Style

Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Sonia Năstase, executivul care conduce activitatea locală a Nespresso, este şi fericita „mamă“ a două animale de companie, ambele adoptate, Figaro şi Bella. "Un căţel sau o pisică sunt prieteni de nădejde pe viaţă, garantat!“

03 iun 2020 3523 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Brâncuşi a avut-o pe Polaire. Poate nu mulţi o ştiu, dar căţelul din rasa Samoyed era o figură iconică în Parisul anilor ’20. Ba mai mult, Polaire nu doar i-a ţinut companie marelui artist prin cafenelele şi restaurantele din oraşul iubirii pe care cei doi le frecventau, dar i-a fost, dincolo de prietenă, şi muză, sursă de inspiraţie pentru lucrările care astăzi au rămas mărturie peste timp şi dovadă a măiestriei lui Brâncuşi.

Fostul premier Winston Churchill, cunoscut ca un iubitor de animale, i-a avut alături de-a lungul vieţii pe bulldogul Dodo - poate cel mai cunoscut pet al omului politic, pe poodle-ul Rufus, dar şi pe pisicile Nelson şi Jock.

Şi Regina Angliei are o mini „armată“ de căţei din rasa corgi, cunoscuţi pentru caracterul energic şi pentru picioarele lor scurte. Cu siguranţă o parte din energia Reginei Elisabeta a II-a, ajunsă la vârsta de 94 de ani, provine şi de la cei 30 de căţei corgi.

Printre animalele de companie mai recent ajunse în atenţia publicului se numără Bo, căţelul familiei Obama, care a fost adoptat şi a devenit astfel „The First Dog“ (Primul Câine -  trad.), nume adaptat după cel al Primei Doamne. În 2013, sora lui Bo, Sunny, s-a alăturat familiei şi a devenit cel de-al 44-lea căţel prezidenţial.

Actualul preşedinte al SUA, Donald Trump, este de altfel primul şef de la Casa Albă care să nu aibă un animal de companie după James K. Polk, al cărui mandat s-a încheiat în 1849. Coincidenţă? Nu cred.

Nici pe la Cotroceni nu s-au perindat prea multe animale de companie, dar presa locală scrie că acasă, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis are şase pisici. Mare iubitor de feline este şi Anthony Hopkins care în timpul izolării la domiciliu cântă la pian pentru pisoiul său Niblo.

Un animal de companie, în acest vremuri neobişnuite, face ca timpul să treacă cu siguranţă mai repede. El este o sursă neobosită de energie şi o companie permanentă, dar şi un motiv de ieşit din casă, pentru cei care au căţei.

Regula nu prea se aplică pentru găina de companie a Iuliei Albu sau pentru ratonul Adelinei Pestriţu (la care între timp a renunţat). Nici pentru pisici de altfel. Iar pentru cei care nu au timp, spaţiu sau care au alergii şi atunci nu au cum să adopte sau să cumpere un animal de companie, există şi varianta actorului Vlad Logigan. El a inventat un peşte împăiat. Orice companie e mai bună decât nicio companie.

Pisica mea Fălci e de acord cu asta! Nu de alta, dar în această perioadă de carantină Fălci (nume inspirat de trupeşismul pisicii) mi-a fost alături şi a fost colegul meu de birou din stânga, înlocuind-o pe Alina, aşa că el a corectat primul aceste texte.

Partenerul nostru în această incursi­une în lumea celor mai buni prieteni ai oamenilor de afaceri şi executivilor a fost Lidl România, care are în portofoliu hrană pentru pisici sub brandul Coshida şi mâncarea pentru căţei Orlando, precum şi o serie de produse adiacente. Oficialii Lidl sumarizează la fix relaţia dintre oameni şi animale de companie: „Animalul tău te vede cum nu te vede nimeni. Dar, dacă ar putea vorbi, ţi-ar spune că te iubeşte fix aşa cum eşti. Perfect de imperfect.“

O lună de miere altfel

Pe Sonia Năstase cei mai mulţi o cunosc drept executivul care conduce activitatea locală a brandului de cafea de lux Nespresso, nume ce a intrat pe piaţa din România în vara anului 2015. Dincolo de pasiunea pentru o cafea bună şi pentru povestea din spatele acestei licori considerate al doilea aur negru al lumii, ea are şi alte pasiuni. Puţini ştiu, spre exemplu că este şi fericita „mamă“ a două animale de companie, ambele adoptate, Figaro - o pisică aproape identică cu cea din desenele animate cu Pinocchio - şi Bella, o căţeluşă blănoasă şi foarte iubitoare.

„Pe Figaro o am de când era foarte mică şi este cu mine deja de 11 ani. Ea este «şefa» casei şi toţi ne conformăm cu plăcere tuturor cerinţelor şi dolean­ţelor ei“, povesteşte Sonia. Bella este „new entry“ în viaţa familiei Năstase, mai exact a primit statutul de membru abia acum şase ani. „E cu noi din 2014, de când ne-am mutat la casă.“

Bella are o poveste de viaţă tristă, dar cu final fericit. A fost găsită de o prietenă de-ale Soniei într-o pădure din apropiere de Bucureşti, fiind într-o stare deplorabilă, emaciată, cântărind doar jumătate din greutatea ei normală. Timp de trei luni ar fi mâncat absolut orice şi a avut nevoie de aproape şase luni să înceapă să arate cum trebuie, urmând un tratament de vitaminizare şi fiind hrănită corespunzător.

„Şi Figaro şi Bella au fost adoptate, nu sunt de rasă. Am considerat că adopţia unor animăluţe fără stăpân este cea mai frumoasă şi mai corectă modalitate de a «procura» un animal de companie, făcând totodată un bine nemărginit.“

Când vine vorba să îşi descrie cei doi „copii“ adoptaţi, Sonia spune că Bella este cu siguranţă cel mai frumos şi mai loial suflet pe care l-a întâlnit. „Este de ajuns să îşi sprijine capul mare şi blănos în palma mea şi să mă privească în ochi ca să simt iubirea infinită pe care mi-o poartă, dăruirea ei necondiţionată.“ Iar în majoritatea timpului este o „explozie“ de bucurie şi veselie! Figaro, pe de altă parte, este tot timpul relaxată, ca şi cum nimic din jurul ei nu o interesează sau ca şi cum nimic nu ar conta în mod special.

„Este întruchiparea graţioasă a „zen-ului absolut“. Este de ajuns să o vezi pe Figaro dormind liniştită şi nu ai cum să nu zâmbeşti. Iar zâmbetul ne aduce întotdeauna o stare de bine, aşa că eu cred că o pisică ar trebui să fie nelipsită în orice familie!“ Afirmaţia e cu atât mai importantă cu cât Sonia spune că de când se ştie şi-a dorit curte şi căţel. Totuşi, atunci când o colegă încerca să plaseze câţiva pui de pisică în adopţie s-a hotărât să îi urmeze îndemnul. Şi de atunci au trecut 11 ani.

„Aş îndemna pe toată lumea să îşi ia un animal de companie - satisfacţiile sunt extraordinare! Un căţel sau o pisică sunt prieteni de nădejde pe viaţă, garantat!“ Executivul Nespresso este de părere că adopţia unui animal abandonat este întotdeauna cea mai frumoasă şi sănătoasă cale şi speră ca fenomenul să ia din ce în ce mai multă amploare în România.

„Însă, totodată, este esenţial să fim conştienţi că adopţia însemnă şi deplina asumare a responsabilităţii pentru vieţile lor.“ Spre exemplu, este responsabilitatea şi mai nou marea bucurie a Mariei - fiica Soniei - să o scoată pe Bella de două ori pe zi la plimbare.

Atât Figaro, cât şi Bella sunt parte integrantă din viaţa de zi cu zi a familiei Năstase.

„Nu o luăm cu noi în vacanţe însă (pe Bella - n. red.). Din pricina trecutului ei nu foarte fericit, nu se adaptează maşinii sau călătoriilor.“ Rămâne acasă alături de Figaro. Totodată, în cazul oricărei plecări de acest gen, familia Năstase se asigură că Bella - dar şi Figaro - au în preajmă prieteni, oameni cunoscuţi care au grijă de ele. „Nu exagerez dacă spun că statul acasă a însemnat pentru ele luna de miere a relaţiei noastre.“

În această perioadă de izolare la domiciliu şi de distanţare socială, Sonia şi familia sa au petrecut mai mult timp alături de Bella şi Figaro ca în mod normal. „În aceste zile cred că am avut mai mult eu nevoie de ele decât ele de mine, iar acum când o spun cred că acest lucru este valabil şi în restul timpului.“ Amândouă sunt mereu o resursă inepuizabilă de iubire şi de bucurie, adaugă ea.

„Iar prezenţa lor în casă este o modalitate de a o responsabiliza pe fetiţa mea, Maria şi de a o apropia într-un fel unic de lumea necuvântătoarelor. Sprijinul moral pe care ni-l oferă aceste două sufleţele contează enorm, în orice situaţie, iar viaţa e mai veselă şi mai colorată cu ele în jurul nostru.“

Faptul că întreaga familie a stat acasă aproape permanent în ultimele săptămâni a contat foarte mult pentru Bella şi chiar şi pentru Figaro care s-a bucurat de mai multă atenţie chiar dacă nu lasă să se vadă că ar avea nevoie, crede Sonia.

„Nu ştiu ce o să zică Bella când ne întoarcem la normalitate, nu o să înţeleagă cu ce ne-a supărat. Faptul că a fost plimbată mai mult şi că ne ştie acasă este cu siguranţă o fericire pentru ea. Nu sunt la fel de sigură că la fel stau lucrurile şi pentru Figaro.“

Aceste zile împreună au fost o sursă de bună dispoziţie, dar şi de poveşti şi amintiri cât pentru o viaţă. Dar amintiri şi poveşti, familia Năstase a adunat încă de la primele zile împreună. „Garantat râzi mai mult când ai un animăluţ alături. Acum îmi amintesc foarte viu momentul în care Figaro a adus în casă un pui de vrabie, căzut din cuib, fericită tare că îşi «plăteşte» cinstit întreţinerea în acest fel. Din fericire nu i-a făcut niciun rău puiului, aşa că l-am redat părinţiilor înaripaţi în bună stare!“ Şi acesta e doar începutul volumului de amintiri.