Style

Fericirea se mai si invata

29 oct 2009 64 afişări
Din aceeaşi categorie

Si asta nu pentru ca am fi invadati de acest sentiment la propriu, ci mai degraba pentru ca este atat de dezbatut - in carti, in emisiuni televizate, in articole, tratate, scoli. Fericirea este ceea ce advertiserii vand de fapt atunci cand incearca sa vanda o masina sau o comedie romantica deopotriva. Iar statutul sau de tel universal este egalat doar de faptul ca, in acelasi timp, fericirea este o notiune atat de abstracta, de vaga si de relativa. Deja nu mai e niciun secret ca iubirea, cunoasterea, frumusetea aduc fericirea. Ceea ce nu stiu multi insa este ca toate acestea au fost acaparate de economie (vezi site-ul eHarmony care "vinde" dragoste adevarata si companiile farmaceutice care comercializeaza Prozac - pastila fericirii).

Un studiu Gallup arata anul trecut ca, odata cu subtierea portofelelor, oamenii s-au confruntat cu o problema cel putin la fel de grava - tristetea sau chiar depresia. Nivelul de fericire a scazut vertiginos in ultimul an si jumatate, direct proportional cu conturile din banca.

De exemplu, pe 9 octombrie 2008 indicele bursier Dow Jones scadea cu 679 puncte. Nivelul de fericire al americanilor avea sa scada si el la 38% de la cota maxima de 100%.

Pe 12 octombrie 2008, cand conducatorii mai multor tari importante s-au intalnit sa discute despre solutii de iesire din criza economica, nivelul de fericire din State a crescut la 57%, conform studiului Gallup-Healthways Well-Being Index (care a implicat efectuarea a o mie de interviuri pe zi de la inceputul anului 2008; marja sa de eroare este de plus-minus un punct procentual).

"Chiar daca un ban in plus nu-i face pe oameni considerabil mai fericiti, un ban in minus ii face extrem de nefericiti. Asa ca pierderea sau teama de a-si pierde veniturile are niste efecte covarsitoare asupra fericirii", explica Carol Graham, Senior Fellow, Foreign Policy, Global Economy and Development.

Solutia, pentru majoritatea dintre cei afectati de nefericire, sunt pastilele. Si alte derivatiuni pe aceeasi tema. Exista Prozac, animatii cu Prozac, melodii despre Prozac, filme cu Prozac. S-ar spune ca nu mai exista nimic altceva in afara "lumii Prozac". Si totusi, oricat de greu ar parea, fericirea se poate atinge si altfel.

Dupa cum sustine cercetatorul american David T. Lykken, fericirea depinde doar de o formula chimica. Mai exact, depinde de substantele care hranesc organismul, in ce procente o fac si de cat de perfect este "timing"-ul acestora. Mai mult, fiecare om se naste cu o anume zestre genetica ce ii permite sa receptioneze endorfine si serotonine in cantitate mai mare sau mai mica. Atunci cand receptorii primesc exact cantitatea ideala din acesti "hormoni ai fericirii", psihicul atinge cota maxima, explica Georgeta Paunescu, psiholog la Centrul Medical Medsana.

"Eliberarea endorfinelor se realizeaza prin expunerea la lumina puternica, in prezenta anumitor alimente, in timpul efectuarii unor exercitii fizice, in perioadele stresante sau in timpul activitatii sexuale", spune Maria Spiridon, nutritionist si dietetician, Centrul Medical Medsana.

Astfel, fericirea poate fi atinsa mancand alimente bogate in grasimi si carbohidrati cum ar fi ciocolata, alimente cu vitamina B sau care au un continut ridicat de zinc.

Din aceasta lista fac parte ardeiul iute, nucile, stridiile, capsunele, bananele, kiwi, vinul rosu. Sfaturile specialistilor sunt, unele dintre ele, pe cat de banale, pe atat de functionale: "Mananca ciocolata. Casatoreste-te. Ia-ti un caine. Mergi la biserica. Incearca sa nu-ti mai faci atatea griji. Ajuta alti oameni si accepta ajutorul de la alti oameni".

Situatiile si lucrurile care pot declansa fericirea sunt din cele mai variate, de la clima (in tarile scandinave, unde iarna ziua dureaza doar cateva ore, rata sinuciderilor este foarte ridicata in ciuda nivelului de trai care este cel mai bun din lume) la tipul de personalitate, nevoia de elemente noi si evitarea monotoniei, alimentatia si mediul sociocultural. Dar, in afara de toate acestea, fericirea se poate si invata. "Da, cred ca fericirea se poate invata. Dar asta depinde fiecare in parte, de mediul pe care il cream pentru noi: stabilitate, apropierea de oameni cu spirit, cu caractere puternice. Asta ajuta intotdeauna", spune psihologul Georgeta Paunescu.