Style

Dividendul sau de ce pe Bursa speranta moare ultima

02 apr 2009 25 afişări
Din aceeaşi categorie
 
Evolutia bursiera din ultimele saptamani a aratat ca investitorii au revenit la fundamentele jocului, punand mai mult pret pe datele tehnice (cum ar fi acordarea de dividende) decat pe emotii. Companiile care au lasat sa se intrevada posibilitatea de acorda dividende confirma cat de atragatoare devin actiunile din care pot fi incasate dividende.
Cum preturile actiunilor au atins demult niveluri subactivatice, eliminand aproape orice posibilitate de a marca profit, dividendul a ramas poate ultima speranta a investitorilor de a face rost de lichiditati.
Fara doar si poate, anuntul ca o companie acorda dividende este muzica pentru urechile investitorilor „zgariate" in ultimele luni de avalansa de vesti proaste venind de aici si de peste Ocean. Iata doar cateva exemple graitoare: actiunile producatorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) au castigat 94% de la inceputul lunii martie, in asteptarea anuntului societatii cu privire la distribuirea de dividende in acest an.
La fel s-a intamplat si in cazul actiunilor Bancii Transilvania care au inregistrat cresteri consistente, de 31% dupa sapte zile de cresteri consecutive, in asteptarea anuntului ca investitorii vor primi anul acesta dividende.
„Luam in calcul distribuirea de dividende. Urmeaza sa discutam propunerea in cadrul sedintei Consiliului de Administratie, apoi vom face anuntul pe Bursa", a spus presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila. El este si unul dintre fondatorii bancii si detine direct si indirect 5% din actiuni.
Printre companiile care au incantat urechile investitorilor anuntand ca vor distribui dividende anul acesta se numara producatorul de cabluri Iproeb Bistrita (IPRU), care va plati un dividend brut de 0,126 lei pe actiune din profitul obtinut in 2008, cu aproape 50% sub nivelul aferent anului 2007. Suma repartizata pentru dividende se ridica la 6 mil. lei din profitul de 11,85 mil. lei obtinut in 2008.
Cele cinci Societati de Investitii Financiare listate pe Bursa au propus pentru acest an alocarea pentru dividendele actionarilor a unei sume totale de circa 105 mil. lei, la jumatate fata de nivelul celei din 2008. SIF Banat Crisana isi propune sa aloce un dividend de 0,03 lei/titlu, SIF Moldova un dividend de 0,045lei/titlu, SIF Transilvania-0,03 lei/titlu, SIF Muntenia-0,04 lei/titlu.