purta o pereche de pantofi englezeşti care îi arătau jumătate de degete. Arătau rău dar în acelaşI timp bine.", a declarat designerul pentru WSJ Magazine. Grădina sa este însă cea mai mare sursă de inspiraţie pentru paleta de culori şI texturi, mai ales că designerul a învăţat despre botanică în tinereţe când lucra ca peisagist freelance.