Style

Dupa Afaceri/ Leisure: Din vorba in vorba cu... Oana Manole: Inconjurul lumii in spa

20 mai 2009 580 afişări
Din aceeaşi categorie
Din vorba in vorba cu... Oana Manole: Inconjurul lumii in spa

Locuieste la hotel patru zile pe saptamana, ca Marilyn Monroe, iar in rest la Brasov sau in alte locuri unde mai merge la traininguri. E un stil de viata aproape static pentru Oana Manole (30 de ani), fosta profesoara de engleza care a facut inconjurul lumii si acum este reprezentant al Eden Spa la noul Hilton Sibiu.

„Am facut Literele, dar imi placea si partea de spa, terapii, atmosfera." Dupa 4 ani in care a predat engleza, a vrut ceva nou. Asa ca profesoara a plecat sa lucreze pe un vas de croaziera. „Nu am plecat pentru spa, desi era undeva in mintea mea. A fost o oportunitate ca picata din cer."
Pe vas a aflat ce inseamna spa. „Am lucrat pentru Lanc'me (make up si sales), apoi la Carita, un brand cunoscut de spa-uri din Franta. A fost ciudat: ei lucrau cu Regent, iar eu tot timpul ma gandeam ca mi-ar placea sa lucrez acolo, dar nu am aplicat. Si intr-o zi m-au sunat ei (aveam CV-ul la niste firme de recrutare din Anglia). A trebuit sa caut viza de Polinezia prin Rio, ca sa zbor pentru interviu acolo, firma isi avea sediul in Noua Zeelanda, iar eu eram atunci in Rio, cu vasul. A fost o aventura internationala. Am mai facut niste cursuri de management in Genova, dar la Carita a inceput totul, cu traininguri saptamanale, cu traineri de la Paris, din Noua Zeelanda, foarte seriosi cu tot ce inseamna standarde de spa si protocol de spa."
A urmat Spania, la Cadiz, un an si jumatate. „M-au chemat ca director de spa, la Leading Hotels (de 5 stele). Era foarte mare si luxos, terapiile aveau multa scenografie, ritualuri, un masaj de bun venit, nu se incepea niciodata direct, faceai intai cunostinta cu corpul tau".
La intoarcerea in Romania a lucrat drept consultant spa pentru o firma din Brasov, al carei proiect nu s-a finalizat insa. Si apoi Sibiul. „Am intalnit-o pe doamna Paraipan (proprietara Eden Spa, cea mai mare afacere din domeniu la noi, n.n.) la o conferinta si mi-a propus sa vin sa fac training-ul de eticheta. Cam asa s-au legat toate in cariera mea."
„Cu spa-ul chiar e ceva special, eu tot timpul ma vedeam profesor, dar imi placea si domeniul acesta. In managementul unui spa trebuie sa fii atent la o multime de detalii, trebuie sa ai un ochi pentru client, unul pentru terapeut, altul pentru curatenie, operational, financiar, marketing. Aici, la Sibiu, am stabilit standarde si protocoluri. Terapeutii erau foarte bine pregatiti sa faca masaj, dar nu erau inca terapeuti, s-au dezvoltat aici. Diferenta e in modul de tratare a clientului, cum ii intelegi nevoile, cum il faci sa revina. Nu trebuie sa il fortezi niciodata sa faca ce nu vrea, nu trebuie sa fie o afacere, cand ai oaspetele in fata ta. Sunt chestiuni de detaliu, personalizarea terapiilor, de pilda. Incerci sa-i vezi psihologia, sa-l faci sa inteleaga ca asta a fost pentru el.
The Spa de la noul Hilton Sibiu, in care s-au investit 4 milioane de euro, are 13 cabine de tratament, in 2000 de mp. „E un spa mare, sunt delimitate zonele de meditatie de cele de zgomot si cred ca are cele mai multe experiente ca spa romanesc", spune Oana Manole.
Prin comparatie, pe un vas sunt 1.500 de persoane. „Un mare procent din ei trec prin spa, intr-un ritm mult mai alert. Standardele erau foarte bine puse la punct, erau o gramada de traininguri „ de psihologia clientului, servicii, marketing direct. Se intampla sa ai 12 ore de munca, iar dupa sau inainte aveai training. E foarte greu, dar si foarte interesant". Ultima croaziera pe care a facut-o a fost in jurul lumii: „Plecai din State, coborai putin spre America de Sud, treceai de Australia, spre India, zona araba, Dubai, Oman, Maroc, Mediterana, apoi din nou spre State. Totul dura 3 luni".
„Un spa in orice hotel deja a incetat sa fie doar valoare adaugata, desi este, clar. Aici, la Sibiu, a crescut numarul de clienti care vin special pentru spa - grupuri, multi straini. Daca e bine organizat din punct de vedere operational, un spa chiar se sustine. In viitorul apropiat in afara o sa se dezvolte mult industria asta si o sa fie si la noi, e imposibil sa nu vezi potentialul. Deja in afara sunt spa cu cazinou, in Bali si SUA erau spa-uri pentru copii, cu mini manichiura, masaj, seminarii de autocunoastere."