Style

Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Mircea Turdean, director general al Farmec Cluj, îl are pe rotweillerul Rex. „Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine"

01 iun 2020 4808 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Brâncuşi a avut-o pe Polaire. Poate nu mulţi o ştiu, dar căţelul din rasa Samoyed era o figură iconică în Parisul anilor ’20. Ba mai mult, Polaire nu doar i-a ţinut companie marelui artist prin cafenelele şi restaurantele din oraşul iubirii pe care cei doi le frecventau, dar i-a fost, dincolo de prietenă, şi muză, sursă de inspiraţie pentru lucrările care astăzi au rămas mărturie peste timp şi dovadă a măiestriei lui Brâncuşi.

Fostul premier Winston Churchill, cunoscut ca un iubitor de animale, i-a avut alături de-a lungul vieţii pe bulldogul Dodo - poate cel mai cunoscut pet al omului politic, pe poodle-ul Rufus, dar şi pe pisicile Nelson şi Jock.

Şi Regina Angliei are o mini „armată“ de căţei din rasa corgi, cunoscuţi pentru caracterul energic şi pentru picioarele lor scurte. Cu siguranţă o parte din energia Reginei Elisabeta a II-a, ajunsă la vârsta de 94 de ani, provine şi de la cei 30 de căţei corgi.

Printre animalele de companie mai recent ajunse în atenţia publicului se numără Bo, căţelul familiei Obama, care a fost adoptat şi a devenit astfel „The First Dog“ (Primul Câine -  trad.), nume adaptat după cel al Primei Doamne. În 2013, sora lui Bo, Sunny, s-a alăturat familiei şi a devenit cel de-al 44-lea căţel prezidenţial.

Actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, este de altfel primul şef de la Casa Albă care să nu aibă un animal de companie după James K. Polk, al cărui mandat s-a încheiat în 1849. Coincidenţă? Nu cred.

Nici pe la Cotroceni nu s-au perindat prea multe animale de companie, dar presa locală scrie că acasă, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis are şase pisici. Mare iubitor de feline este şi Anthony Hopkins care în timpul izolării la domiciliu cântă la pian pentru pisoiul său Niblo.

Un animal de companie, în acest vremuri neobişnuite, face ca timpul să treacă cu siguranţă mai repede. El este o sursă neobosită de energie şi o companie permanentă, dar şi un motiv de ieşit din casă, pentru cei care au căţei.

Regula nu prea se aplică pentru găina de companie a Iuliei Albu sau pentru ratonul Adelinei Pestriţu (la care între timp a renunţat). Nici pentru pisici de altfel. Iar pentru cei care nu au timp, spaţiu sau care au alergii şi atunci nu au cum să adopte sau să cumpere un animal de companie, există şi varianta actorului Vlad Logigan. El a inventat un peşte împăiat. Orice companie e mai bună decât nicio companie.

Pisica mea Fălci e de acord cu asta! Nu de alta, dar în această perioadă de carantină Fălci (nume inspirat de trupeşismul pisicii) mi-a fost alături şi a fost colegul meu de birou din stânga, înlocuind-o pe Alina, aşa că el a corectat primul aceste texte.

Partenerul nostru în această incursi­une în lumea celor mai buni prieteni ai oamenilor de afaceri şi executivilor a fost Lidl România, care are în portofoliu hrană pentru pisici sub brandul Coshida şi mâncarea pentru căţei Orlando, precum şi o serie de produse adiacente. Oficialii Lidl sumarizează la fix relaţia dintre oameni şi animale de companie: „Animalul tău te vede cum nu te vede nimeni. Dar, dacă ar putea vorbi, ţi-ar spune că te iubeşte fix aşa cum eşti. Perfect de imperfect.“

Partener de curse lungi

S-au văzut, s-au plăcut. Cam aşa poate fi rezumată relaţia lui Mircea Turdean cu Rex, rotweillerul care îi completează zilele atunci când munca la birou ia sfârşit. Mircea Turdean este director general şi acţionar al celui mai mare producător local de cosmetice, Farmec Cluj, însă în momentele în care „evadează“ din graniţele biroului său este doar cel mai bun prieten al lui Rex. Iar asta se întâmplă tot mai frecvent în ultima vreme.

„E prietenul meu cel mai bun şi suntem îm­preună de când avea două luni. Acum are şase ani“, povesteşte Mircea Turdean. Rex este imaginea lui în oglindă, o personalitate puternică şi totuşi liniştită, energic când trebuie, dar temperat în restul timpului. În plus, amândoi ştiu să se impună în faţa celorlalţi, fie ei câini sau oameni.

Izolarea din ultimele săptă­mâni l-a dus pe Rex la următorul nivel, astfel că el nu mai e doar companionul de ocazie al lui Mircea Turdean, ci un adevărat motiv de bucurie şi o evadare în sine. „Cu prietenul meu pot ieşi aproape în fiecare zi la plimbări lungi pe dealurile învecinate.“ Echipat cu declaraţia corespun­zătoare, desigur.

„Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut (din prima - n. red.) că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine, eu fiind un bărbat activ, puternic, dar şi om de afaceri. Decizia a fost luată în momentul în care ne-am mutat la casă. Atunci am considerat că ar fi păcat să nu avem un câine în grădină, care să ne iubească şi să ne păzească.“

Aşa că, de atunci, Mircea Turdean şi Rex cutreieră în lung şi-n lat dealurile din preajma casei. Şi cu atât mai mult acum, de când şeful Farmec petrece mai puţin timp la serviciu şi mai mult timp acasă, pare că şi Rex a devenit mai vesel şi mai agil.

„După-masă, când vin de la firmă, ies la o plimbare şi la joacă în grădina din spatele casei, iar în weekend sau la ocazii cum au fost sărbătorile de Paşte, mergem la plimbări prelungite. Sfătuiesc pe oricine să-şi ia un rotweiller, pentru că este rasa (de câine - n. red.) cea mai completă. Totuşi, ţinând cont că oamenii sunt diferiţi, cred că fiecare ar trebui să-şi găsească rasa şi câinele care i se potrivesc cel mai bine“, spune antreprenorul.

Ultimele săptămâni nu au fost nici pe departe unele liniştite pentru Mircea Turdean, mai ales că Farmec a lansat mai multe produse din categoria de igienizanţi de mâini şi dezinfectanţi, pentru a se alinia la nevoile sanitare actuale. La capătul zilelor tumultuoase însă, e mereu loc şi timp pentru a crea noi amintiri. Şi pentru a le rememora pe cele vechi. Una dintre cele mai pregnante datează de acum un an.

„Eram la o plimbare prelungită pe dealurile învecinate, când Rex a adulmecat şi a prins într-o zonă împădurită un fazan. L-a prins din zbor, când voia să fugă, apoi a venit la mine mândru, cu el în gură. Soţia a făcut o supă bună din fazan şi, bineînţeles, Rex şi-a primit partea lui“, îşi aminteşte Mircea Turdean.

Instinctul a fost cel care l-a învăţat pe Rex să vâneze, adaugă el, aşa că şi-a făcut un obicei din a alerga orice poate fi vânat, fără a captura însă nimic „ca la carte“. Şi tot instinctul l-a făcut şi pe Mircea Turdean să-l aleagă pe Rex drept partener în peregrinările lui în natură. Poate că şi animalele de companie sunt menite să-şi găsească jumătatea în viaţă, nu doar oamenii.